Montpellier: mesto, polno majhnih kotičkov

Maja Dobnik

Izkušnja in utrip mesta

Delo na fakulteti v Montpellieru je zelo prilagojeno Erasmus študentom. Profesorji so do tujih študentov zelo razumevajoči, čeprav vsa predavanja potekajo izključno v francoščini. Moje znanje francoskega jezika je bilo pred odhodom na izmenjavo precej osnovno (učenje v gimnaziji in potem predmet na maturi), kar pa ni vplivalo na izkušnjo celotne izmenjave. Tuja univerza je namreč organizirala tečaj francoščine in po spoznanju, da nisem edina, ki ne obvlada jezika, smo se z drugimi tujimi študenti še toliko bolj povezali.

Montpellier je študentom izjemno prijazno mesto, po velikosti precej podobno Ljubljani. Staro mestno jedro je z okolico povezano s tramvajem, s katerim pa ni daleč tudi do izjemno lepih plaž, na katerih se v popoldanskih urah zadržujejo vse generacije. Mesto je polno majhnih kotičkov, ki sem jih odkrivala celotno izmenjavo – res simpatične ulice, botanični vrt s parkom, galerije, kavarne in muzeji.

Koordinatorka na tuji univerzi mi je pred odhodom predlagala študentski dom in izbiro sobe, v študentskem kampusu blizu fakultete smo bili skupaj z ostalimi Erasmus študenti moje fakultete. Rekla bi, da smo se prav zaradi epidemije izjemno povezali. Med zaprtjem države smo imeli skupne večerje, organizirali smo filmske večerje in družabne igre v prostorih naših študentskih domov.

Ena izmed najpomembnejših stvari, ki bi jih rada izpostavila, je dostopnost potovanj. Na francoski Azurni obali ter v Provansi je ogromno krajev, ki so z vlakom oddaljeni le uro ali dve stran od Montpellierja. Tako smo si zaradi odpovedi ekskurzij s fakulteto organizirali svoja potovanja ter obiskali Nico, Cannes, Sete, Carcassonne, Marseille, Nimes, Paris, Arles, Barcelono in druge čudovite kraje z bogato zgodovino in pomembno arhitekturo. Vozovnice za vlak ali avtobus so cenovno izjemno ugodne, sploh za študente, na primer za Barcelono smo plačali približno osem evrov  v vsako smer. V nekaterih mestih smo imeli v resnici veliko srečo, da smo jih obiskali med pandemijo, saj so bili sicer obljudeni turistični kraji in znamenitosti skoraj brez žive duše.

Pomembno je omeniti tudi, da Francija vsem študentom, ki so vpisani na univerzo v njihovi državi, sofinancira bivanje. Program se imenuje CAF, z oddajo predpisane dokumentacije pa država študentu sofinancira okrog 30-40 % najemnine. S študentsko kartico tuje univerze oz. fakultete, pa lahko v študentskih restavracijah Triolet ob kampusu, dobiš poln obrok za 1 eur.

Težko je opisati celotno čudovito izkušnjo v nekaj stavkih, zato sem za kakršnakoli vprašanja glede izmenjave na voljo in z veseljem pomagam z nasveti.

Fakulteta in študijski proces

Predstavitev projekta – ureditev območja severne železnice v MadriduObravnavano območje projekta je severni del železnice v Madridu, kjer je bilo potrebno premisliti celotno urbanistično zasnovo na več različnih merilih. Pri analizah smo se osredotočili predvsem na zgodovinski razvoj mesta ter si kasneje v skupinah po temah razdelili posamezna območja.

Projekt zajema zasnovo študentskega doma z okolico, organizacijo javnega prevoza ter prometne ureditve ter trgovsko hišo. Trenutno na območju praktično ni parkirnih mest, garažnih hiš in funkcionalno zasnovanih prometnih poti, zato smo se v skupini v začetnih korakih zasnove ukvarjali predvsem z urbanistično ureditvijo in organizacijo programa. Železnica zajema široko območje med naseljenim delom, zato smo zasnovali nadzemni vlak s postajami, za avtomobile pa prehod pod železniško progo. Na tem mestu se namreč že zdaj nahaja predor, vendar je preozek in ga je potrebno razširiti in primerno obnoviti.

V nadaljevalnem delu sem se osredotočila na zahodni del postaje, kjer je bilo treba na bolj natančnem merilu določiti razmerje med arhitekturnimi elementi na območju kot so razmiki, parkovne in prometne ureditve ter programi. Oblika stavb je zasnovana na osnovi obstoječega mestnega tkiva ter ugotovitev začetnih analiz. Višina stavb ne presega najvišjih obstoječih stavb na tem območju in se programsko dopolnjuje z obstoječim.

Študentski dom je postavljen ob postaji za nadzemni vlak ter tako študentom omogoča hiter dostop do študijskih prostorov univerze. Pritličje, ki gleda na ulico proti postaji, je javno. V njem se nahajata frizerski salon ter kavarna, kavarna sega čez dve nadstropji oz. gre za dvovišinski prostor. Južna stran objekta je namenjena predvsem študentom oz. uporabnikom študentskega doma. Tam so razporejene klopi, drevesa, kolesarnica in mize. Notranji park je dostopen z več različnih smeri, od tam je tudi vhod v posamezni blok, torej se študentje med prehajanjem v domove tam srečujejo in videvajo.

Delo v arhitekturnem biroju

Zadnje tri slike so zaključni del projektov v biroju, kjer sem opravljala prakso v tujini. Za prakso sem se odločila po opravljenih predmetih v tujini, ko sem se že nekako privadila na jezik in novo okolje. Pri francoskih študentih je ob odhodu na izmenjavo praksa obvezna, zato so mi jo sošolci v tujini toplo priporočili. Biro se nahaja v Marseillu, kar je dve uri oddaljeno od mesta moje izmenjave – Montpellierja. Delo v biroju Zakarian-Navelet obsega projektiranje od urbanističnih zasnov do enodružinskih hiš. Najprej je bilo potrebno na lokaciji v Marseillu izmeriti širine cest, preučiti prometne povezave in prehod pešcev ter narediti koncept za ureditev območja za »today«, »tomorrow« in »after tomorrow«. Sodelovala sem torej na več projektih, spremljala zasnovo koncepta do končnih načrtov in tehničnih podrobnosti. Delo v arhitekturnem biroju sem nato opravljala tudi na daljavo, po moji vrnitvi v Slovenijo ter se nato vrnila v Francijo spet konec študijskega leta v Sloveniji.