Dunaj: Mesto za vsakogar

Vita Štefane

Izkušnja in utrip mesta

Za izmenjavo na dunajski tehniški univerzi sem se odločila zaradi širokega nabora predmetov, tudi izven področja arhitekture. Njihov program omogoča fleksibilno izbiro predmetov in ocenjevanja. Študent si lahko za določene predmete izbere ali želi opravljati samo teorijo ali pa samo vaje. V sklopu predmeta se ponavadi ne ocenjuje le zadnjega izpita, temveč je končna ocena komponenta večih faktorjev (ocene posamičnih vaj, ocena izpita le dopolni končno oceno, ni odločilna). Na voljo je orgomno seminarjev, ki se poleg tematik in številu kreditnih točk, ločijo tudi po načinu dela – poudarek na projektiranju, raziskovanju, teoriji, konstukciji, urbanizmu… Sama sem opravljala dva seminarja s povdarkom na raziskovanju in v sklopu le teh nisem delala “tipičnega” projektiranja. Definitivno je zanimivo in uporabno spoznati še druge načine dela in razmišljanja. Arhitekturna fakulteta organizira ogromno dogodkov, od predavanj, do zabav in druženja..

Bivanje v študentskem domu, je tudi v času COVID ukrepov odlična možnost za spoznavanje novih ljudi. Na Dunaju je več organizacij oz. podjetij, ki ponujajo namestitev v študentskem domu (Stuwo, Oejab, OeAD, Wihast, Home4students…), z iskanjem namestitve pa je dobro začeti čim prej. Semestrska karta za javni prevoz stane okoli 70 eur.

Fakulteta in študijski proces

Projekt je nastal v sklopu raziskovalnega seminarja, vsak je dobil določeno obliko skupnosti, ki jo je moral analizirati in potem interpretirati ter predstaviti na svoj način. Ukvarjala sem se z gospodarsko – politično ureditvijo in kako je to vplivalo na bivanjske razmere v Sovjetski zvezi.
Tedanji stanovanjski bloki so bili rajeni kot odgovor na tedanjo stanovanjsko stisko modularni, prenaseljeni in nekvalitetni. Prebivalci so si delili prostore kot sta kuhinja, kopalnica in hodnik. Prisiljeni so bili živeti v skupnosti ljudi z različnimi ozadji, kar je pri kooperaciji predstavljalo dodatek izziv.