München: Lepo in varno mesto

Erika Slovša

Izkušnja in utrip mesta

Odisejada v Münchnu se je zame s koncem septembra 2022 končala, a za seboj pustila veliko nepozabnih trenutkov in spominov. 

Izmenjavo sem začela oktobra 2021 na tehniški univerzi v Münchnu, v dobi, ko so še veljali koronski ukrepi aka. večji del študija je bil online razen izjem. Tako je bilo sicer le prvi semester, saj se je proti koncu zimskega semestra epidemiološka situacija že začela umirjati. Večino predavanj in seminar sem tako opravljala na glavnem kampusu, ki se nahaja v delu Münchna imenovan Maxvorstadt, blizu centra mesta. Začetek in razlika v študiju za čas koronskih omejitev in po ukinitvi le-teh zame ni bila tako velika ali pretresljiva, saj smo namreč že zadnji dve leti sedeli in študirali v izolaciji, profesorji tam pa tudi niso bili drugačni preko zoom-a ali kasneje v živo. Očitno se vse res da. Poznalo se je, priznam, le na stikih z drugimi, ki sem jih imela v prvem obdobju malo manj kot v drugem. Jezik tudi ni bil ovira, saj se vse predmete, ki jih potrebuješ za zamenjavo s programom naše matične univerze, da opraviti v angleščini. Kar se tiče iskanja le-teh in pa usklajevanja urnika je drugo, vendar brez skrbi, vse se da. 

Pred odhodom v Münchnu so mi dodelili buddy-a, osebo, ki ti pomaga pri vključevanju v novo okolje z raznimi birokracijskimi, kulinaričnimi, študijskimi in drugimi nasveti, vendar se po mojem prihodu v Nemčijo nisva ne slišala in ne videla. Nič za to, buddy-i pravzaprav niso nujno potrebni, saj lahko vse izveš preko raznih skupin in aplikacij kot npr. Whatsapp, kjer si študentje izmenjujejo nujne informacije, ali preko prijateljev, ki jih spoznaš tekom študija. Jaz sem le-te spoznala že prvi dan v olimpijski vasi Olydorfu, kjer sem celo leto tudi živela. 

Imela sem srečo, da sem lahko kar 12 mesecev bivala v enemu izmed bungalovov, na katerega drugače študentje čakajo več let. Stanovanje sem dobila preko Studentenwerk-a, študentske organizacije, katera je že ob prijavi na izmenjavo ponudila možnost bivanja v enemu izmed njihovih bivalnih kompleksov, čeprav je bilo to vse v oblakih do enega meseca pred odhodom. Sicer moram omeniti, da je drugače iskanje stanovanja na lastno pest v Münchnu nočna mora. Stanovanj ni ali pa so neokusno draga cca. 900€ + na mesec. Na splošno je bilo bivanje zelo prijetno in ugodno v primerjavi z najemninami drugod. Študentsko naselje se drugače nahaja ob robu olimpijskega parka, kjer so bili locirani tudi vsi možni rekreacijski objekti, od olimpijskega bazena, plezalne stene do telovadnic. Najbolj družaben del Olydorfa je bil bar Bierstube, kjer so se študentje največkrat zbirali in zabavali po nižjih cenah. Kulinaričnega doživetja v Münchnu ni bilo, saj je po mojem mnenju nemška hrana zelo neokusna, tako v restavracijah kot tudi trgovinah. Vse je zelo drago. Temu tako sem z veseljem odpotovala kam drugam s prijatelji ali preko organizacije ESN, kjer se je tudi izkazalo, da Nemci niso preveč kulinarično uspešni kot smo npr. mi Balkanci. Odpotovala sem lahko kljub študijskim obveznostim v kar nekaj tujih mest (Prago, Bratislavo, Catanio…), udeležila pa sem se tudi drugih dogodkov in pohodov, ki jih je organiziral ESN. Med drugim tudi dvotedenski Oktoberfest, ki pa je bil svojevrstna izkušnja z vidika števila (opitih) ljudi, pobruhanih U-Bahnov, obdobja oktobrske (pijanske) gripe…

Kar se tiče seminarja sem zelo vesela, da sem bila lahko del design studia KruckerBates, kjer se je precej delalo vendar se je to izkazalo za dobro izkušnjo. Drugače smo s seminarjem na začetku semestra odpotovali v Vicenzo, kjer smo si ogledovali Palladijeve vile. Presenetljivo smo kljub koronskim omejitvam v zimskem semestru seminar opravljali v živo, s čimer so nam olajšali delo v skupinah. 

Po koncu zime smo se večkrat zbirali v parkih, kjer smo ležali na soncu, se pridružili še kakšni skupini Nemcev, ki so se ob sončnih popoldnevih številčno igrali in družili na prostem. Lahko bi rekla, da je prijateljevanje zunaj zelo priljubljeno in pomembno za Nemce. Ena izmed mojih ljubših točk v mestu je bil Eisbach, kjer smo se velikokrat spuščali po reki ali pa smo z občudovanjem opazovali surferje. Mesto na splošno ponuja veliko, nikoli ni bilo dolgčas sploh pa v družbi prijateljev, s katerimi sem preživela največ časa. München je lepo in varno mesto, kjer se lahko najde in uživa prav vsak. 

Fakulteta in študijski proces

Predstavitev projekta Inside the block.

The inner spaces of the urban blocks define so many cities including Munich. Our gaze is diverted ‘Inside the block’. It provides opportunities but also require a sensitive approach addressing privacy and daylight. A project within the block is often invisible or distanced from the street, as only a limited façade expression is possible in relation to their scale. It can be perceived only from the inside of the block, accessed through passageways or courtyards, and expected as ‘inner worlds. Our question was how to achieve density and proximity while also bringing dignity and the comfort of day to day living and how to bring a sense of generosity despite proximity and density? The task was to organize a residential development within a deep block. We propose few scenarios of special moments of communal engagement and characterful daylight. In Veneto we measured and speculated as to the usefulness and appropriateness of a collection of well-defined and finely proportioned rooms to modern city living.

The volume of our building was heavily inspired by that of the Villa Pisani. We decided to choose similar proportions for our building due to its perfect fit to our site. Our proposal in the site plan is placed into the free square space and is detached from the neigh – boring buildings. The ground floor plan uses the proportions of the rooms of the villa and is organized in a similar way with a big loggia as a main entrance to the housing, serving also as an exterior common space for the residents of the building. On the east side there is a smaller entrance to the semi-public spaces. On the typical floor there are two spacious apartments with the same concept. All the main spaces are connected to each other and share loggias creating a circulation inside the apartment.

We have attached the biggest loggias to the biggest rooms, but other than that there is no strict hierarchy of the rooms with explicit uses, but rather just generously proportioned interiors for personal and shared use. In section, we introduce some two-story apartments with a double height living room that vary in their location from floor to floor. We offer a visual connection from the second floor to the living room and a nice high loggia. The ground floor is higher than the other floors making it more flexible for semi-public uses. We have slightly deeper loggias depending on the type of apartment to allow more harmonious proportions and to make it feel as an extra room rather than just an outside space. In the north elevation, the 2-storey high room is readable on the façade with its big opening and the relief extending upwards from it. The plinth runs higher and gets wider next to the main entrance. The west elevation, where you can see how the big loggias stand out with their columns that are extended until the ground.