Dunaj: izjemna kultura in kvaliteta bivanja

Neža Brankovič

Izkušnja, fakulteta in utrip mesta

Magistrski študij je mednaroden, zato je poleg nemških predmetov tudi polno angleških. Predmetnik si lahko sestaviš tako, da imaš predmete le v angleškem jeziku. Seminar po predhodnem dogovoru prav tako poteka v angleščini. Znanje nemščine torej ni pogoj, je pa zaželjeno. Seminar si izbereš na začetku semestra, na podlagi predstavitev tem. Opisi predmetov se nahajajo na spletni strani fakultete.  Predavanja so zanimiva, vaje pa niso preveč zahtevne, z izjemo seminarja, ki zahteva predanost in trdo delo.  Količina dela v seminarju je bolj obsežna kot pri nas, odvisno je seveda od tega kateri seminar izbereš. Obiskovanje seminarja v enem semestru po večini prinese 9 kreditnih točk, kar pomeni, da si moraš za njegovo priznavanje izbrati še en predmet.

Dunaj je mesto, ki se zelo hitro širi. Ima skoraj 2 milijona prebivalcev, tako da je precej večje od Ljubljane. Skupno Ljubljani in Dunaju je kar nekaj stvari. Izpostaviti želim Plečnikova dela. Dunaj ponuja kvalitetno bivanje in odlične prometne povezave. Je mesto z izjemno kulturo in svetovno cenjenimi muzeji. Ima zelo raznovrstne lokale in pestro nočno življenje. Zvečer se veliko dogaja predvsem v študentskih domovih. Nekaj predlogov za ogled: MAK, Albertina, Werkbundsiedlung, Judenplatz Holocaust Memorial,…

Sobo, oziroma stanovanje si je potrebno najti vsaj 4 mesece prej, saj so vse kasnejše možnosti dražje in slabše kar se tiče lokacije. Imajo odličen sistem oz. platformo za iskanje študentskih nastanitev OEaD. Cene v trgovinah so podobne našim, ostalo je dražje. Na fakulteti deluje tudi menza, kjer s priloženo študentsko izkaznico dobiš kosilo za okoli 5€. Tudi za življenje znanje nemščine ni nujno saj Avstrijci dobro govorijo angleško, je pa zelo priporočljivo, če se želiš družiti tudi z lokalci. Glede birokracije (prijava bivališča, študentski dom itd.) dobiš vsa navodila s strani fakultete tako da ni posebno zahtevno. Na začetku semestra fakulteta organizira tudi tečaj nemščine. S študentsko izkaznico dobiš popust na kartico za javni prevoz.

Predstavitev projekta

Predstavitev seminarskega projekta Ko zaspijo stare hiše.

Prvi del projekta se ukvarja s problematiko bivanja starejših na podeželju. Velik delež starostnikov ostaja prepuščenih samim sebi, saj se mladi odseljujejo v mesta. Koncept je definirati vstopno točko v vaško središče in s programom dnevnega centra spodbuditi interakcijo in socialne stike različnih generacij.

Drugi del projekta teži k ohranjanju prastarih dejavnosti, obrti in ohranjanju kulturne dediščine. V obstoječi stari kašči se poleg skladiščenja pridelkov odvijajo delavnice in dogodki, ki prikazujejo tradicionalne obrti, šege in navade Goričkega.

Tretji del projekta združuje prodajo izdelkov manjših lokalnih kmetij na enem mestu. Pod pokritim vstopnim delom objekta se v ta namen med vikendi vzpostavi tržnica. Nov objekt se odmakne od starega in ga uokvirja. Je pritličen, tako da višinsko še vedno izstopata obstoječa stara kašča ter dimnik. Nova stavba se zajeda v teren in tako na prostih vogalih vzpostavlja različne stopnje zasebnosti.

S spremembo letnih časov se spreminja tudi fasada objekta. Ta je namreč delno umeščen med koruzno polje, tako da se v določenih letnih časih povsem zlije z okolico. Materialno se projekt navezuje na obstoječo kaščo ter dimnik. Gradnik le teh je opeka, prekrita z malto. Nov objekt je tako narejen iz vidne opeke, zlaganje pa zaradi neposredne bližine koruznega polja posnema vzorec pletenja iz koruznega ličja, ki je značilno za Goričko.