Alicante: naša naloga so nove ideje, ki bodo gradile svet

Nataša Ržek

Izkušnja, fakulteta in utrip mesta

Erasmus izmenjavo sem opravljala v največjem Španskem kampusu Universidad de Alicante, ki se nahaja v naselju Sant Vicent nekaj kilometrov od samega mesta Alicante. Kampus je zares ogromen in sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se znašla v njem. Študirala sem na politehnični fakulteti, kjer je tudi smer arhitektura. Sam študij je imel veliko več poudarka na razmisleku, ideji in abstrakciji kot sami izvedbi projektov. Študente spodbujajo naj razmišljajo čimbolj izven okvirjev in predstavijo karseda nore ideje. Če materialov in tehnologije danes za take projekte še nimamo, jih bomo zagotovo imeli v prihodnosti, zato kar z norimi, odštekanimi idejami na plano! Zelo je cenjen premislek in globoka raziskava področja kjer imaš svoj projekt. Ideja je ključnega pomena! Izvedba sekundarnega. Izvedba se bo že pokazala v prihodnosti, naša naloga zdaj so nore nove ideje, ki bodo gradile svet.

Mesto Alicante je obalno mesto z veliko peščeno plažo, na katero nas vabi popoldansko sonce na druženje s prijatelji! Plaža je osrednji kraj dogajanja v Alicanteju. Je kraj kjer kamor smo se študentje redno zatekali na sproščujoče druženje po pouku. Samo mesto je zelo veliko. Erasmus študenti smo bili povečini nastanjeni v privatnih sobah v samem centru mesta največ 10min hoda narazen. Center mesta gradi glavna ulica La Rabla ob kateri se kopiči nešteto trgovinic in restavracij. Ulica povezuje 2 glavni točki mesta: plažo in glavno mestno tržnico, kjer te čaka ogromno svežih španskih dobrot! Ne smemo pozabiti na grad, ki se bohoti nad mestom in mu daje ikonični izgled! Pod gradom se nahaja stari del mesta z značilnimi belimi terasastimi hišicami. Stari del mesta se imenuje Barrio in je kot nalašč večernemu zgubljanju po prijetnih uličicah ter druženju ob tapasih ter sangriji. V Barriu pa je potrebno obvezno poizkusiti tudi znano Špansko Paello! Mesto Alicante je zares zelo prijetno! V njem se ne tre turistov, vendar ima še vedno svoje čare kot so, plaža, grad in Barrio. Osebno mi je zelo prirasel k srcu in se vanj zagotovo še vrnem!

Ker je mestno jedro tako strnjeno in priročno se po njem sprehaja zgolj peš. Do študentskega kampusa pa je potrebno vzeti tramvaj ali avtobus in se peljati 20min. Transportne povezave so zares zelo dobre. Avtobus na vsake 10min in tramvaj na vsake 15-20min. Za tramvaj in avtobus je moč dobiti kartico na katere si naložiš poljubno število voženj. Kartico lahko koristiš tako za tramvaj kot za avtobus. Mesečne karte kot neredni prebivalec mesta ni mogoče dobiti. Tramvaj nas lahko zapelje tudi v bolj oddaljena mesta na obali Costa Blanca. Poleti priporočam obisk plaže San Juan, ki je veliko večja od plaže v Alicanteju, na tej se namreč gužva ogromno ljudi! Z tramvajem si v lastni režiji lahko ogledate še nekaj mest, med njimi Benidorm. Edino mesto z nebotičniki ob Sredozemskem morju.

Ker sem izmenjavo opravljala v 2. semestru 2020 me je na nesrečo ravno doletelo obdobje epidemije. 14.marca so popolnoma omejili gibanje v mestu in zaprli vse kar ni živilska trgovina. Ostali smo popolnoma zaprti v svoja stanovanja. Izhod ni bil mogoč, razen za živila v trgovini. Skoraj vsi Erasmus študenti so odšli domov. Tudi v Slovenijo so organizirali kar nekaj evakuacijskih letov. Sama sem se odločila ostati v Španiji, v upanju na hitro izboljšanje in nadaljevanje Erasmus izkušnje. Mesec in pol sem preživela omejena zgolj na svoje stanovanje ter se šolala prek spleta. Dneve smo si krajšale skupaj s sostanovalkami in se v tem času zelo povezale. Po mesecu in pol sem se odločila, da odidem domov, očitno se situacija ne bo izboljšala … Šolanje sem nadaljevala doma prek spleta.

