Praga: dinamika mesta in gostoljubnost domačinov

Eva Dolar

Izkušnja in utrip mesta

Svojo Eramsus izmenjavo sem opravljala na Češki tehnični univerzi v Pragi. CTU je velik kampus, kjer se nahajajo vse tehnične fakultete in je z metro linijo oddaljen le 10 minut od centra. Fakulteta za arhitekturo me je navdušila, ne le s svojimi novodobnimi učnimi procesi temveč tudi z novo stavbo, ki pripomore k najboljšemu možnemu počutju in uspehu študentov. Predmeti, ki sem si jih izbrala so me naučili novih tehnik projektiranja ter razumevanja same arhitekture in nasploh odprli pogled v intelektualnem smislu. Naš semester se je začel, na srečo, še v živo v sredini septembra, kar nam je dalo možnost, da smo se spoznali s kolegi in profesorji. Zaradi ukrepov smo sprva imeli predavanja kar zunaj, na večih lokacijah po mestu in okoliških parkih. To nam je omogočilo vsaj kratkoročno normalnost, saj smo kmalu nadaljevali šolanje preko spleta. Na faks smo lahko spet prišli šele na koncu drugega semestra, žal ravno v obdobju izpitov.

Praga kot glavno mesto Češke Republike je nekaj posebnega. Dinamika samega mesta in gostoljubnost Čehov me je izredno presenetila, saj Praga kot velemesto deluje zelo majhno in se hitro počutiš kot doma. Čas, ki sem ga preživela ob sprehajanju čez čudovite ulice mesta je nepozaben. Ker ni bilo turistov smo lahko “užili” Prago v vsej svoji veličini.

Kljub epidemiji, ki nas je prisilila k drugačnemu življenju smo si s kolegi, ki sem jih spoznala ustvarili edinstveno izkušnjo. Sama sem, po nesrečnem začetku v študentskem domu Strahov, živela v stanovanju v centru mesta. Mojo izkušnjo resnično povzame rek “slab začetek, dober konec”. Vendar ne glede na to, kako težko se je bilo sprva navajati na novo življenje v drugi državi, ugotoviti kako deluje javni promet (in katera barva metroja me bo pripeljala na dogovorjeno mesto), kako se reče kaj po češko in se boriti z vedno novimi ukrepi v boju z Covidom, smo si s prijatelji stkali vezi, ki so ustvarile novo družino stran od doma. Te vezi so pripomogle, da je vsak dan hitreje minil, tudi ko je Češka padla v popolni “lockdown”. Na koncu, po desetih mesecih, sem že izgubila pridih turista in točno vedela, kje dobiti najboljše pivo. 🙂

Ko sem se odločala za Erasmus izmenjavo, si nisem mislila, da bom prišla domov s toliko novimi izkušnjami in predvsem prijateljstvi za celo življenje. Sedaj lahko rečem, da je bila odločitev oditi na izmenjavo ena izmed najboljših, kar sem jih kadarkoli sprejela.

Fakulteta in študijski proces

Predstavitev projekta, izdelanega skupaj s študentom Filipom Gjorgievim.

Hibrid je lociran v predelu Smichov, Praga. Stavba zapolnjuje nedokončano blokovno strukturo, ki je obkrožena s starimi zgradbami in pretočnimi ulicami.

Glavna ideja zasnove je bila sledenje in upoštevanje že pripravljenih pravil o lokaciji glede na stare stavbe in oblikovanje majhnega trga pred zahodno fasado s perforacijo, ki povezuje notranji atrij s trgom. Severna fasada je velik volumen, ki sledi liniji ulice Botanice. Zaradi pestrega programa in potrebe po boljši osvetlitvi stanovanjskega dela stavbe smo na fasadi izdelali perforacijo, ki je postala zeleni prostor in vertikalni vrt. V pritličju je prostorninska praznina, ki povezuje ulico z notranjim atrijem in omogoča vhode v objekt.

Program v stavbi je zelo pester, vključuje pisarne, knjižnico, telovadnico, stanovanja in umetniški center. Na severovzhodni strani sva ugotovila potencial povezovanja praznega zidu na južni fasadi sosednje šole. Tam sva dodala dvonadstropni volumen s stanovanjskim programom, ki je ustvaril Smihovska vrata. Tik ob šoli sva prav tako dodala manjši avditorij za namene šole ter namene umetniškega centra in tudi mesta. Na strehi avditorija je zelen vrt, ki služi kot podaljšan balkon za šolo in je z mostom povezan s knjižnico. Ta povezava ima namen razširitve same stavbe na okoliške in tako da hibridu večjo uporabno vrednost.