Španija: država z bogato kulturo in arhitekturo

Androniki Antonijadis

Izkušnja in utrip mesta

Leto pred izmenjavo sem imela možnost obiskati mesto Alcala de Henares, ki se nahaja 35 km stran od centra Madrida. Je precej starejše mesto s par stoletij ohranjeno arhitekturo. Ker me je mesto tako navdušilo, prav tako sem od nekdaj razmišljala o študiju v Španiji sem se odločila, da bom zimski semester opravljala na njihovi univerzi. Univerza je nastala v 13. stoletju in  šteje kot ena med najstarejših univerz na svetu ter predstavlja ponos meščanov Alcale. Trenutno so fakultete razporejene v 3 kampuse, med katerimi se dva novejša nahajata izven mesta in eden v središču starega mestnega jedra, ki vključuje tudi Fakulteto za arhitekturo.

Fakulteta se nahaja na mestu nekdanje šole iz 16. stoletja. Od takrat je bila stavba večkrat obnovljena. Fasada fakultete ohranja njeno zunanjo podobo, ki se v notranjosti na zelo smiseln način prepleta z novim posegom. Velikost in kapaciteta fakultete sta približno enaka Ljubljanski.

Ker je število študentov majhno ter izbira izbirnih predmetov zelo velika, se na fakulteti ustvarijo manjše skupine in se na ta način možnost sodelovanja med študenti poveča. Seminarsko delo poteka en semester. Ker je čas izvajanja  precej krajši, so končni izdelki usmerjeni projektiranju ali oblikovanju. Predmet projektiranje je poleg praktičnega dela vključeval tudi predavanja in obisk razstav. Zame je bila predvsem zanimiva izkušnja in odlična možnost za spoznavanje druge kulture.

Iz mojih izkušenj so bili profesorji zelo prijazni do študentov in predvsem  razumevajoči do tujih študentov. Kljub jezičnim barieram so bili pripravljeni pomagati ter se trudili da nas čim bolj razporedijo v skupine z domačim študentom.  Kot olajšava izdelavi maket bi omenila delavnico opremljeno z veliko orodij dostopnim za samostojno uporabo, laserskim izrezovalnikom, 3d printerjih, ozadje za fotografiranje ipd. Čeprav sta fakulteta in samo mesto zelo majhna, se večina študentov vsakdanje vozi iz svojih domov tudi do 1h v vsako smer, kar posledično pomeni, da fakulteta po predavanjih ostane prazna in se skupinsko kakor tudi seminarsko delo opravljata od doma. Druga alternativa je tudi mestna knjižnica odprta 24/7 vse dni v letu, kjer dijaki in študenti lahko v tišini berejo potrebno gradivo, delajo na skupinskih projektih v večjih ali posameznih prostorih, sposodijo si računalnik  ali enostavno delajo na svojem prenosniku.

Eden izmed razlogov, zakaj študenti vsak dan potujejo do 2h od lastnega doma do fakultete, je odlična infrastruktura javnega prevoza na področju celega Madrida, ki študenta stane le 20€ na mesec v primerjavi s ceno sobe, ki se začne od cca 300€. Dobra povezava med Alcalo in Madridom ter ostalih manjših mest, poleg vsega ostalega, omogoča izbiro kraj prebivanja na podlagi cenovnega ranga ter je odlična možnost za raziskovanje celega regiona. Druga stvar vredna omembe je prost vstop študentom v skoraj vse muzeje in galerije.

Španija je država z bogato kulturo in arhitekturo. Življenje v različnih mestih je lahko popolnoma drugačno ampak njihov način druženja poteka vedno ob pivu in tapas ter ob drugih specijalitetah. Španci so zelo gostoljubni in radi pomagajo tujcem k lažji integraciji v okolje. Ker je njihova formalna izobrazba iz angleščine na nekoliko slabšem nivoju, so eni od redkih, ki so študentom pripravljeni ponuditi brezplačno bivanje v zameno za pogovor v angleščini.