Predstavitev projekta

Pri predmetu Proyectos 7 smo se za končni projekt ukvarjali z razmislekom o radikalnih mestih. Njihovi zasnovi, vzrokih za nastanek, delovanju in njihovi prihodnosti. Radikalno mesto, ki smo ga raziskovali je bil Dubaj.

Povezali smo se z študenti arhitekture v samem Dubaju in ekipo študentov v Madridu. Vsaka skupina je na popolnoma svoj način odkrivala mesto, njegove lastnosti in karakter. Nekatere skupine so oblikovale zelo tehnične konstrukcijske rešitve za mesto sredi puščave, nekatere zgolj manjše intervencije, ki bi mestu pomagale.

Mesto ima namreč ogromno nerazrešenih problemov in vprašanj, ki se vrtijo okrog smiselnosti takega mesta. Temperature namreč podnevi narastejo na take ekstreme, da transport s kolesom in peš praktično ni mogoč zaradi vročine. Kako dizajnirati mesto na takem kraju, da bi izboljšali take situacije? Je sploh smiselno? Ali je mesto v prihodnosti obsojeno na propad, ker ga vzdržuje le ekonomija? Kaj se zgodi če zmanjka nafte in ne bo več denarja ki poganja tako mesto? Bo postalo mesto duhov? Je dolgoročno vzdrževanje takega mesta sploh mogoče? Poraba energije za hlajenje je enormna, da ne omenjamo energije porabljene za prečrpavanje vode.. Kam to pelje? Kam se mesto širi? Kakšna je cena vsega tega blišča? Izkoriščanje delavcev? Kakšno je življenje v takem mestu? Živijo v njem tudi ljudje normalnega ekonomskega stanu? Kako živijo oni?  Vprašanj o Dubaju se poraja nešteto, nešteto je tudi idej vsake skupine, ki se projekta loti na popolnoma svoj način.
Naša skupine se je projekta lotila zares radikalno, odločili smo se za pot, kjer prebivalci sami s svojimi odločitvami izboljšajo ali poslabšajo situacijo mesta. Posamezniku, ki živi v mestu smo podelili moč, da izrazi kaj v mestu mu je všeč, kaj ne, poleg tega njegove odločitve vplivajo na razvoj mesta, saj ga sam kot gradnik mesta oblikuje. Izbrali smo nekaj karakterjev, ki se pojavljajo v mestu: delavec, šofer avtobusa, mama z otrokom, študent, kuhar politik,.. Poizkusili smo pogledati mesto skozi njihove oči in videti kako bi v določeni situaciji reagirali, kakšne izboljšave bi si želeli in bi jim prišle prav. Kakšne arhitekturne rešitve, intervencije bi izboljšale mesto.

Projekt smo dizajnirali kot VIDEO IGRO, kjer vsak karakter ob določeni situaciji dobi izbiro, kaj bi si želel in ima moč reagirati po svoje. Mesto izboljšati ali poslabšati, podariti idejo o izboljšavi za mesto in izraziti željo. Karakterji glede na svoje odločitve mesto nadgrajujejo in oblikujejo po svoje, lahko pa ga tudi uničijo z slabimi odločitvami. Dizajnirali smo nove zanimive grafike in scenarije mesta. Življenje mesta je v njihovih rokah. Igra poziva karakterje naj se potrudijo in z svojimi odločitvami rešijo mesto. Naslov igre se glasi SAVE THE CITY.
Ideja je zelo abstraktna in radikalna, tako kot samo mesto Dubaj. Lahko bi rekli popolnoma nora tako kot je po svoje sama ideja mesta sredi puščave in dejstvo, da tako mesto v vsej svoji razsežnosti tudi zares obstaja.