Bergen: Mesto za sedmimi hribovi

Julia Koželj

Izkušnja in utrip mesta

Projekt je lociran v Nemški prestolnici na znani lokaciji Haus der Statisti, kjer smo dobili priložnost eksperimentiranja z novimi načini povezovanja javnega ter privatnega programa. ‘Navpična ulica’ je projekt, ki z mešanjem domačinov, pionirjev ter javnosti izziva organizacijo tipičenega nebotičnika. Povezava med skupnim in javnim prostorom je izvedena z vrtljivimi stenami, ki povezuje dva različna si programa v novo skupnost. Skupna pot povezuje vsa nadstropja preko sistema stopnišč, ki vas pelje skozi pestro pot javnih programov, na katere so vezani vse bolj privatni prostori.

Fakulteta in študijski proces

Bergen je najbolj deževno mesto v Evropi. Vendar kot pravijo domačini: ‘‘Ne obstaja slabo vreme, samo slaba oprema!’’ Kar pomeni, da kljub pestremu vremenu, življenje gre naprej. Norvežani obožujejo aktivnosti v naravi. Mesto ponuja ogromno pohodniških poti, seveda pa se izkoristi vsak sončen dan za aktivnosti v parku. 

Najbolj jih opisuje prijazna a zaprta narava. Z nasmeškom ter zelo dobro angleščino ti z veseljem promagajo pri vsakemu problemu. Zavedati pa se je potrebno, da zelo cenijo svojo privatnost ter držijo svojo distanco do nepoznanih ljudi. 

Z umirjenim življenjenskim stilom in zdravim razmerjem med delom ter prostim časom je ob študiju možno obiskovati tudi druge aktivnosti. Sammen, ki skrbi za vse vidike študentskega bivanja ponuja razne obštudijske aktivnosti, v mestu pa se od četrtka naprej prebudi veliko mladih ljudi. Pred izmenjavo se je potrebno zavedati, da je tam samo življenje zelo drago. Zato morda ne bo razkošnega življenjskega sloga, vendar veliko več cenjenja, kar nam lahko ponudi narava.

Bergenska šola arhitekture je zasebna šola s svojimi pravili igre. Njena kreativna narave s poudarkom na ročnih spretnostih, ponuja učencem ter učiteljem veliko svobode pri poti do znanja. Ta je lahko zelo praktična, saj šola ponuja svojo lesarsko ter kovinarsko delavnico, teoretska z bralnimi seminarji ali umetniško ustvarjalna. 

Od 4. letnika se pouk izvaja le v angleščini. Edini predmet je seminar, kjer se vsak semester zamenjajo ne samo teme, temveč tudi profesorji. Tuji ter domači strokovnjaki iz različnih področij (arhitekti, urbanisti, umetniki…) izberejo aktualno temo, ki jo skozi zimski (4 mesece) ali letni (5 mesecev) semester obravnavamo sprva teoretsko, nato pa tudi praktično. Vsak seminar se med študijem odpravi na ekskurzijo vezano na aktualno temo v tujino ali na domačih tleh. 

Fakulteta z majhnim številom študentov poleg izobraževalnih aktivnostih ponuja tudi aktivnosti za prosti čas, ki so stalno dostopne študentom, vendar samoiniciativne. Tako se lahko uporablja skupna krušna peč na prostem, kanu ter savna.