Lizbona: kjer valovi srečajo arhitekturne mojstrovine

Ana Kosmina

IZKUŠNJA IN UTRIP MESTA

Sama sem svoje študijsko leto 2022/23 preživela v Lizboni, kjer sem imela priložnost izkusiti študij na Fakulteti za arhitekturo, Univerze v Lizboni. Študijski proces je bil zanimiv, saj sem imela možnost sodelovati tudi v programih industrijskega, modnega in grafičnega oblikovanja poleg tega pa mi je sama fakulteta omogočala veliko praktičnega dela z različnimi materiali v njihovi delavnici. Izkušnja je bila zame neprecenljiva, saj sem se neposredno srečevala s primeri dobre prakse in neokrnjene narave, ki jo ponuja Portugalska. Lizbona je mesto, kjer se prepletajo različne kulture, kar dodaja raznolikost v vsakdanje življenje. Tudi na Fakulteti za arhitekturo, ki se nahaja v manjšem kampusu v Ajudi, je veliko mednarodnih študentov, kar obogati študijsko izkušnjo. Vse predmete, ki sem jih opravljala sem imela v angleščini, je pa večina profesorjev poleg portugalščine in angleščine znala še tekoče špansko, italijansko in francosko zato sporazumevanje z njimi ni bila nikoli težava.

Ne glede na letni čas ali dan v tednu je mesto polno raznolikega dogajanja, postaja stičišče različnih kultur, znanje portugalščine ni potrebno saj vsi razumejo in govorijo angleško, in domačini se vedno potrudijo, da se počutiš dobrodošlo. Cene živil v trgovinah in restavracijah so primerljive z ljubljanskimi, vendar z večjo ponudbo tropskega sadja in raznolikosti okusov iz vsega sveta.

Življenje v Lizboni me je očaralo, še posebej možnost hitrega prehoda iz mestnega središča na plažo v dobrih 15 minutah. Priporočam najem stanovanja v soseskah kot je Alcantara ali Santos, kjer je večja živahnost, kulturnih dogodkov in boljše povezave z drugimi deli mesta ter najboljša povezava z plažami za surfanje. Lizbona ponuja visoko kvaliteto življenja, polno mladosti, odprtosti, odlične hrane in pozitivne energije. Praktično je mesto, ki nikoli ne spi. Portugalska kot država je majhna, kar omogoča enostavna potovanja po njej in izlete na otoke. Porto, južni del države, Azori in Madeira so kraji, ki jih vsekakor priporočam za obisk. Kultura, neokrnjena narava in nova prijateljstva so stvari, zaradi katerih se bom v Lizbono zagotovo še vrnila.

FAKULTETA IN ŠTUDIJSKI PROCES

Pri predmetu Landscape architecture pod vodstvom profesorja Jorge Cancela sem imela možnost sodelovati v mednarodnem natečaju v Latviji. Delala sem v mednarodni skupini, kjer smo se spraševali, ali lahko arhitektura preseže meje in poveže fizična in duhovna področja?

Projektirali smo kompleks dveh stavb s vmesno streho, zgrajen pretežno iz lesa, ki zagotavlja tesno povezanost z naravo. Arhitekturni slog črpa navdih iz tradicionalnih latvijskih oblikovalskih elementov, ki jih združuje s sodobnimi načeli, da ustvari edinstveno estetiko. Strukture, dvignjene na stebre, zmanjšajo svoj vpliv na občutljivo okolje, hkrati pa zagotavljajo brezhibno povezavo z naravo. V notranjosti izolacija iz slame, vidna in na dotik, dodaja otipljiv element, ki ustvarja občutek varnosti in harmonije z okoliško pokrajino.

Prva stavba obsega dve spalnici z lastno kopalnico in majhno prvo nadstropje, ki omogoča dodaten prostor za spanje. V drugi stavbi sta vsestranska kuhinja in transformativni prostor/bivalni prostor za jogo. Prilagodljive rešitve za shranjevanje, ki se nahajajo med obema prostoroma, omogočajo prilagajanje glede na potrebe obiskovalcev in dejavnosti skozi dan. Te strukture so povezane s hodnikom, ki zagotavlja zaprto pot, ki omogoča nemoteno gibanje med prostori.

Zasnovo dopolnjujejo lesene ploščadi na vhodu in koncu parcele, ki ponujajo panoramski pogled na barje. Te ploščadi poleti služijo kot mirna zbirališča ali templji za vadbo joge, ki spodbujajo globoko povezavo z naravo.

Lesena pot se vije skozi celotno lokacijo in neopazno povezuje vse elemente zasnove. Ta pot vabi k raziskovanju in omogoča potovanje skozi zatočišče, ki obiskovalcem omogoča, da v celoti cenijo barje.

Celoten projekt kot svoje vodilno načelo sprejema trajnost in zeleno življenje. Z uporabo lokalno pridobljenih materialov se ohranja ekološka celovitost regije. Les, obnovljiv vir, predstavlja hrbtenico konstrukcije, izolacija iz slame pa prispeva k vrhunski toplotni učinkovitosti.

Namen tega je ustvariti prostor, kjer lahko ljudje najdejo notranji mir in se povežejo z naravo, medtem ko so harmonično potopljeni v edinstveno lepoto latvijskega barja.