Antwerpen: Mesto vafljev in piva

Vita Gradič

Izkušnja in utrip mesta

Antwerpen je mesto v Flandijskem delu Belgije, kjer govorijo nizozemsko. Je bogato s kulturo, umetnostjo in arhitekturo. Mesto ima veliko pristanišče, zaradi hitre urbanizacije v času industrijske revolucije na prelomu prejšnega stoletja je zelenih parkovnih površin malo. Študentsko življenje je barvito, organiziranih je bilo veliko dogodkov za Erazmus in druge tuje študente. Tako kulturnih, športnih kot pa tudi  žurerskih. ESN Antwerpen tako organizira skoraj tedenske študentske zabave, izlete po Belgiji in tudi sosednjih državah. Izpostavila bi tudi odlično povezanost Antwerpa z Brusljem (in preostalo Belgijo), Amsterdamom, Rotterdamom Parizem, Luksemburgom itd., saj so vsa mesta za normalno ceno dostopna v nekaj urah. Belgija je znana po odličnem in močnem pivu, belgijskih vafljih ter pa krompirčku, sicer pa kulinarično tu ni presežka. Pogosto tudi dežuje in piha hkrati, sonca v zimskem semestru skoraj ni, zato je palerina priporočjiva, dežnik pa precej neuporaben. Priporočam najem kolesa, ki precej olajša mobilnost po mestu, ni pa nujno, saj je mesto obvladljivo tudi peš.

Študij na fakulteti je predvsem zanimiv sistem pa je v marsikaterih pogledih precej drugačen kot pri nas. Predavanja so zanimiva ter se ukvarjajo z aktualnimi temami, poudarek je tudi na strateškem oblikovanju in principih trajnostnega razvoja. Veliko se govori o globalizaciji in njenem vplivu na arhitekturo in družbo. Predmeti se opravljajo z vajami in izpiti ob koncu semestra. Pri seminarju so korekture enkrat tedensko, mentorja si izbereš sam na podlagi predstavitev tem na začetku semestra. Seminarski projekt se zaključi v enem semestru. Predmete izbiraš iz seznama predmetov, ki so na voljo v angleščini. Obiskujejo jih tudi domači študenti. Ker je level angleščine pri vseh študentih na visokem nivoju, so tudi predmeti posledično zahtevni., saj jih opravljaš z rednimi študenti. Sistem ocenjevanja je drugačen kot v Sloveniji, ocene so od 1-20. Velika prednost Antwerpna je internacionalnost, tako samega študentskega kampusa kot tudi celotnega mesta. Redko naletiš na koga ki ne govori angleško. Študentsko sobo je v primeru odhoda najlažje dobiti preko Univerze. Sobe so enoposteljne.

Fakulteta in študijski proces

Observations on the macro urban scale led to the conclusion to keep the rhythm of the surrounding streets with a clear connection between Eikelstraat and Ferdinand Coosemannstraat. A clear street to street division of the plot led to three different outdoor spaces – Höfe. With three different identities of the courtyards, diversity in privacy was achieved: a garden as retreat, a lively park as compensation and a plaza as meeting point with the existing chimney as landmark. The Urban design was kept simple and mainly orthogonal. The entrances to the buildings are always located from the less private side of the building.The structures originated from their position on the master plan, their in-between position and relation to the outdoor space.

The gallery structure with street – garden – plaza relationship creates a mediator between private and public with its connection gallery. The tree structure with ceiling openings bringing light into the dark corner allows to house a kindergarden. The plaza is framed by a rafter roof structure which takes a representative role, hosting thecommunal program and maisonettes with two-story living space overlooking the park. Facing the existing building a central column structure divides the lively park from the the quiet garden. The core structure is closing the perimeter block together with the existing brutalist building.