Horsens: Jeg Taler Ikke Dansk

Andreja Širca

Izkušnja in utrip mesta

Na Dansko sem odšla na celoletno izmenjavo v 4. letniku. Hodila sem na VIA University College v mestu Horsens. V razredu je bilo okoli 30 študentov iz celega sveta, od tega nas je bilo okoli 20 erasmus študentov, vsi predmeti so potekali v angleščini. Razred je deloval kot velik seminar, kjer je vsak študent imel svoj prostor za delo. Vsak semester je namenjen enem samem projektu, na katerega so vezani vsi predmeti – Design, Structure, Services, Planning and management, Law ter manjša raziskovalna naloga. Delali smo v skupinah po štirje. Na koncu semestra smo imeli en skupen izpit za vse predmete. 

Študij je bolj tehnično usmerjen, zato ni velikega poudarka na razvoju koncepta – zato pa se spoznava še druge faze projekta, o katerih na naši fakulteti ni veliko govora.

Delo je organizirano po semestrih, ki trajajo od konca avgusta (!) do januarja, in od februarja do konca junija. Zaradi fleksibilnosti dela na fakulteti mi je uspelo tudi izpeljati nekaj daljših potovanj po Danskem in Norveškem.

Način dela je drugačen kot pri nas, saj se osredotočaš na samo en projekt iz večih vidikov. Profesorji nudijo korekture ter usmerjajo, drugače pa je količina dela odvisna od posameznika, saj si večino časa prepuščen sebi in lastni motivaciji za delo. 

Sama fakulteta je odprta 24h/dan in nudi knjižnico, mnogo učnih sob, kotičke za sprostitev, namizni nogomet, kantino in bar, kjer se konec tedna odvijajo zabave. 

Pouk je kljub epidemiološki situaciji potekal v živo, večino leta celo brez zaščitnih mask. Na splošno so bili glede korone zelo nezaskrbljeni, zato nas to ni oviralo pri druženjih. Edina pomanjkljivost Danske so visoke cene, ki se jim na žalost ne moreš izogniti.

Horsens je zelo prijetno manjše obmorsko mesto v predelu Risskov, približno 3 ure oddaljeno od Kopenhagna. Vse v mestu je na peš razdalji, seveda pa je najbolj priljubljeno prevozno sredstvo kolo. Mesto je zelo varno in mirno, a se v njem kljub njegovi majhnosti veliko dogaja, od koncertov, športnih dogodkov in nočnega življenja. V mestu se najde veliko krožkov in aktivnost, od danščine in gledališča do odbojke in ribolova. V okolici Horsensa je ogromno čudovitih pešpoti ob morju ter mestna plaža, ki je izvrsten prostor za druženje.

Stanovala sem v centru mesta (7 min od fakultete s kolesom), v študentskem domu Kamtjatka. S to izbiro sem bila zelo zadovoljna, saj sem imela odlično sobo ter prijazne (včasih glasne) sosede. Sobo sem iskala že februarja, tako da nisem imela problemov. Cene v študentskem domu in drugih stanovanjih so primerljive.

Erasmus izmenjava je bila odločitev, ki je vsekakor ne obžalujem. Pridobila sem ogromno znanja, spoznala še druge načine dela in študija arhitekture, predvsem pa spoznala nove prijatelje in se seznanila z danskim načinom življenja, ki je iz mnogih vidikov (vsaj po mojem mnenju) boljši od našega. Izkušnjo izmenjave vsekakor zelo priporočam, sploh na Danskem!

Fakulteta in študijski proces

Renovation Østerled (prenova stanovanjskega objekta na ulici Østerled)

Group 2: Yannis Winkler, Julien Foulgot, Andreja Sirca, Maria Stolarczyk

Projekt prenove stanovanjske stavbe na ulici Østerled v mestu Horsensu obravnava več vidikov arhitekture – od idejne zasnove, tehnične obdelave, finančnega (izračun cene projekta) in pravnega (sporazumi, specifikacije) vidika. Stavbi je bilo potrebno dodati razširitev z uporabo jeklene konstrukcije ter jo narediti dostopno (dvigalo, preureditev prvotne tlorisne zasnove). V projektu smo reševali detajle stavbe in iskali trajnostne rešitve. V sklopu projekta smo tudi bolje preučili specifično obrt (mizarstvo/tesarstvo, zidarstvo, dela z jeklom in betonom ter rušitev) ter pripravili dokumentacijo, ki jo izbrana obrt potrebuje za izvedbo.