Dunaj: idealno mesto

Gaja Golja

IZKUŠNJA IN UTRIP MESTA

Zimski semester 4. letnika sem preživela na Fakulteti za arhitekturo Tehniške univerze na Dunaju, ki se nahaja na Karlsplatzu. Dunaj je čudovito mesto, in še zdaj obžalujem, da nisem ostala celo leto. Na začetku sem še vedno občutila nekaj omejitev zaradi pandemije, kar se je odražalo v javnem življenju. Študij poteka podobno kot v Ljubljani. Edina pomanjkljivost je, da seminarji niso vezani na določene dneve, zato si moraš tudi to usklajevati z urnikom, ki si ga določiš pred začetkom semestra. Ker ne govorim nemško, sem izbrala predmete v angleščini, vendar s tem nisem imela težav, saj je na voljo dovolj možnosti. Zaradi širokega nabora predmetov, tudi izved področja arhitekture, sem izbrala nekaj bolj umetniško in urbanistično usmerjenih predmetov. Naključno sem bila dodeljena v urbanistični seminar (Landschaftsarchitektur) in sem zelo vesela, da sem lahko izkusila malo drugačen način projektiranja. Poleg tega sem se udeležila še drugega seminarja, ki je poudarjal raziskovanje in ustvarjanje videa na inovativen način.

Bivala sem v večjem staromeščanskem stanovanju, kar je v Avstriji precej običajno. Imela sem svojo sobo, ostale prostore pa sem delila s sostanovalci. Svojo novo bližjo prijateljico sem spoznala ravno tam. Rada imam več miru, zato se nisem odločila za študentski dom, kar se je izkazalo kot prava odločitev, saj sem tako lahko bolje doživela življenje v Dunaju. Stanovanje je bilo blizu zunanjega ringa, kar mi je omogočalo, da sem se lahko peš odpravila do bližnjih parkov in do samega centra, ki je bil oddaljen približno 30 minut. Odlično za jutranje sprehode.

Dunaj je po velikosti idealno mesto, ponuja kvalitetno bivanje, javni prevoz je dobro urejen in omogoča hitri dostop od ene točke do druge. Kot študent lahko pridobiš semestrsko vozovnico, ki stane 70 €, ko urediš vse potrebne dokumente. Dunaj ima prijetne ulice in parke, kjer sem se pogosto sprehajala v prostem času. Vredno se je udeležiti Muzejske noči, ko so vsi muzeji brezplačno odprti do polnoči – odlična priložnost za raziskovanje mesta.

Izkušnja izmenjave je bila zame nekaj nepozabnega in bi jo z veseljem ponovila kar na Dunaju.

FAKULTETA IN ŠTUDIJSKI PROGRAM

Predstavitev seminarskega projekta DiverCity v seminarju v sklopu “Institute of Urban Design and Landscape Architecture”.

Our project in Neukoln, Berlin, east of Templehof, tackles the challenges posed by excessive car presence on the streets. Focused on the area between Hermannstrasse and Karl-Marx-Strasse, extending to the industrial zone, our plan includes six key strategies to boost the neighborhood’s value and enhance resident well-being.

The first step involves green infrastructure, strategically adding greenery for shading and improved air circulation. We’re also creating new parks with open spaces and playgrounds to build a sense of community, particularly for children. To address limited space due to cars, we’re widening sidewalks on major roads like Flughafenstrasse, providing pedestrians more freedom. Simultaneously, we’re encouraging eco-friendly transportation and healthier living by introducing bicycle lanes and sharing systems. Urban gardening engages residents and schoolchildren in street life, contributing to a vibrant community. Strategic placement of urban furniture not only defines the streets but also fosters social interactions.

We’re redesigning streets to counter the heat island effect, activating green spaces for safety and public use. Densifying and restructuring buildings, especially in the industrial zone, aims to create a diverse and dynamic ground floor level. Our project envisions a transformed, sustainable, and engaging urban landscape for Neukoln residents by addressing street design issues and balancing residential and industrial spaces.