Frankfurt: Vroča čokolada in pikniki ob reki

Ana Lipovšek

Izkušnja in utrip mesta

Frankfurt je prisrčno nemško mesto, ki leži ob reki Majni. Tja sem se na Erasmus izmenjavo odpravila zgodaj jeseni, mesec pred začetkom pouka na fakulteti. Že pred prihodom v Nemčijo sem dobila “buddyja”, študenta, ki ti ga dodeli fakulteta. Buddy ti pomaga skoraj pri vsemu, od dokumentacije do vključevanja, moja pa je celo prišla po mene na letališče ob prihodu. Prvi mesec sem  primarno namenila spoznavanju in druženju v okviru Erasmus skupine, ki je prirejala vsakotedenske zabave in druženja. Dogodki so bili popoln način spoznati tudi druge študente na izmenjavi in si ustvariti tesen krog prijatelev. Fakulteta je v tem času organizirala tudi različne jezikovne tečaje, katerega sem se udeležila in napredovala v govorjenju nemščine. Poleg različnih zabav pa je ESN društvo organiziralo tudi mnogo izletov, tudi na oktoberfest v Munich, česar ogled bi svetovala vsakemu študentu v Nemčiji. Stanovanje sem si poiskala sama, večina prijateljev pa je sprejela tistega, ki jim ga je ponudila fakulteta, kar je marsikomu močno pomagalo. Fakulteta pri tako iskanju stanovanja kot urejanju dokumentacije venomer pomaga in imajo dobro urejen sistem za sprejemanje tujcev. V letniku ni veliko število študentov, kar vsakemu omogoča kakovostne korekture in študijski proces. Ena izmed najbolših delov fakultete pa je delavnica s širokim naborom naprav, tudi več 3D printerjev ter laserskih izrezovalcev. V delavnici so zaposleni tudi drugi študentje, ki ti z orodjem z veseljem pomagajo. 

Za studio sem si izbrala mentorja prof. Fach, ki je na fakulteto tedensko prišel iz Berlina. V studiju se je veliko delalo, ključna razlika pa je bila, da so nam pustili bolj proste roke. Po pozitivni strani se je tako lahko od vsakega študenta projekt razvil po svoje, toda so se pokazale precejšne razlike med delom študentom, saj ni noben “silil” nikogar v delo. Vsekakor pa sem bila z izbiro zelo zadovoljna, saj mi je način poučevanja zelo ustrezal. 

Frankfurt ponuja veliko opcij tako zabave kot rekreacije. Sama sem se najraje sprehajala ob reki ali imela piknike s prijatelji v parku. Zaradi dobrih povezav si je vredno ogledati tudi okoliška mesta kot so Mainz in Rüdesheim am Rhein. Čeprav je Frankfurt finančno mesto  in je lahko na trenutke precej drago, obstaja tudi več bolj poceni opcij za študente. Mesto najbol zažari pozimi ob ogromnih božičnih sejmih. Celoten center prelijejo stojnice hrane, igrač in različnih drobnarij. Večina decemberskih večerov je tako bila preživetih ob vroči čokoladi. 

Fakulteta in študijski proces

PAPIRNATA HIŠA – POSKUSI Z CLT 

Lokacija: Frankfurt, Nemčija Leto: 2022 

Delavnica se nahaja v Frankfurtu sredi več vrstnih hiš. Vhod je v severnem delu stavbe, tako da lahko ljudje brez težav vstopijo z ulice ko gredo mimo. Hiša je eksperimentalna in premika meje CLT, z delavnico v spodnjih nadstropjih in družino, ki živi zgoraj. Eden najnujnejših prostorov, ki jih delavnica potrebuje, je »mokri prostor«, kjer se papirna vlakna meljejo v vodi in v katerega ljudje namakajo okvirje. Potreben je tudi “delovni prostor”. Prostor vključuje velike mize za barvanje, zvijanje in oblikovanje papirnatih kalupov. Vključuje tudi orodje, stole in nekaj shramb. Izdelava tradicionalnega papirja pridobi tudi prostor za sušenje, kamor lahko ljudje obesijo svoje liste papirja. Pot od ceste do delavnice je vzpetina, ki vabi ljudi noter. Trgovina delavnice je prvi prostor, v katerega vstopite in vas seznani z izdelki. V tlorisu so tri glavne struk- turne stene, vse postavljene pod kotom in zasukane v različne smeri. Poleg treh glavnih sten sta na vsaki strani načrta še dve ravni CLT steni. Ravne stene so nato ukrivljene, s čimer preizkušajo meje CLT in ga kljub temu naredijo strukturno močnejšega. Stene so izdelane iz manjših prefabriciranih ukrivljenih delov, ki se nato sestavijo na mestu. Stene se zasukajo na vsaki ravni, vendar se med seboj še vedno sekajo v vsaj dveh točkah. Nekateri od njih se povezujejo tudi z zunanjimi stenami CLT, da ustvarijo dinamične ukrivljene oblike. 

Pot stene je najprej ukrivljena v spodnjo ploščo CLT. Ukrivljeni CLT je potisnjen v pot v več delih in pritrjen z vijaki. Med njimi je vstavljen lesen konektor. Ukrivljene stene za zagotovitev stabilnosti, pritrjujejo vijaki.