Frankfurt po Berlinu: Erasmus praksa

anonimen

Izkušnja in utrip mesta

Za opravljanje Erasmus študijske prakse sem se odločil po zaključku študija na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Prakso sem opravil v zasebnem arhitekturnem biroju med 11.1.2020 in 20.9.2020. Biro sem si izbral po lastni presoji, ker se mi je zdel zelo kreativen in kjer bi se lahko veliko naučil. Cilj je bil tudi izboljšanje znanja nemškega jezika in spoznavanje nemške arhitekture in kulture.

V Frankfurt sem se preselil v začetku januarja in imel na začetku najtežjo nalogo: poiskati stanovanje. V Frankfurtu, in tudi drugih večjih nemških mestih, je to velik izziv za nove prebivalce. Ampak, po parih dneh sem dobil stanovanje v mestu Offenbach. Biro se nahaja v centru Frankfurta. Razdalja od stanovanja do službe je približno 5 km.

Lani sem opravil Erasmus prakso v  Berlinu. Imel sem izkušnjo, kako bo praksa približno videti in kaj lahko pričakujem. Jezik opravljanja prakse je bila nemščina od samega začetka. V začetku je bilo predvsem stresno, veliko novih izrazov, ampak sem se hitro navadil. Sodelavcem sem predstavil slovensko arhitekturo. Veliko njih je že bilo v Sloveniji in so poznali Plečnikova najbolj pomembna dela. Velikokrat smo se tudi pogovarjali o sodobni slovenski arhitekturi.

Delo v podjetju

Naloge ki sem jih opravljal v biroju so bile zelo različne (LPH 1-5). V Nemčiji sta projektiranje in gradnja razdeljeni na 9 LPH faz (Leistungsphasen). LPH1 (Grundlagenermittlung 1:200) načrt obstoječega stanja, LPH2 (Vorplanung 1:200) pred idejna zasnova, LPH3 (Entwurfsplanung 1:100) idejna zasnova, LPH4 (Genehmigungsplanung – Baunatrag 1:100)  projekt za pridobivanje gradbenega dovoljenja, LPH5 (Ausführungsplanung 1:50, 1:20) projekt za izvedbo. Imel sem priložnost za sodelovanje pri izdelavi dokumentacije za LPH 1-5 prenovo poslovne stavbe v Frankfurtu. Program ki smo ga uporabljali je bil Revit 2020. Sodeloval sem tudi pri izdelavi dveh natečajev.

Imel sem možnost, da pridobim izkušnje uporabe BIM programa. Uporabljal sem tudi Adobe Photoshop za urejanje fotografij in vizualizacij. Adobe Illustrator za urejanje grafik in Adobe Indesign za izdelavo natečajnih plakatov.

V biroju smo imeli različna izobraževanja in delavnice.

Obdobje od marca do maja – čas pandemije – smo preživeli v homeoffice-u. Delali smo od doma, imeli vsak dan pogovore in sestanke online. Imel sem službeni računalnik, ki je bil povezan s serverjem v biroju s tem pa tudi možnost nemotenega dela v času, ko je bilo v Nemčiji skoraj vse zaprto. Maske in distanca 1,50 m so v času poročanja še vedno obvezni. Čas sem večinoma preživljal v Frankfurtu ker potovanja niso bila priporočljiva.

Erasmus študijska praksa mi je omogočila izjemno izkušnjo spoznavanja s profesionalnim načinom dela ter spoznavanje mesta Frankfurt v celoti. Po opravljeni praksi je moj naslednji cilj uporaba pridobljenega znanja v stroki in pri razvoju svoje prihodnje kariere.