Fakulteta in študijski proces

Predmet Projektiranje na Fakulteti za arhitekturo v Alcala de Henares se izvaja vsak semester, kjer je delo usmerjeno na projektiranje ali oblikovanje. Pod mentorstvom profesorja Ángela Verdasca sem v času izmenjave izdelala eno skupinsko nalogo in dve samostojni nalogi, ki so v primerjavi s tukajšnjimi seminarskimi projekti narejeni v precej krajšem roku. Projekt predstavljen v nadaljevanju je rezultat manj kot dvo mesečnega dela kar je vključevalo tudi obisk lokacije mesta Bilbao, ki se nahaja v osrčju Baskije.

Bolj natančno, projekt je bil zasnovan na najbolj zahodni strani otoka Zorrotzaure, ki je z mestom na drugi strani otoka povezan s pomočjo mosta Puente Frank Gehry – poimenovan po znanem arhitektu kot hvaležnost za muzej Guggenheim, ki vsako leto mestu prinese 20 000 obiskovalcev.

Trenutno je otok v zelo zapuščenem stanju ter izgleda neprivlačno tako turistom kakor tudi domačinom. Del zapuščenih industrijskih stavb so bili spremenjeni za namen alternativnim druženjem v obliki športa in rekreacije, umetnosti, glasbe, recikliranja in podobno.

Eden od potencialov je reka, ob kateri je možno umestiti urejene javne površine. Otok je z mestom sedaj povezan s peš potjo in avtomobilsko povezavo in je povezava preko vodnega prometa možna. Videla sem še eno vrednost na otoku – njegovo velikost, saj omogoča hitri dostop pešcem iz ene do druge strani ter s tem poglede, ki se odpirajo proti reki in okoliška mesta. Potencial, ki je naravno pogojen in omogoča hitro rast dreves sem izkoristila za ozelenitev dodeljene parcele z vključevanjem objekta, ki bo služil ljudem, kateri se ukvarjajo z ekologijo in stremijo k izboljševanju kvalitete življenja.

Naloga je bila predvsem zasnovana oblikovno. Večji poudarek je bil pri določanju dostopov, z umeščanjem programa in ambientov, kakor pa s samo konstrukcijo oziroma z reševanjem tlorisov. Glede na to da je parcela umeščena na najbolj oddaljeni točki od mosta, ki je trenutno edini dostop, sem ob južnem nabrežju, kjer trenutno poteka glavna os otoka, uredila dostop avtomobilom, pešcem in kolesarjem ter uporabnikom avtomobilov omejila parkirna mesta, da bi spodbudila čim manjšo uporabo. Del naloge je bilo tudi vključiti HUB postajališče za polnjenje električnih avtomobilov in skirojev, do katero sem uredila krožno pot. Njega sem umestila na začetek kompleksa. Pešcem in kolesarjem sem ob reki namenila sprehajalne poti in kolesarske steze, ki se prepletejo z potmi, ki vodijo do kompleksa. Kompleks sem rahlo stisnila proti severu ter tako preprečila senčenje javnih površin. Razporedila sem visoko in nizko vegetacijo. Visoka, zgoščena drevesa sem umestila tik ob vstopu na parcelo, katera bi v prvotni fazi predstavljala mejo med staro in novo podobo otoka. Nizka, razredčena vegetacija pa okoli objekta. Z njimi ne bi preprečila pogledov proti reki in bi omogočila prost prehod svetlobe v notranjost zgradbe.

Kompleks je sestavljen iz več programov umeščenih v manjše enote v obliki valjev, v različnih velikosti in z različnimi višinami povezanih z osrednjo streho v eno celoto.  Program vključuje prostore za kratkotrajno namestitev, jedilni prostor, delovni prostori manjše ali večje velikosti namenjeni skupinskim delom, lastnim raziskovanjem ali tako poimenovanemu co-workingu.