Amsterdam: večino časa na kolesu

Nina Zaletelj Iličič

Izkušnja, utrip mesta in delo

Trenutno se v Amsterdamu, tako kot tudi v večini evropskih prestolnicah, soočajo s hudo stanovanjsko krizo. Ta po eni strani predstavlja velik problem pri iskanju nastanitve, po drugi strani pa odlično priložnost za študenta arhitekture, saj so zaradi velikega priseljevanja v mesto ogromne potrebe po novih projektih, posledično pa je veliko tudi delovnih mest. Poleg novih stanovanjskih projektov se veliko ukvarjajo tudi s prenovami dotrajanih sosesk. Amsterdam namreč zaradi narave mesta ne raste v višino, temveč v širino, ki pa je tako rekoč skoraj dosegla svojo mejo, saj s kolesom potrebuješ kar nekaj časa, da prideš na drugo stran mesta.

Sama sem živela v vrstni hiši na jugovzhodnem delu mesta, v okolici naselja Bijmermeer. Nastanitev sem našla preko spletne strani kamernet.nl, katere članstvo je plačljivo, a je zaradi tega tudi najbolj zanesljiv način iskanja namestitve. Za garsonjero sem odštela 600€ na mesec skupaj s stroški, kar je cenovno zelo ugodno za nizozemski življenjski standard.

Prakso sem opravljala v podjetju Common Affairs, ki se nahaja na otoku Java-eiland, med centrom mesta in Amsterdam Noord-om. Ker je bila moja služba na drugi strani mesta in, ker bi za javni prevoz odštela kar nekaj denarja ter časa, sem se v službo vsakodnevno vozila s kolesom – to pomeni 20 km na dan. Hitro se navadiš na to, da je kolesarjenje v Amsterdamu tudi v dežju nekaj povsem običajnega. S palerino in eno slušalko v ušesih sem tako opravila prevoz v službo, dnevno rekreacijo in stimulacijo možganov s poslušanjem podcastov – vse naenkrat.

V podjetju sem imela možnost delati z mlado in internacionalno ekipo, od katerih sem se veliko naučila. Poleg mene so v biroju prakso opravljali še trije študenti, tako da je začetek lažji, saj veš da nisi sam v tem. Moj glavni projekt je bil razvijanje metode za prenovo povojnih stanovanjskih območij na Nizozemskem. Cilj je s pomočjo različnih elementov tega projekta, kot so orodje Citymaker, maketa, 3D tiskani bloki in knjižice s standardi, oceniti najbolj arhitekturno kot tudi finančno smiselni poseg v območje. Prav tako sem sodelovala pri projektu energijsko nevtralnih vrtnih hiš in prenovi stanovanjskega objekta Trompenburgstraat. V splošnem se mi zdi, da pri načrtovanju stavb na Nizozemskem, dajejo velik pomen trajnostnosti in vplivu na okolje.

V biroju je bila zelo sproščena atmosfera. Veliko časa smo skupaj preživeli tudi izven delovnega časa – hodili smo plezat, igrali paddle, se udeležili crossfita, skupaj smo kuhali kosila v biroju in vsakodnevno trenirali pingpong.

Amsterdam je super mesto za spoznavanje novih ljudi in kultur. V mestu je veliko muzejev, galerij, second-hand trgovin in lepo opremljenih kavarn. Ko sem prišla tja začetek januarja, je mesto tako rekoč še spalo, potem pa je s pomladjo dobilo čisto nov značaj. Nizozemci se zelo topli ljudje in radi priskočijo na pomoč – pravzaprav nisem spoznala Nizozemca, ki ne bi dobro govoril angleško. Veliko se družijo zunaj ob raznoraznih aktivnostih in redko posedajo po kavarnah. Amsterdam ima ogromno parkov, ki so na sončne dneve polni ljudi. Zaradi dobre povezave s hitrim vlakom, pa se splača obiskati tudi druga mesta in podeželje na Nizozemskem.

Praksa v tujini te nauči veliko novega, ne le o arhitekturi in načinu dela tam, pač pa tudi in predvsem o sebi. Hvaležna sem za to izkušnjo in z veseljem se bom še vrnila – če ne na delo, pa na kakšne počitnice 😊