Karlsruhe: mesto na skrajnem jugozahodu Nemčije

Tamara Zalokar

IZKUŠNJA IN UTRIP MESTA

Zimski semester 5. letnika sem opravljana na nemški fakulteti KIT-Fakultät für Architektur v Karlsruhe-ju, v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg, na skrajnem jugozahodu Nemčije. Karlsruhe je mesto, ki je zelo mirno in sproščeno, vendar je kljub temu študentsko življenje tam precej pestro in živahno. Je mesto, ki je po velikosti in številu prebivalcev zelo podobno Ljubljani, vendar jo po številu univerz in visokih šol močno presega. Prav tako bi lahko rekla, da je za mesto oziroma njihove prebivalce značilno, da je njihovo najljubše prevozno sredstvo kolo in se z njim vozijo ne glede na vremenske razmere. Moj najljubši kraj v mestu je bil park takoj za Palačo Karlsruhe, kjer je veliko sprehajalnih poti in majhno jezero. Schloss Karlsruhe oziroma Palača Karlsurhe se nahaja na skrajnem severu mesta zelo blizu centra. Iz njenega središča poteka 32 diagonal, iz katerih izhaja ureditev celotnega mesta. Severno od gradu, se nahaja park in gozd s sprehajalnimi potmi. Park je pri meščanih zelo priljubljen, saj je to prostor rekreacije, druženja, piknikov, raznih dogodkov …

Vzdušje na fakulteti je bilo zelo prijetno, tudi večina predmetov je bila v obliki manjšega seminarja, kar je omogočalo dobro interakcijo in izmenjavo idej. Sama univerza KIT je med Erasmus študenti zelo priljubljena, vendar ne bi enako rekla za fakulteto za arhitekturo, saj sem bila na večini predmetov edina Erasmus študentka. Najbolj všeč mi je bil predmet projektiranje oziroma seminar. Pred pričetkom dela smo imeli obvezno ekskurzijo, kjer smo si ogledali poleg lokacije ogledali tudi primere dobrih praks zastavljenega programa. Zanimivo mi je bilo, da so korekture potekale le enkrat tedensko, saj sem bila od domače fakultete navajena, da so korekture dvakrat tedensko. Korekture so potekale cel dan in so bile razdeljene na dva dela: dopoldan smo imeli korekture za arhitekturno – oblikovalski del in popoldan korekture za konstrukcijske in inštalacijske rešitve.

Sobo v študenstkem domu je težko dobiti, tudi če slediš njihovim navodilom za prijavo, saj hitro zmanjka prostih mest. Lažje je dobiti sobo v skupnem stanovanju. Sobo v WG-ju sem dobila v približno dveh tednih po začetku iskanja. Všeč mi je bilo, da so bili vsi moji sostanovalci Nemci, saj se mi zdi, da je to precej pripomoglo pri mojem znanju jezika in mi je bilo posledično tudi sledenje na fakulteti lažje. Všeč mi je bilo, da sem zaradi njih še toliko bolj spoznala njihove navade in kulturo od tradicionalne nemške kuhinje do njihove velike strasti do športa in piva. Prav tako se mi zdi, da so Nemci zelo strogi pri varčevanju z električno energijo.

Vesela sem, da sem imela zaradi izmenjave priložnost izkusiti življenje v tujini, kar je sigurno vplivalo na to, da sem se odločila še za Erasmus prakso. Menim, da gre za edinstveno izkušnjo, ki je mnogo več kot le študij, saj gre za spoznavanje novega mesta, načina življenja, novih ljudi in njihove kulture. Karlsruhe mi bo ostal v zelo lepem spominu in sigurno se bom tja še vrnila.

