Bologna, Cesena in Emilio-Romagno

Nađa Dubajić

IZKUŠNJA IN UTRIP MESTA

Obiskala sem fakulteto za arhitekturo na Bolonjskem kampusu Cesena, kjer sem opravila oba semestra četrtega letnika. Vsi izbrani predmeti so bili namenjeni študentom četrtega in petega letnika – Prenova, Projektiranje IV, Zgodovina mesta, Zgodovina in prenova, Urbanizem, Estetika ter Digitalno oblikovanje.

Dinamika dela je odvisna od profesorja, na primer Estetika in Zgodovina mesta sta bila bolj sproščena predmeta, Prenova in Projektiranje pa bolj podobna našemu pouku v Ljubljani. Pristopi k reševanju problemov in konceptov so zelo različni kot sem bila navajena. Zanimivo je, da nimajo predmeta za prostoročno risanje in da med idejnim razvojem projekta sploh ne skicirajo, ampak pri določenih predmetih, kot sta zame Zgodovina in Prenova, pa bi profesor zahteval skicirko, kot pogoj za pristop k izpitu.

O njihovi organizaciji glede bivanja Erasmus študentov sem dobila zelo negativen vtis, saj je bil edini študentski dom Erasmus študentov že maja poln. Stanovanje sem si poiskala sama, kar pa ni bilo tako prijetno, saj domačini le redko sprejmejo Erasmus študente. V tem primeru priporočam čim hitreje poslati prijavo za študentski dom.

Cesena je zelo simpatično mestece poleg Bologne, zelo primerno za pešce in kolesarje, saj je v okolici veliko kolesarskih poti. Spoznala sem veliko drugih Erasmus študentov in skupaj smo obiskali skoraj celotno Emilio-Romagno in Toskano, saj je Cesena odlično izhodišče za obisk celotne Italije. S fakulteto smo imeli 3-dnevno ekskurzijo po Genovi, ki je bila precej poceni, ker univerza financira veliko izletov. V planu pa je bil tudi izlet v Napulj, ki pa je bil zaradi poplav prestavljen. Nočno življenje v Ceseni je skoraj neobstoječo, zaradi tega smo se na zabave večinoma odpravili v Bologno ali Rimini.

Na splošno je bila moja izkušnja zelo pozitivna in veliko sem se naučila o njihovem razumevanju zgodovine in arhitekture. Sama Cesena bi lahko bila malo bolj prilagojena Erasmus študentom, a na srečo so moji sovrsniki z veseljem priskočili na pomoč in me zelo hitro sprejeli v svojo skupino, kar mi je pomagalo, da se hitreje prilagodim novemu okolju.

FAKULTETA IN ŠTUDIJSKI PROCES

Predmet: Prenova       Projekt: Prenova Ville Caroline v Ceseni

Vila Carolina se nahaja na hribu v južnem delu Cesene, obdana z oljčnimi nasadi, gozdovi in ​​vinogradi, bila je zgrajena leta 1693 in je danes del zgodovinske in krajinske dediščine Cesene. Cilj projekta je bil okrepiti arhitekturo, pa tudi odnos z ozemljem in s skupnostjo, ki daje možnost doživljanja različnih izkušenj in dejavnosti.

Cilj ni odmik od prvotnega poklica stavbe, temveč dodajanje novih funkcij, ki ne vplivajo na zgodovinsko arhitekturo. Poseben pomen ima odnos do vinogradov, ki jo obdajajo, in pridelanega vina, ki bo imelo svoj prostor znotraj vile. Na splošno je posebna pozornost namenjena kakovosti in trajnosti lokalnih proizvodov; zaradi tega projekt predvideva vključitev pridelave medu, tudi glede na razmerje med tem proizvodom in vinom. Ta nova funkcija bo razširila cilj obiskovalcev: organizirana bodo številna izobraževalna doživetja za otroke in odrasle.

Program vile je obsegal proizvodnjo in prodajo vina in medu, ki je potekala v polkletni etaži, medtem ko je bil piano nobile namenjen recepciji in restavraciji. Mansardo smo preuredile v izobraževalne prostore in prostor za otroke. En pomožni objekt smo prenovile v manjši hostel, drugega pa razdelili v dve etaži. Pritličje sekundarnega pomožnega objekta smo uporabljale kot pomožni prostor za delo v vinogradu, nadstropje pa kot prostor za delavnice.

Cerkvico, ki stoji ob vrtu vile, smo obnovile v degustacijski prostor, sam vrt pa smo obnovile z vegetacijo, ki je zdrava za čebele, ki oprašujejo bližnji vinograd. Enote smo povezale s peš potjo iz agregatov povezanih z rezino. Pot je povezala novo parkirišče, vilo, cerkev in dva pomožna objekta z vinogradom.

Za nas je bilo zelo pomembno, da spoštujemo zgodovino vile, zato so vse naše konstrukcijske in estetske odločitve usmerjene k ohranitvi starega videza objekta. Naš cilj je bil ohraniti čim več originalnih materialov, zato je na primer omet na vili večinoma originalen. Obstoječe poškodbe smo oskrbele z materiali, ki so kemično čim bolj podobni obstoječemu mavcu, tako da je razlika med njimi čim manj vidna. Ostalo nosilno konstrukcijo prenove smo skušale čim bolj skriti v volte, medetaže in druge debelejše plasti konstrukcije.