Meppel: čarobnost malega mesta

Ema Hribar

Študijska praksa v birroju B+O Architectuur en Stedenbouw v Mepplu

Na študijsko prakso sem se odpravila septembra 2022 za pol leta. Opravljala sem jo v biroju B+O Architectuur en Stedenbouw. Biro se nahaja v manjšem nizozemskem mestu Meppel podružnico imajo tudi v Amsterdamu.
Ukvarjajo se predvsem s projektiranjem eno in večstanovanjskih objektov, domov za upokojence, proizvodnih in storitvenih objektov ter z urbanizmom. Delo je razdeljeno na tri ekipe; na urbanistično, na ekipo v Amsterdamu in ekipo v Mepplu.
Prakso sem opravljala v ekipi v Mepplu. Sodelovala sem z nizozemskim arhitektom in italijansko arhitektko. Delo je bilo zelo raznoliko, saj sem sodelovala pri risanju več enodružinskih hiš, industrijskega obrata in muzeja. Veliko smo se ukvarjali s prenovami tradicionalnih nizozemskih podešelskih hiš.
Zanimivo je bilo sodelovati v tujem biroju, študente sprejmejo kot svoje sodelavce in jih vključijo v njihovo sprotno delo. Zaradi tega sem se lahko veliko naučila o njihovih pristopih k oblikovanju, o nizozemskih projektantskih praksah in o dinamiki in delu v večjem biroju.
Poleg mene so v biroju opravljali prakso štirje tuji študenti, s katerimi sem preživljala vikende in popoldneve. Nizozemska je odlično povezana, zato smo vsak vikend šli na izlet. Večrat smo obiskali Amstedam, Rotterdam, šli smo tudi do Edam, Volendama, Eindhovna itd. V popoldanskem času sem obiskovala tečaj risanja, kjer sem spoznala domačine in njihove navade. Vsi so bili pripravljeni govoriti angleško kar je res velika prednost.
Meppel je manjše mesto, zato se namestitve hitrejše najde in so ceneje. Živela sem v manjšem študentskem domu s tujimi študenti, ki so obiskovali lokalno fakulteto. Biro, pri katerem sem delala, včasih svojim pripravnikom ponudi v najem tudi dve sobi v njihovem stanovanju.
Celotna izkušnja je bila zelo prijetna. Ogromno sem se naučila in ta znanja mi bodo prišle prav v nadaljnjem delu. Poleg novih arhitekturnih znanj pa sem spoznala zanimive ljudi, navezala dobra prijateljstva in se veliko naučila o sebi.