Barcelona: Polna kulture, arhitekture in nepozabnih trenutkov

Tit Vrhunec

Izkušnja in utrip mesta

Barcelona – živahno mesto, polno kulture, arhitekture in veliko nepozabnih trenutkov.

Lokacijo sem v veliki večini izbral zaradi zanimanja glede kulture, drugačnega načina življenja in seveda samega mesta ter lokacije. Mesto je zelo raznoliko in na vsakem koraku ponuja nakaj posebnega. Tu lahko najdeš veliko arhitekture in kulturnih prireditev. Skriti kotički, trgi in parki so res zelo številni. Poleg tega pa ima mesto dolgo plažo in veliko razglednih točk s katerih lahko opazuješ celotno mesto in si oddahneš od mestnega življenja (Montjuic, Tibidabo…). Vsak predel je unikaten, s svojimi specifikami in utripom življenja. Vendar kot celota deluje popolno in elegantno.

Kot sem že pričakoval, so bili lokalni ljudje zelo prijazni, in ustrežljivi. Skoraj vsi mladi prebivalci so govorili angleško, sporazumevanje je potekalo enostavno. Študentje so zelo internacionalno orientirani zato sem lahko spoznal veliko ljudi od povsod vključno izven Europe. 

Zaradi velikosti mesta in cen sem imel veliko problemov pri iskanju stanovanja, zato se je treba iskanja stanovanja lotiti dokaj zgodaj. 

Fakulteta za arhitekturo v Barceloni (ETSAB) se nahaja v študentski coni, kjer je tudi veliko drugih fakultet. Od središča mesta je oddaljena zgolj kakšnih 20 min vožnje z metrojem in je lahko dostopna. 

Celoten študij je v večini v španščini in katalonščini. Ne glede na to se lahko znajdeš tudi z angleščino, s časoma pa se tudi sam naučiš španščine. Študij na fakulteti je podoben kot v Ljubljani. Vendar pa dajejo velik poudarek na količino dela. Sam sem želel vseh 60 kreditnih točk pridobiti v Barceloni zato je bil študij na trenutke zelo naporen.

Ne glede na vse je bila iskušnja v Barceloni nepozabna.

Fakulteta in študijski proces

Arhitekturna intervencija je posledica premisleka o revitalizaciji industrijskega objekta. Kljucna izhodisca projekta so prenova arhitekturnega objekta in vzpostavitev druzbeno socialnega programa ‘‘Second home’’, Office as a home/ house as an office. Ideja koncept temelji na izstopajocih/ kljucnih elementi arhitekturne industrijske stavbe kot so znacilne tipske odprtine, izrazita vertikala dimnika in osrednji povezovalni atrij objekta.