Leuven: študentom zelo prijazno mesto

Anja Žerjal

Izkušnja in utrip mesta

Na izmenjavo v Leuven, Belgijo sem šla jeseni leta 2019 in sem želela ostati celo študijsko leto. Na žalost se ni izšlo tako, kot sem načrtovala – v Belgiji sem bila le 2 meseca, nato pa sem morala izmenjavo predčasno prekiniti zaradi zdravstvenih težav.

Leuven je mesto s 100 tisoč prebivalci, nahaja se razmeroma blizu Bruslja. Je študentom zelo prijazno mesto saj je sedež največje in najstarejše belgijske univerze. Mesto se nahaja na območju Flandrije, kjer je glavni jezik nizozemščina (flamščina). Na izmenjavi so na voljo tečaji nizozemščine in tudi francoščine.

Javni prevoz je za študente poceni. V mestu samem je najbolj uporabno prevozno sredstvo kolo, ki ga je možno tudi poceni najeti. Med belgijskimi mesti pa se je najlažje prevažati z vlakom, do Bruslja je na primer le 20 minut vožnje, do letališča Zaventem pa 10 minut.

Jaz sem najemala sobo v študentskem stanovanju, kjer smo bivali trije, imela sem svojo sobo in kopalnico, delili pa smo si kuhinjo in jedilnico. Če bi še enkrat izbirala, bi se verjetno raje odločila za študentski dom, morda tak, ki je namenjen mednarodnim študentom.

Sob za študente je veliko in pri iskanju nisem imela težav. Cene za najem sobe so višje kot v Ljubljani, na mesec okoli 300-500 evrov. KU Leuven Housing Service brezplačno pomaga študentom z vprašanji in težavami glede najemanja, meni so na primer pomagali, ko sem morala predčasno prekiniti najemno pogodbo. Univerza ima tudi zdravstveni dom za študente, kjer sem takoj dobila zdravniško pomoč.

Oddelek za arhitekturo je del Faculty of Engineering Science in je veliko manjši od naše fakultete. Sedež oddelka je v renesančnem gradu Arenberg, ki je tudi sicer vreden ogleda.

Predmeti, ki sem jih izbrala, niso bili le za študente arhitekture ampak tudi drugih smeri. Imela pa sem občutek, da je učenje arhitekture bolj usmerjeno na družboslovno in tehnično področje in manj na umetniško.

Seminar pa deluje podobno kot pri nas, ampak v manjših skupinah in vsi študentje v seminarju so v istem letniku študija. Seminar je potekal v celoti v angleščini saj nas je bilo skoraj polovica Erasmus študentov. Pri seminarju smo delali projekt v Bukarešti v Romuniji in smo lokacijo tudi obiskali. Za letalski prevoz v Romunijo in nazaj je poskrbela univerza. Zanimivo je bilo raziskovati novo državo, saj sicer pri projektiranju na naši fakulteti večinoma delamo na lokacijah po Sloveniji.

Kljub temu, da je v mestu pestro nočno življenje, je mesto veliko bolj mirno kot Bruselj. Tudi ponoči sem se zunaj počutila varno. Predvsem mi je bilo všeč, da je mesto zelo ekološko usmerjeno (obvezno je ločevanje odpadkov, spodbujajo kolesarjenje in javni promet, vsak teden lahko prevzameš poceni košarico z lokalnim sadjem in zelenjavo… ). Hrana v trgovinah je običajno precej dražja kot pri nas. Sicer so v Leuvnu tudi študentske restavracije Alma (na večih lokacijah), kjer je hrana cenejša.

Super se mi zdi, da je v mestu veliko aktivnosti za Erasmus študente (poceni potovanja po Belgiji, razni dogodki… ). Pangaea je center/lokal za mednarodne študente, ki tudi prireja veliko dogodkov. Priporočam, da si na začetku šolskega leta kupite njihovo skodelico s katero lahko celo leto pijete zastonj kavo in čaj.