Groningen: Nizozemska izkušnja porušila stereotip o severnjakih

Urška Uršič

Izkušnja in utrip mesta

Življenje na Nizozemskem je zelo hitro porušilo stereotip o severnjakih in o njihovi hladnosti in direktnosti. Celotna izkušnja je bila polna toplih izkušenj in prijaznih domačinov, ki rade volje pristopijo in debatirajo s tabo v popolni angleščini, se pa vseeno opravičujejo da jim jezik ne gre. Slabšo kavo Nizozemska hitro nadomesti s simpatičnimi pisanimi ulicami, seveda iz opeke. Pozitivno presenečenje je bilo tudi obseg parkov v mestih, ter kako jih ljudje cenijo in tam poskušajo izkoristiti vse sončne žarke. Hitro se navadiš tudi, da je najpametnje vse povsod iti s kolesom, pa tudi če dežuje ali pa kar močno piha. Groningen kot mesto z veliko tujimi študenti ponuja veliko aktivnosti, sploh kar se tiče športa. Center mesta je zelo aktiven in poln dogajanja, ljudje v veliki meri obiskujejo tržnice (markete), ki se ponovijo nekajkrat na teden.

Nizozemska je res polna kulture ter lepih mest. Veliko destinacij je seveda poznanih, a skriva še mnogo drugih zakladov in opcij za raziskovanja, kot so otoki na severu, kjer mivka sega v neskončnost, do zelenih travnikov in starih opečnatih mest.

Za raziskovanje je pametno izkoristiti dobro povezano mrežo vlakov, sploh kot študent imaš na voljo akcijske ponudbe in pakete. Kot povedano je destinacija za študente zelo priljubljana, zato je lov na stanovanje kar zahteven. Treba je biti pozoren za razne prevare, in definitivno biti vztrajen. Pametno pa se je včlaniti v kakšne aktivnosti, kot razne športne vadbe ali dogodke v barih, kjer hitro spoznaš mešanico domačinov ter ostalih tujih študentov.

Zaradi epidemije se je po nekaj tednih izmenjave javno življenje v večini ustavilo, tudi delo je za večji del pisarne potekalo od doma. Vseeno so se v podjetju naučili prilagoditi situaciji in z raznimi paketki dobrot in zoom game-nighti popestrili vsakdan in vzpodbujali komunikacijo med seboj. Muzeji ter bari so tudi bili zaprti, se je pa zato toliko več ljudi nabiralo zunaj v parkih. Kot turist sicer ne doživiš celotne slike mest, a dnevni izleti in sprehodi po mestih so bili še vedno mogoči.

Delo v podjetju

Delo v izbranem biroju je predstavilo vpogled v delovanje večje firme, kjer moči združi veliko posameznikov različnih strok in narodnosti. Na srečo ima biro veliko željo vzpodbujati študente k praksi in vključevanje v projektih, kjer imaš priložnost sodelovanja z izkušenimi arhitekti ter ostalimi praktikanti in tujci. Delovni dan je sicer potekal zelo sproščeno, kar je na nek način plus in minus. Kot intern ne dobiš veliko odgovornosti in bolj opravljaš mala dela, seveda pa s časoma tud odgovornost vedno bolj narašča.

Pisarniški prostori so bili izjemno prijetni, saj so mize umeščene v odprti prostor starih stavb v samem središču mesta Groningen. Biro zelo lepo sprejme nove sodelavce, in organizira razne družabne dogodke in izlete. Če izraziš željo, so kljub zaposlenosti sodelovci pripravljeni na deljenje dodatnih informacij in izkušenj.