Alicante: mesto sonca

Laura Oblak

Izkušnja in utrip mesta

Življenje v Alicanteju je na kratko pristno izkustvo sončnega mediterana. Majhno mesto je z lahkoto obvladljivo peš, pri čemer se izgubljaš med živahnim dnevnim življenjem Špancev, po ulicah starega mestnega jedra polnih restavracij in barov ter med parki z vedno cvetočimi rastlinami. Stalno prisoten je slikovit grad na skali, najlepše viden iz poti ob plaži, ki se nadaljuje v leseno promenado ob jadrnicah.

Mesto ima odlične povezave tako na letališču, kot z vlakom in alsa avtobusi, kar mi je omogočilo kar nekaj izletov po Španiji. Vsi mlajši od 30 let dobijo zastonj karto za mestni avtobus in tramvaj. Edini problem so večne avtobusne stavke in grozen urnik nočnih povezav (v primeru bivanja v kampusu).

Univerza se nahaja 8km stran od mesta, v mestecu San Vincente, kjer je študentski kampus. Definitivno bi proporočala živeti v mestu, je cenovno ugodno in narejeno za sonce in vsakodnevno uživanje, vikende pa po 40min tramvaja lahko preživiš na enih lepših plaž Coste Blance. Stanovanja se oddajajo na facebook skupinah, predvsem Erasmus, kjer se da združiti po več študentov skupaj. Svoje stanovanje sem našla prek španske nepremičninske spletne strani idealista, kjer je malo večja ponudba. Cene na sobo se gibljejo okoli 250-350/400e.

Sicer je Alicante poln tujih študentov in skandinavskih ter angleških turistov, večina prebivalcev vseeno ne govori angleško. Sama sem priložnost izkoristila za vsakodnevni trening španščine, poleg tega sem hodila na tečaj na univerzi. En semester je zastonj, v drugem pa sem ga doplačala, saj je bil zelo kvaliteten.

Poleg španščine pa sem pridobila predvsem neprecenljiva prijateljstva, perpektive, ter kraj, ki ga na novo lahko kličem dom.

Fakulteta in študijski proces

Študij na Universidad de Alicante je nekoliko drugačen, kot smo ga vajeni na naši fakulteti. Na fakulteti so prostori za skupinsko delo, a večino študentov dela doma. Vsakemu predmetu je namenjen blok štirih ur enkrat na teden, pri čemer predavanje in vaje potekajo eno za drugim. Univerza je zelo mednarodna, tako da se pri večini predmetov za erasmus študente pouk v celoti izvaja v angleščini. Sama sem tam opravljala 3. letnik.

Program na politehnični fakulteti zahteva dosti višjo raven inženirskega znanja in risanja podrobnih detajlov že v nižjih letnikih. Čeprav ponuja tudi urbanizem, teorijo in zgodovino, risanja in učenje upravljanja programov, samega projektiranja praktično ni. Design Studio je sestavljen iz dvotedenskih workshopov, kjer se močno fokusira le na koncepte. Čeprav v študiju nisem našla zadovoljstva in navdiha, sem pridobila več raznolikega in tehničnega znanja. Vseeno bi rekla, da je (za erazmus študenta) študij manj naporen kot na FA, predvsem zaradi količine dela na seminarju.

Pri predmetu Building Construction Workshop smo sodelovali na natečaju firme Pladur, kjer je šlo za prenovo starih silosov na Portugalskem, pri čemer je bilo potrebno na inovativen način uporabiti sisteme Pladur in jih vnesti v BIM program. Predmet se je fokusiral na napredne gradbene sisteme, detajle in energetsko pasivnost. Profesor nam je predstavil uporabo Revita in nekaj drugih programov. Po oddaji samega natečaja smo naredili analize energetske učinkovitosti in na njihovi podlagi spremenili detaile naše intervencije.

Pri prenovi smo se fokusirali na tri glavne vidike. Celotna stavba je zasnovana na izkušnji kroženja žita čez silose. Glavna cirkulacija je vzpostavljena z dvigalom, ki je bistveni del razstave o nekdanji dejavnosti, kot povezava med pritličnim in nadstropnim delom razstavnih prostorov. Jedro stavbe tvorita še dva kraka cirkulacije; med kavarno odprtega tlorisa in knjižnico na platformah nad njo ter med stanovanji študentov in restavracijo v zgornjih nadstropjih.

Drugi cilj je ponuditi prostor razvoju gastronomske dejavnosti v kraju, ki bi sočasno povezala nekdanjo industrijsko ter ribiško dejavnostjo s trenutno razvijujočo se turistično. Prenova zajema s ureditev strehe v panoramsko restavracijo ter rezidenčne prostore in delavnice za študente in kongrese ter hotel.

V ospredju je bila energetska samozadostnost, pri čemer smo si pomagali s Pladur izolacijskimi paneli, particijskimi sistemi …, maksimalno izkoristijo sončno energijo, tudi za ogrevanje, saj bi večino energije šlo za umetno osvetlitev. Pripomogla bi še ukrivljena strešna kritina iz valovitih kovinskih plošč, pokritih s sonč­­­­nimi paneli in stenae iz polikarbonata za ovoj prostorov na terasi.