Bruselj: raznoliko mesto z odličnimi povezavami

Viviana Rea Doričić

Izkušnja in utrip mesta

Obiskovanje Faculteit Architectuur – KU Leuven v Bruslju je bilo zame čudovita izkušnja. Na izmenjavi sem bila namreč 4. letnik, kar pri njih spada pod magistrski program, ki je mednarodni. Tako se sploh nisem počutila, kot da sem Erasmus študent, ker je bilo toliko različnih ljudi, ki so prišli tja na magisterij. Fakulteta ima nekoliko drugačen sistem od naše fakultete v Ljubljani. Obstaja seminar oziroma design studio, na katerega se največ osredotočaš, dva glavna predmeta in en izbirni predmet. Najbolj sta mi bila všeč predmeta Critical urban theory in Urban anthropology, ker so to bolj teoretična predmeta in mi takšni predmeti v Ljubljani manjkajo. Temeljili so na branju znanstvenih esejev in debat, med katerimi si lahko iz prve roke izvedel toliko o različnih kulturah; od študentov in njihovih izkušenj. Sprva nisem vedela, da sta fakulteta v Bruslju in fakulteta v Gentu povezani; tako bi lahko vzeli predmete tudi v Gentu. To sem izkoristila v drugem semestru in še bolj spoznala Gent.

Bruselj je precej zanimivo mesto za življenje, saj je precej raznoliko in vedno je kaj novega za raziskovanje. Največji plus je, da je zelo dobro povezan z okoliškimi mesti; Belgija veliko vlaga v svoj železniški promet in ima veliko ponudb za študente, ki jim olajšajo potovanja. Tekom izmenjave sem obiskala večino Belgije, Nizozemske, Luksemburga in Francije.

Ko sem se pripravljala na pot, sem imela precej težav pri iskanju stanovanja, saj nisem bila tam, da bi lahko šla na oglede v živo, veliko ljudi pa ne sprejema študentov. Edina možnost, ki so nam jo ponudili prek fakultete, je bil Upkot, njihov študentski dom, vendar se morate za mesto prijaviti vnaprej. Cene stanovanj v Bruslju so višje od načrtovane Erasmus štipendije, pa tudi domovi niso cenejši. Končno mi je uspelo dobiti sobo v Upkotu, ki se je nahajal 3 minute od fakultete in 5min stran od severne železniške postaje. Imela sem svojo sobo s kopalnico, kuhinjo pa sem si delila z ostalimi sostanovalci. Najlepši prostor v domu je bila streha, ki je služila za druženje vseh študentov; seveda se je med korono spremenila v en velik studio, kjer smo vsi skupaj delali.

Glede situacije s korono so se profesorji zelo trudili, da bi projektiranje izvajali v živo, a izbirne predmete smo večinoma poslušali na spletu. Bili smo na veliko lokacijah v Bruslju in Gentu, in se tako izognili utesnjenim prostorom na fakulteti.

Z izmenjavo si spremenite svoje nenehno monotono delovno okolje, se naučite novih načinov ustvarjanja in imate možnost spoznati veliko število ljudi, s katerimi boste verjetno še dolgo ostali v stiku. Skratka, Erasmus je čudovita izkušnja, ki bi jo svetovala vsem.

Fakulteta in študijski proces

Predstavitev projekta Peters garden, avtorici Viviana Rea Doričić, Lea Dirmeier

The current global pandemic has inverted the use of public and private space, during the quarantine we had to re-shape our interest and habitats. From our experiences, we learned that people want to reconnect with nature. Plants and gardens helped them in stressful situations. Besides gardens, a lot of people have expressed the wish for more interaction, something which went missing with all the restrictions. Creating interaction and qualified outdoor spaces are the two guiding thoughts of our concept.

For our project, we decided to renovate, upgrade one of the socialist blocs in Anderlecht, Brussels. On a larger urban scale, we wanted to renew the interaction within Peterbos itself and its communication with the wider neighborhood. We created a new diagonal connection through a necklace of small squares, each with different uses, to invite people to move within and across the site. We also focused on opening the ground floor of our buildings with the help of public and specific programs that can be extended to the outdoor square. In the buildings, we renovated the apartments and created a new additional outdoor and communal space. On the roof, which has been neglected, we created a common workspace, where residents can socialize and enjoy shared gardens.

The garden city next door was an important reference, especially in showing the importance of private gardens. We decided to lift the gardens up on the balconies and provide residents with their individual oasis.

We chose the garden nest as a prototype because it offers freedom. It’s your own private bubble that you can arrange however you want. It can be a garden full of vegetables, it can be crowded with flowers and attention-grabbing plants, it can be a favorite place to read or to drink coffee in the morning, a pleasant afternoon work in the fresh air. It just depends on the person who will characterize it.