Delavnica Bodyspace-Spacebody, Weimar

Ana Kosmina

Izkušnja in utrip mesta

Udeležila sem sem se Erasmus kombiniranega intenzivnega programa – KIP na fakulteti: Bauhaus-Universität Weimar. Izmenjava je bila razdeljena na dva dela, delo od doma (pripravljali del) ter fizični del na lokaciji. V prvem delu, ki je trajal približno en mesec smo izdelali 4 vaje s katerimi smo raziskovali prostor, premikanje po prostoru in svetlobo. Nato pa je sledilo še delo na fakulteti v Nemčiji. Historična šola je prava zibelka sodobne arhitekture kar se lahko začuti v učilnicah in navdušenju profesorjev. 

Bivanje v nemškem Weimarju  je bilo zares prijetno. Mesto je umirjeno, urejeno polno majhnih kavarn in trgovinic. Ima veliko muzejev ter drugih kulturnih ustanov. V sklopu fakultete so nam bile na voljo vsakodnevne delavnice, izleti ter druženja, ki se jih je vredno udeležiti. Najbolj bi priporočala ogled Bauhaus muzeja ter mesta Erfurt. 

V času izmenjave sem bivala v Labirinth hostlu, skupaj še z ostalimi udeleženci iz ostalih držav. Bivanje v hostlu bi priporočila tudi ostalim, saj je prav hotel bil prostor kjer sem spoznala največ novih prijateljev, poleg tega pa je hostel zelo čist in prijeten za bivanje. Lokacijo ima v samem centru mesta, 15 minut hoje do Fakultete.

Fakulteta in študijski program

Na fakulteti smo izvajali delavnico Bodyspace-Spacebody. Ukvarjali smo se predvsem s razumevanjem in raziskovanjem prostora ter človeškega telesa v njem, natančneje kako lahko z gibanjem telesa razumemo in doživljamo arhitekturo ter arhitekturni prostor. 

Vsak dan smo imeli vaje skiciranja, fotografiranja in meditacije. Raziskovali smo kako prostor vpliva na človeško telo in kako se na prostor odzivamo, kakšno dojemanje imamo do velikega, malega odprtega in zaprtega prostora. 

Delavnico smo zaključili z preformansom, kjer je bila naša glavna naloga s telesom uprizoriti zvok strukturo in veličino prostora.

Vesela sem, da sem izkoristila priložnosti izmenjave. Svojo odločitev, bi vsekakor ponovila. Weimarsko življenje in dobri prijatelji bodo večno ostali v mojem srcu.