Delavnica Bodyspace-Spacebody, Weimar

Sofija Gligorova

Izkušnja in utrip mesta

Weimar se nahaja v centralni Nemčiji, med mestom Jena in Erfurtom. Mesto je polno zgodovine in arhitekture. Bauhaus je eno izmed pomembnejših gibanj v zgodovini. Ustanovil ga je Walter Gropius leta 1919 v mestu Weimar. Univerza je v tem času je pridobila veliko študentov na področju umetnosti, dizajna, arhitekture in glasbe. Tekom časa je gibanje doseglo svoj vrhunec. Prav zato, ker je Nemčija kot država, in Weimar kot mesto arhitekture, sem se odločila udeležiti krajše delavnice na temo “Spacebody – Bodyspace”. 

Krajša izmenjava je bila razdeljena na dva dela. Prvi del je bil na daljavo, drugi del pa na sami lokacije. Pred začetkom izmenjave smo študenti pridobili vse potrebne informacije o delavnici, tako kot informacije o namestitvi za 10 dni v Weimarju in ostale aktivnosti.

Fakulteta za arhitekturo se nahaja na kampusu Bauhaus univerze v centru mesta. Prihod na fakulteto je bil dobro organiziran. Njihovi študentje so nas pomagali usmerjati in hitro razrešili vse nejasnosti. Za namestitev smo imeli ponujenih več izbir iz strani univerze. Organizirane so bile različne aktivnosti za boljše spoznavanje mesta in spoznavanje ostalih udeležencev delavnic.

Duh Weimarja je zelo zanimiv in internacionalan. Z vlakom lahko hitro odpelješ tudi do večjih mest kot so Leipzig in Berlin. Celotna izkušnja je bila odlična, klub temu da se je odvila v času pandemije. Vesela sem, da sem spoznala veliko ljudi in, da smo se skupaj naučili pomembne stvari, ki nam bojo pomagali v življenju. Tako na privaten kot na profesionalen način. 

Fakulteta in študijski program

Tema delavnice je bila “Spacebody – Bodyspace”. Glavno vodilo tekom celotne delavnice je bilo kako se naše telo se giba v prostoru in razmerje med nami in ostalimi elementi v prostoru.

Prvi del delavnice je bil na daljavo. V tem delu smo se najprej spoznali z glavnimi elementi geometrije. Elemente smo uporabili v prostoru in naredili primerjavo med njimi in našim telesom v prostoru. Kako naše telo vpliva na prostor? Poskušali smo analizirati način, kako običajno uporabljamo predmete, nato način, kako se premikamo v prostoru, od enega predmeta do drugega.

Tema v drugem delu je bila spoznavanje prostora. Z različnimi tehnikami in vajami smo raziskovali kako prostor izgleda in funkcionira. Končni izdelek je bil performans. Študentje smo se razdelili v štiri skupine. S pomočjo tehnik in vaj, ki smo jih predelali smo poskušali prikazati prostor kot ga doživljamo. Z zaprtimi očmi in različnim tempom hoje je vsak član narisal kako se počuti v prostoru. Vsak si je izbral barvo, ki ustrezajo njegovi osebnosti. Nato smo izbrali različne instrumente in sestavili kompozicijo. Končni izdelek je bil predstavljen prostor iz 2D v 3D.

Končna misel projekta je bila, da se vsak človek v istem prostoru počuti drugače. Vsak človek vidi prostor drugače in strinjam se, da ima vsak o njem drugačno mnenje. Zanimivo dejstvo je, da s tem ni nič narobe. Na ta način se dopolnujemo, se pogovarjamo in naučimo nove stvari.