Dunaj: izjemno mesto arhitekture, kulture in tradicije

Zala Kanc

Izkušnja in utrip mesta

Dunaj je izjemno mesto, bogato s arhitekturo, kulturo in tradicijo. Dunajsko akademsko okolje so zaznamovali mnogi vplivni ljudje, od psihologa Sigmunda Freuda do arhitekta Camilla Sitteja in Otta Wagnerja …

Fakulteta za arhitekturo Tehniške univerze na Dunaju se nahaja na Karlsplatzu. V neposredni bližini se nahajajo še ostale fakultete tehniške univerze. Študij na fakulteti poteka podobno kot v Ljubljani. Študentje si pred začetkom semestra izberejo seminar vreden 10 ECTS, in izbirne predmete. Kot Erasmus študent, ki ne govori nemško, z izbiro predmetov nimaš težav, saj veliko predmetov poteka v angleščini. Glavni predmet je seminar, ki je lahko projektantski ali teoretski in je zahteven. Predmeti ovrednoteni z manj ECTS so manj obsežni, prav tako je obseg predavanj in vaj manjši. Motiviranost študentov je zelo različna, temu primerno zahtevno je tudi skupinsko delo. Nekatere vaje opravljaš samostojno, nekatere v paru ali skupini.

Zelo dobro je organizirano tutorstvo, delovni prostori za študente in delavnice z laserskimi rezalniki in prostori za izdelavo maket. Študentska organizacija organizira tudi druženja za študente, razstave, športne aktivnosti za študente in okrogle mize. Sobo ali stanovanje kjer bi rad bival si je dobro rezervirati čim prej, saj so cene najemnin takrat nižje. Priporočam izbiro študentskega doma, saj so zelo dobro organizirani in cenovno ugodni. Portalov, kjer si lahko zagotoviš sobo je več, npr. Oejab, Oead, Stuwo, itd. Večina študentskih domov ima skupne prostore, fitnes, pralnico, itd. Bivanje v študentskem domu priporočam, saj na ta način spoznaš veliko novih in različnih ljudi, naučiš se prilagajanja in sobivanja. Bivala sem v študentskem domu Akademikerhilfe Hilfe, kjer sem spoznala ljudi, s katerimi ohranjam stike. Bivanje pa je lahko v centru ali pa malo izven, saj je mreža javnega prevoza zelo dobra. Tudi semestrska vozovnica je subvencionira in stane okrog 70 eur.

Covid je močno vplival na moje bivanje na Dunaju. Prvi mesec je bilo javno življenje še aktivno, s koncem septembra pa se je vse zaprlo. To obdobje je bilo precej samotno, kljub temu da sem sobivala z ostalimi študenti. Študij je večinoma potekal na daljavo, čeprav smo lahko v prostorih fakultete delali, izdelovali makete in študirali. Covid je zagotovo zaznamoval mojo izkušnjo na Dunaju, a je bilo klub temu izjemno.

Fakulteta in študijski proces

Predstavitev seminarskega projekta.

The project site is located in Hutteldorf, Vienna. An area of semi-used industry, new housing development and a large forest on the south. On the site there was a factory that was partly demolished and partly used for production functions.

Firstly we did a lot of research on the programmes with flexible and polyvalent spaces and on the prefabricated structures in different materials. We also visited some factories that produce those elements.

My design task was to combine production spaces and Design Academy spaces in one building which should be made from CLT prefab elements. The plot was very close to the U-bahn stop which provided very good connection with the city of Vienna and its universities. We approached the plot as a space for work but also a space with as much as possible including a lot of public and green space. The building is shaped like a big volume with void in the middle connecting production spaces and design academy. On top there is green roof collecting water and providing less carbon footprint from the building.

We chose CLT system of walls that intersect on points that are then connected from the top to the ground. This grid is 8 m x 8 m. On top of that there are horizontal elements that are once put on the walls and once hanged from the walls. This system allows the space to be very opened and flexible. At some point, production and design academy could rent out the space for different activities.