Deventer: urbanizem po nizozemsko

Manja Platovšek

Izkušnja in utrip mesta

V Deventer, pravljično Nizozemsko mesto, sem prispela v mrzlem in vetrovnem februarju, vendar sem se že takrat vedela, da sem odkrila novi dom.

Ker za Deventer najbrž slišiš prvič, naj ti povem, da je to eno najbolj udobnih, simpatičnih mest na severu Nizozemske, v katerem živijo zelo prijetni ljudje, v mestu pa se nahaja ena izmed treh lokacij Saxion univerze, na kateri sem obiskovala smer Urban design and Urban planning. Ker imajo študijsko leto razdeljeno na štiri kvartile, sem tam preživela dva izpitna obdobja:). V marcu smo odšli na strokovno ekskurzijo v nemški Düsseldorf, na podlagi tega pa smo lahko tudi opravili predmet.

Imamo stereotip, da nizozemci ne marajo tujcev, vendar so ljudje tukaj dokazali prav obratno. Vsakemu od nas je bil dodeljen »Buddy«, torej nizozemski študent, v mojem primeru Marjolein. Na moja osnovna vprašanja mi je odgovorila že pred samim odhodom na izmenjavo, tam pa sva postali zelo dobri prijateljici (kmalu po mojem prihodu nazaj me je že obiskala v Sloveniji). Živela sem v študentskem domu, namenjenem prav tujim študentom, moji sosedje pa so postali novi prijatelji in družina, s katerimi si delimo najbolj izjemno izkušnjo v naših življenjih (pro tip: takoj ko izveš, da si sprejet na univerzo, začni kontaktirati glavno pisarno na Saxion University, hkrati pa se pretirano ne sekiraj, če ne odgovorijo prav hitro; si radi vzamejo čas za odgovore). Brez problema lahko usklajuješ delo za faks, žuranje, sobotne obiske lokalne tržnice, raziskovanje bližnjih in malo bolj oddaljenih mest, ko pa se je pojavila vročina, smo dneve preživljali ob piknikih in kopanju v bližnji reki IJssel. Nizozemska je zelo dobro povezana z železniškim sistemom in če potuješ z večjo skupino ljudi, lahko izkoristiš Group ticket, s katero lahko v določenih urah ceneje potuješ po državi in raziskuješ mesta.

Če povzamem vse skupaj, lahko rečem, da je bila izbira Deventerja ena mojih najboljših odločitev do zdaj! <3

Fakulteta in študijski proces

Obiskovala sem Saxion University in zelo je pomembno, da so bila vsa predavanja v angleščini, na predavanjih pa smo bili skupaj z nizozemskimi študenti.

Njihov seminar se imenuje City Lab, v moji skupini sva bila dva tuja študenta in tri nizozemske študentke. Študijski proces deluje primarno na povezovanju z uporabniki prostora in zelo detaljno raziskavo problematike, veliko smo veliko sodelovali z občino. Predmetu sta namenjena ponedeljek in četrtek, z mentorico pa smo se srečavali, ko smo prišli do kakšne zagate, ali pa je želela videti naš napredek

Vsak City Lab sodeluje s strankami iz podjetij v Deventerju, enkrat na mesec pa smo imeli skupne sestanke, na katerih smo predstavili napredek. Naša skupina se je osredotočila na preoblikovanje pomembne ulice v središču mesta. Skozi raziskavo smo preučili, kakšne so želje uporabnikov in prebivalcev prostora v mestu, na podlagi tega pa smo naredili idejne zasnove. Te smo predstavili na javnih razpravi. Skupaj s prebivalci ulice Smedenstraat smo izbrali najbolj optimalno rešitev za razvoj nove Klimatske ulice, ideje pa smo dokončno razvili in pripravili zaključni projekt in pripadajočo dokumentacijo.

V septembru so nizozemske študentke izpeljale Sosedski dan, na katerem so sadili manjša drevesa in izvedli manjše intervencije v prostoru.