Lizbona: Lovljenje valov in sončnih zahodov

Rosana Arifin

Izkušnja in utrip mesta

Svoje študijsko leto 2021/22, sem v celoti preživela v Lizboni na Portugalskem. Fakulteta, ki sem jo obiskovala od oktobra pa vse do junija, je bila Faculdade de Arquitetura, pod okriljem Univerze v Lizboni. Študentski kampus fakultete se nahaja v kraju Ajuda, ki je od centralnega dela mesta oddaljena približno pol ure vožnje. Študijski proces fakultete mi je bil zanimiv, saj fakulteta združuje več smeri poleg arhitekture; in sicer med drugim tudi program industrijskega oblikovanja, modnega oblikovanja in grafičnega oblikovanja. Zagotovo zanimiva izkušnja, saj sem imela možnost opravljati tudi nekatere predmete iz zgoraj naštetih programov, kot so kreativno šivanje in skiciranje produktov, kjer sem se lahko seznanila še z novimi umetniškimi praksami in pogledi oblikovanja. Fakulteta sicer ni najbolj sodobno opremljena, a je velika, in ima poleg velikega nabora predmetov, tudi različne uporabne prostore za delo. Kot primer, imajo v sklopu fakultete umetniške delavnice za delo z lesom, keramiko in drugimi materiali, kjer je možno prostor za delo rezervirati in uporabljati tudi vsa orodja, ki jih imajo na voljo. Sama sem nekajkrat delavnice tudi uporabila, ko sem ustvarjala z glino, in sem lahko nato izdelke tudi tam žgala v peči. Vsi predmeti, ki sem si jih izbrala so bili v angleščini, zato z jezikom nisem imela težav. Sicer pa na fakulteti vedno organizirajo tudi tečaj portugalščine, ki poteka skozi celotno šolsko leto, ali pa samo v enem semestru. Profesorji so prilagodljivi in zelo razumevajoči, všeč pa mi je bilo tudi, da za Erasmus študente niso ustvarili posebnih razredov, temveč so jih vključili v razrede s portugalskimi študenti. Tako sem se imela možnost seznaniti z dejanskim potekom dela na tej fakulteti in še bolje spoznati njihovo kulturo. Presenetljivo mi je bilo, da je kar nekaj dela potekalo tudi na terenu npr. ogledi arhitekture po mestu in bližnji okolici, ekskurzije na jug države in celo tridnevni izlet v prav tako čudovito mesto, Porto. Ključen del študijskega procesa je bil po mojem mnenju prav ta del izven učilnic, kjer sem se neposredno srečevala s primeri dobre prakse in neokrnjene narave, ki jo ponuja Portugalska.

Nasploh, je bilo samo življenje v Lizboni zame tisto, kar me je navdušilo. To, da se lahko po opravljenem dnevu na fakulteti z mestnim vlakom v petnajstih minutah pripelješ do plaže, kjer si vzameš surf in dočakaš še sončni zahod kar na valovih, je neprecenljivo. Lizbona zagotovo ponuja visoko kvaliteto življenje mladim študentom, ki mesto obiskujejo. Center je poln mladih, odprtih ljudi, popotnikov, dobre hrane in energije; skratka nikoli ne počiva. Sama sem bivala v neposrednem centru, v predelu kjer se zadržuje kar veliko študentov, in se imenuje Anjos. Priporočila bi najem stanovanja bližje centru, in ne pri fakulteti, saj je ta centralni predel veliko bolj živahen, v njem se odvija več zanimivih kulturnih dogodkov, in ima na splošno boljše povezave do drugih točk znotraj in tudi izven mesta. Vsi parki, galerije, spontana prizorišča dogajanj in pa razgledne točke, ustvarjajo življenje v mestu nekaj posebnega. 

Portugalska je razmeroma majhna država. Z vikende in proste dneve so potovanja po državi in celo izleti na bližnje otoke zelo enostavni in izvedljivi. Po mojem mnenju je vredno obiskati predvsem vsaj severno mesto Porto, južni del države z mediteranskim vplivom, otočje Azori in pa otok Madeira. Kultura, neokrnjena narava in nova prijateljstva so stvari zaradi katerih vem, da se bom v Lizbono še vrnila.

Fakulteta in študijski proces

Lokacija intervencije je Quarteira, kraj ob morju, na jugu države. Območje je ogroženo zaradi dvigovanja gladine morja, plimovanja in poplavljanja, ki pa so posledice globalnega segrevanja ozračja. Prevladujoč element v prostoru je zagotovo podolgovata linijska plaža, ki poteka vzdolž celotnega območja in razmejuje kopno z oceanom. Na območju je veliko fragmentirane gradnje, primanjkuje večjih smiselno strukturiranih javnih prostorov in pa javne infrastrukture za prebivalstvo. Večino stavbnega tkiva v Quarteiri je v zasebni lasti, poleg tega pa so to predvsem vikendi in sekundarni domovi. Prav zato, je mesto živahno samo v sezoni poletja, pozimi pa so objekti in hoteli prazni; življenja takrat v mestu ni. 

Cilj je bilo na območje pripeljati atraktiven program, ki bi v mesto privabil več stalnega prebivalstvo. Predlagana je arhitekturna intervencija otroškega vrtca z linijskim elementom galerije, ki s svojo specifično obrambno strukturo v višini ene etaže, ne ščiti območja samo pred nevarnostjo udora vode v mesto, ampak obenem bolj celostno artikulira javni prostor in zadosti potebo po javni infrastrukturi, ki jo območje zares potrebuje. Linijska galerija spominja na grško obliko Stoe, ki postane neke vrste obrambni zid s funkcijo pokritega javnega prostora, razstavnim galerijskim programom in možnostjo zapiranja ter zadrževanja vdirajoče vode oceana proti mestu. Na njo se s svojo lahko in na videz lebdečo strukturo pripenja atrijski vrtec. Objekt vrtca je fleksibilen odprt prostor, predeljen s servisnimi jedri. Ukvarjali smo se predvsem s preučevanjem elementov horizontalne linije, atrija in stolpa, ki pa so osnovni sestavni elementi kompozicije. Vrtec je bil zasnovan na podlogi preučevanja učinkovitih sodobnih učnih metod, odkrivanja edinstvenega ekosistema plaže in naravnih materialov, ki so na voljo.  Vrtec na plaži je vezni člen, ki otrokom s svojo atrijsko zasnovo in oblikovnimi elementi zagotavlja kreativno igro, učenje, varnost in jih povezuje z oceanom.