Lizbona: mesto, v katerem vsak najde svoj kotiček

Aljaž Gradišar

Izkušnja in utrip mesta

V šolskem letu 2022/2023 sem prvi semester preživel na izmenjavi v Lizboni. Obiskoval sem Instituto Superior Técnico Lisboa, ki spada pod Universidade de Lisboa. Lizbona je prijetno mesto, polno tlakovanih ulic, ki se od obale vzpenjajo proti raznim miradourom, s katerih se odpirajo pogledi na spodaj ležeče mesto, v katerem vsak lahko najde svoj kotiček, živahen predel poln barov ali miren park. Bližnje plaže so super za surfanje in druženje. Lega Lizbone je ugodna tudi kot izhodišče za odkrivanje ostalih predelov Portugalske, s katerimi ima dobre povezave javnega prometa, vredno je obiskati tudi Azore ali Madeiro.

Večina ljudi dobro govori angleško, tečaje portugalščine nudijo preko univerze ali raznih organizacij (SPEAK). Karta za javni prevoz za razširjeno območje je super tudi za krajše izlete iz mesta, saj poleg prevoza znotraj Lizbone pokriva še nekatere bližnje kraje, ki so z Lizbono povezani z vlakom. Študentske organizacije (ESN, ELL) za člane organizirajo veliko dogodkov in izletov, pa tudi popuste na lete, prevoze, itd. Stanovanje se splača začeti iskati že zgodaj, saj hitro poidejo, predvsem v osrednjih predelih mesta, cene pa so kasneje tudi višje.

Fakulteta in študijski proces

IST leži praktično v centru mesta, kompleks pa sestavlja več večjih objektov. Arhitektura je le eden od študijskih programov te tehnične fakultete, kar se vsaj deloma pozna tudi pri predmetniku. Študentov je v letniku bistveno manj kot v Ljubljani, v primerjavi s številom Portugalcev, pa je tujih oziroma Erasmus+ študentov razmeroma veliko. Za tuje študente je bil organiziran spoznavni teden, tutorji oziroma koordinatorji, pa so na voljo glede urejanja vseh potrebnih procesov ob začetku študijskega leta. Vsi predmeti, ki sem jih obiskoval, so potekali v angleščini, ali pa so profesorji govorili angleško vsaj s tujimi študenti. V sklopu študija so organizirane tudi ekskurzije v tujino, ena v vsakem semestru.

Celoten letnik seminar opravlja skupaj, profesorje, ki ga vodijo, pa menjajo iz letnika v letnik. Seminar traja celo šolsko leto, tako da se je moja izmenjava zaključila na sredini razvoja projekta – z razvojem koncepta, programa in začetne umestitve projekta v prostor, ter razvojem njegove zasnove. Projekt smo razvijali v trojicah, člani, ki so ostali, so ga razvijali dalje v drugem semestru. Tema, ki smo jo obravnavali, je razvoj starejše soseske Beato, ki pa v zadnjem času postaja zelo priljubljena. Za območje je značilno veliko število samostanov in cerkva, med katere se zajeda industrijsko območje ob obali, ki na velikem delu onemogoča dostop do vode. Projekt umešča tri objekte v niz, ki poteka od obale proti notranjosti ter premošča programske in topografske delitve.