A Coruña: Prijetno obmorsko mesto

Tilen Šmid

Izkušnja in utrip mesta

A Coruña se nahaja na skrajnem severozahodu Španije in je po prebivalcih in velikosti podobna Ljubljani. Mesto stoji na polotoku in je dobro povezano s potmi za pešce in imaš občutek, kot da imaš vse na dosegu roke. Ob mestnem jedru se nahaja dober kilometer dolga plaža, ki skozi celotno leto predstavlja prostor druženja od igranja odbojke do surfanja. Poleg bolj umirjenega življenjskega ritma (sieste) si lahko v mestu privoščiš tradicionalno hrano tapa ki jo servirajo skoraj v vsakem lokalu.

Pred prihodom v mesto nisem imel zagotovljene nastanitve, kar priznam je bilo malce stresno. Na mojo srečo imajo vzpostavljen dober erasmus buddy sistem (dodelijo ti lokalnega študenta, ki ti pomaga pri raznovrstnih problemih) preko katerega sem na koncu tudi dobil dobro nastanitev. Pri izbiranju stanovanj priporočam, da si izberete lokacijo  mestnem jedru in po možnosti bivate z ostalimi študenti na izmenjavi. 

Zimski semester 4. letnika sem opravljal na Universidade da Coruña, Facultad de arquitectura. Fakulteta za arhitekturo in ostale fakultete se nahajajo izven mesta na rahlo dvignjenem terenu s katerega se odpirajo lepi pogledi proti morju. Iz centra mesta do kampusa je približno 15 minut vožnje, kar pa ne predstavlja problema, saj je javni prevoz v obliki avtobusov dobro in redno organiziran. Študij poteka podobno kot na naši fakulteti, poleg študija je za erasmus študente organiziran zastonj tečaj španščine.

A Coruña predstavlja tudi dobro izhodišče za izlete. Santiago de Compostela je oddaljeno le pol ure vožnje z vlakom, blizu pa je tudi obala Costa da Morte, ki je posejana z lepimi svetilniki. Razmeroma blizu je tudi skok čez mejo v Porto ali Lizbono.

Fakulteta in študijski proces

Opravljal sem dva predmeta pri katerih se je vaje opravljalo s prostoročnimi risbami: Conctruction 7 in Drawing of architecture.

Proces pri predmetu Construction 7 je bil dokaj zanimiv, začel se je tako da smo si najprej ogledali dobre primere lokalne arhitekture. Na vsakem ogledu nam je profesor razlagal koncept stavbe vse od umestitve v prostor do najmanjšega detajla. Poseben poudarek je namenil detajlom, ki jih je skiciral v svojo skicirko in enako zahteval tudi od študentov. Vsak teden po ogledu je sledila oddaje vaje, ki je povzemala principe arhitekture in uporabo detajlov, profesor pa nam je bil na razpolago tudi za korekture konstrukcij pri projektih.

Predmet Drawing of architecture se je delil na prostoročno risanje (podobno kot Predstavitvene tehnike 2 pri nas) in tehnično risanje. Pri prostoročnem risanju smo začeli z risanjem kocke in nadaljevali z bolj kompleksnimi oblikami vse do risanja objektov s priloženimi tlorisi. Učili smo se tudi risanja dreves in ljudi ter umeščanja le teh v razne kompozicije. Pri tehničnem risanju je bilo potrebno pravilno narisati preproste hiše v vseh pogledih in prerezih in pri tem upoštevati merilo, razne standarde in pravila tehnične risbe.