FAKULTETA IN ŠTUDIJSKI PROCES

predstavitev seminarskega projekta –HOTEL IN LUZERN

Naloga projekta je bila prenova pisarniške stavbe v Luzernu in sprememba njenega pisarniškega programa v program hotela. Pred pričetkom seminarja smo imeli organizirano eksurzijo v Švico, kjer smo si ogledali nekaj primerov hotelov, ki bi lahko služili kot navdih pri nadaljnem delu. V švicarskem delu Basla smo si ogledali hotel Nomad (Buchner Bründler Architekten), Hotel Krafft, Volkshaus (Herzog & de Meuron), Silo (Harry Gugger Studio) ter hostel Jugendherberge Basel. V Luzernu, ki velja za mesto hotelov, smo si ogledali The Hotel, ki je delo arhitekta Jean Nouvel-a.

Luzern leži ob jezeru Vierwaldstättersee v bližini Alp, ki turistom ponujajo vrsto športnih aktivnosti, kot so pohodništvo, smučanje, kolesarjenje, plezanje … Glavna železniška postaja predstavlja glavno vstopno točko za turiste. Spodbujanje k večji uporabi javnega prometa in  zmanjševanje števila avtomobilov v mestu je v skladu z razvojnim načrtom mesta. Vlak predstavlja dobre prometne povezave tudi za enodnevne izlete, s čimer se zmanjša potreba po uporabi osebnega avtomobila.

Obstoječa stavba se nahaja na Tribschenstrasse 7 v Luzernu, tik ob glavni prometni vpadnici v mesto. Gre za staro pisarniško stavbo, ki ima na drugi strani še sebi pripadajočo stavbo, v kateri se nahaja skladišče.

Glavni element koncepta je voda. Voda je element, ki deli mesto Luzern, in mostovi so elementi, ki mesto povezujejo. Koncept mesta postane osnova za koncept projekta. Voda popelje uporabnika do glavnega vhoda, ki se nahaja v vmesnem prostoru med obema stavbama. Na zunanji strani hotela se na obstoječem rastru pojavijo novi “vodni stebri”. “Vodni stebri” služijo za dovajanje čiste in “sive vode”, ki je namenjena ponovni uporabi npr. za splakovanje stranišča. Umazana voda steče po vodnih stebrih v kletne prostore, kjer poteka priprava “sive vode”, ki jo potem preko “vodnih stebrov” dovajamo v hotelske sobe. Vse “mokre stene” se zato nahajajo na zunanjih stenah stavbe tik ob “vodnih stebrih”.

Projekt ohranja obstoječ konstrukcijski sistem: raster nosilne konstrukcije 4,98m x 4,98m in dva obstoječa nosilna jedra. Zunanji “vodni stebri” služijo kot dodatna nosilna konstrukcija za dodatno statično stabilnost stavbe.

V vmesnem prostoru se obstoječi klančini, ki stavbo hotela povezuje s sosednjo stavbo, dodata dve novi. Dve novi klančini se pojavita na sredini in tako še dodatno označita vhod v hotel. V pritličju pri vhodu se nahajajo lobby, lounge in recepcija. Na vsaki strani se nahaja po eno servisno jedro s stopniščem. Poleg levega jedra se nahaja recepcija, poleg jedra na desni strani pa se nahaja prostor za shranjevanje.

V vseh etažah se nahajajo hotelske sobe, ki so postavljene na obstoječ konstrukcijski raster. V hotelu se preko vseh etaž pojavljajo štirje tipi sob: standardna soba, soba s štirimi posteljami ter dva tipa suite. Vsi tipi sob sledijo načelu, da se kopalnica in stranišče vedno nahajata ob “vodnem stebru”, s čimer minimaliziramo število “vodnih sten”. Na posameznih mestih hotela se pojavljajo večetažni prostori, ki izboljšajo osvetlitev z naravno svetlobo.

V drugem, čertem in petem nadstropju, kjer v stavbo vstopijo klančine, se nahajajo bolj javni programi hotela kot so co-working prostori, prostori za predstavitve, srečanja in delavnice. Ti prostori hkrati povežejo klančine s stopniščem.

Hotel želi s svojim konceptom poudariti pomen čiste vode. Tako imenovani “vodni stebri” služijo dovajanju čiste in “sive vode” do hotelskih sob in odvajanju umazane vode, ki se v kletnih prostorih toliko prečisti, da je primerna za ponovno uporabo – takšno vodo imenujemo “siva voda”.