Delavnica Bodyspace-Spacebody, Weimar

Gaja Golja

Izkušnja in utrip mesta

V sklopu Erasmus kombiniranega intenzivnega programa sem se udeležila delavnice Bodyspace, Spacebody v mestu Weimar v Nemčiji. Delavnica je potekala na Bauhaus Univerzi Weimar pod programom “Bauhaus Spring School”. Razdeljen je bil na dva dela. Prvi del je potekal virtualno, na daljavo. Drugi del pa fizično, na univerzi. 

Fakulteta oddaja prav posebno vzdušje predvsem, ko že poznaš zgodovino gibanja Bauhausa in

lahko to občutiš ter se prepričaš na lastne oči. Poslopje arhitekturne šole je sledilo temeljni ideji Bauhausa – oblika sledi funkciji. Stavba ima zato tudi velika okna z veliko naravne svetlobe za delo. V Weimarju je Gropius postavil temelje estetike, ki se uporabljajo še v danes. Bauhaus šola je zares izostrila osebnost posameznega študenta, spremenila pogled na umetnost in zaznamovala sodobno arhitekturo. Poleg prostorov celotne fakultete v katerih smo ustvarjali tudi sami, smo dobili priložnost za ogled strogo oblikovane Gropiusove profesorske sobe. 

Nekaj dni pred začetkom je bilo organizirano še veliko dodatnih aktivnosti in druženj. Sama sem se prijavila na ogled Bauhaus šole v Dessau in izkusila še drugi del Bauhausa. Dessau je od Weimarja oddaljen približno 3 ure. Ogled po vseh prostorih se mi je zdel čudovit in se mi je zares vtisnil v spomin. 

Mesto Weimar je precej majhno, zelo urejeno in ima zato tudi manj prebivalcev. Takoj sem se počutila sprejeto in sproščeno, predvsem pa ne izgubljeno. Priporočala bi sprehod po starem mestu, parku in ogled muzeja Bauhaus, kjer je predstavljena celotna zgodba in razstavljeno pohištvo ter drugi oblikovalski izdelki takratnega časa. Lokacija univerze je v centru mesta, namestitev pa smo imeli le 10 minut hoje stran. V hostlu sem spoznala veliko novih prijateljev, hkrati pa je bil zelo prijeten in čist. Tam so bivali predvsem drugi mednarodni študentje, ki so se udeležili drugih delavnic.

S svojo izkušnjo sem zelo zadovoljna in vesela, da se je kljub pandemiji lahko izvedla. Izmenjavo bi vsekakor ponovila. Te izkušnje ne bom nikoli pozabila pa čeprav je trajala le nekaj dni. Vsi novi prijatelji in vzdušje prijetnega mesta bo za vedno ostalo v najlepšem spominu.

Fakulteta in študijski program

Tema delavnice se je imenovala Bodyspace, Spacebody. Velik poudarek je bil na tem, kako človeško telo vpliva na prostor ter v kakšnem odnosu sta z elementi v prostoru. Kako lahko z gibanjem telesa razumemo in doživljamo arhitekturni prostor. 

Tedenske vaje smo najprej začeli s temo točke, linije, ploskve in volumna. Cilj vaj je bil odkriti odnos med človeškim telesom in arhitekturnim prostorom. Predmeti v prostoru vplivajo na človeka in se navezujejo na kompozicijo prostora. Tudi svetloba igra pomembno vlogo, ko je prostor v uporabi. Vendar si človeško telo prizadeva raziskovati prostor in o sebi včasih razmišljati kot o objektu. Edina razlika med telesom in objektom je, da je telo v gibanju.

Vaje na lokaciji so se osredotočale na zaznavanje prostora. Sprva na skiciranje občutkov med meditacijo in občutenje prostora. Kasneje smo z gibanja telesa poskušali izmeriti prostor okoli sebe ter najti vse odprtine. Naloga je zahtevala pozornost pri zaznavanju in umirjenost telesa. 

Projekt smo zaključili z performansom. V skupini smo razvili zgodbo in z gibanjem uprizorili različne prostore. S telesi smo poskušali uprizoriti tako zvok kot strukturo prostora. Kaj se počutimo, ko zaznamo velikost prostora in njegovo uporabnost? Zamislili smo si različne dogodke v dnevu in jih povezali z občutki v telesu. Pozorni smo bili na prikazovanje le-teh zvokovno ter vizualno z hitrimi odločnimi gibi. Scene so se hitro spreminjale hkrati pa so ostali vmesni trenutki za obstanek in premislek.