Erasmus praksa v POWERHOUSE COMPANY, Rotterdam

Mitja Kuret

Izkušnja, utrip mesta in delo

Nekaj o mestu:

Rotterdam je industrijsko mesto, ki ga v veliki meri definira največje pristanišče v Evropi. V 2. svetovni vojni je bil močno bombardiran, to pa je pripeljalo kasneje do hitre obnove mesta in zaradi modernizacije se večino starih stavb ni popravilo ampak so jih nadomestili z novimi. Tako je Rotterdam eno izmed redkih Evropskih mest ki nima starega mestnega jedra in daje občutek življenja v večjem Ameriškem mestu.

Iskanje nastavitve:

Medtem ko je iskanje nastanitve na Nizozemskem primerljivo z ostalimi evropskimi mesti, tako po cenah kot ponudbi, to ne velja za večja mesta, med katerimi izstopata Amsterdam in Rotterdam. Iskanje stanovanja in sobe v Rotterdamu se lahko kaj kmalu sprevrže v dolg in mučen proces in lahko se zgodi, da moraš na začetku živeti v hostlu, preden najdeš dolgoročno rešitev. Sob je malo in cene niso nizke, povprečno bi rekel da za sobo z stroški odšteješ 600-700e. 

Javni prevoz:

Obstaja podzemna in so trami ampak ni ga čez kolo. Kolo je vedno najhitrejše in enostavnejše prevozno sredstvo, predvsem pa izjemno uporabno, saj ima Nizozemska eno najboljših kolesarskih infrastruktur na svetu. Kolesa se pordajajo skoraj povsod in ni teško dobiti kvaliteten “second hand bike”. Edino kar je obvezno je da si pred kolesom kupiš kvalitetne nepremočljive hlače in palerino. Sprednja in zadnja luč za kolo sta ponoči obvezni. Lahko vas ustavi poličijska kontrola in vam izroči kazen! Dovolj so že manjši obeski z LED svetili.

POWERHOUSE COMPANY:

Nekaj o pisarni:

Powerhouse Company je eden izmed najbolših arhitekturnih pisarn na Nizozemskem. Projektov se lotijo zelo natančno in ves čas ustvarjanja so v stiku z strankami, da skupaj razvijajo kako z arhitekturo spremeniti družbene, gospodarske in trajnostne cilje. Powerhouse Company je zgradil svojo pisarno na vodi po imenu FOR (Floating office Rotterdam). Je ena izmed najbolj prestižnih arhitekturnih pisarn. Pisarna ima svoj bazen in vsak dan dobimo zdravo kosilo, ki ga pripravi kuhar v pisarniški kuhinji. Na voljo je tudi kavomat kjer z ipadom določis kakšno kavo bi rad. 

Delo v pisarni:

Delo poteka 99% na Macbookih, kot prirpavnika te zelo hitro vklučijo v projekte ki so zelo različni. Sam sem pripravništvo začel na leseni počitniški hišici in končal na na nebotičniku Baan Towe. Delo je naporno a na srečo ni veliko nadur. Imamo pa vsak petek v pisarni “fridays drinks” kjer s kolegi v baru pijemo (in to brezplačno, kar se na Nizozemskem zelo pozna!!). 

Življenje v tujini je zopet izpolnilo vsa moja pričakovanja: delo v izjemno mednarodnem okolju, interdisciplinarnost, veliko skupinskega dela, odlično mentorstvo, udeleževanje številnih konferenc in moderno ustvarjalno okolje z dostopom do vsega kar potrebujemo za ustvarjanje na najvišji ravni.