Pariz: pestrost kulture in načinov poučevanja

Emilija Meserko

Izkušnja, fakulteta in utrip mesta

ENSAPVS je nastala z združitvijo štirih arhitekturnih šol, kar se še danes opazi v pestrosti pogledov in načinov poučevanja na šoli. Program se deli na Bachelor (3 leta), ki se bolj usmerja v osnovna tehnična znanja, in Master (2 leti), kjer je več raziskovanja. Kot pri nas v Ljubljani, je tudi tu velik poudarek na delu v seminarju. Poteka v dveh oblikah – atelje, kjer sodelujejo študentje različnih letnikov in studijo, kjer gre za skupine ločene po letnikih. Bolj pogosta oblika je studijo.

Fakulteta ima dobro opremljeno knjižnico in eno največjih knjižnic materialov v Franciji. Študentom je na voljo tudi printalnica, kjer si sam lahko stiskaš tudi večje formate (do A0) fotografski studijo in delavnica, kjer so orodja za obdelavo lesa in trije laserski rezalniki. Za uporabo delavnice in fotografiranje je potrebna le predhodna rezervacija termina. Prav tako v stavbi fakultete deluje prodajalna z materialom, ki jo upravlja kooperativa študentov.

V prvem semestru je bil pred začetkom pouka za tuje študente organiziran 14-dnevni intenzivni tečaj francoščine, kar je bilo zelo koristno za obnovitev in nadgradnjo znanja jezika, pa tudi za spoznavanje med samimi študenti. Tečaj se je nadaljeval tudi preko celotnega semestra, enkrat tedensko.

Sicer pouk tujih študentov poteka skupaj z ostalimi študenti. Večina predmetov je v francoščini, obstaja le nekaj izjem, kje se pouk delno izvaja v angleščini.

Pohvalila bi pisarno, ki je odgovorna za tuje študente, saj so izjemno odzivni in odprti za vsa tvoja vprašanja.

Življenje v Parizu s seboj v paketu prinese: sprotno preverjanje lokacij in časa manifestacij (kar je povezano tudi z zaprtjem posamičnih metro postaj), vonj iz pekarne na vsakem vogalu, posedanje v parkih in piknike ob Seni (z možnostjo nepovabljenih gostov – podgan), veliko ponudbo dogodkov in razstav (brezplačen vstop do 26. leta), kulturno pestrost, veliko sira in dobro vino.

Kandidaturo za sobe v študentskih domovih (CIUP, CROUS…) je potrebno oddati najkasneje do aprila (za september), prednost imajo tisti, ki sobo iščejo za celo leto. Lahko oddaš tudi kasneje, lahko se zgodi, da se med letom kakšno mesto sprosti.

Za znižanje stroškov bivanja lahko kandidiraš tudi za CAF pomoč.

Epidemija nas je doletela v drugi polovici mojega bivanja v Parizu, tako da sem bila tem že precej domača in sem se zato tudi odločila ostati. Osebno si bom najbolj zapomnila odlične večerje, ki so nastajale skupaj z mojimi sostanovalci v kampusu, kjer nam je tako ta čas precej hitro minil. Velika prednost bivanja v kampusu je bil tudi velik skupen park, ki ga obkroža, saj je bilo gibanje v javnem prostoru (vključno s parki, ki so bili zaprti) zelo omejeno.

Študij je od marca dalje v celoti potekal preko spleta. Sprememba se je zgodila zelo hitro, brez kakšnega vmesnega obdobja. Profesorji so se glede na okoliščine dobro znašli, pouk je potekal brez večjih težav.

Ko so se ukrepi maja sprostili, so se parki in ulice hitro napolnili, center mesta, ki pa je večinoma napolnjen s turisti pa smo imeli priložnost videti v popolnoma novi luči.

Predstavitev projekta

Villa des Epinettes 02

Lokacija projekta se nahaja v mestu Saint-Maurice, na obrobju Pariza, in se ukvarja s prenovo obstoječega kina. Kino Capitol, ki že nekaj časa ne obratuje, je bil na pobudo skupine občanov rešen pred rušitvijo. Njegova fasada je bila klasificirana kot kulturni spomenik, parcela, skupaj s parcelo ob njej, pa odkupljena s strani občine.

Projekt ohrani in poudari zaščiteno fasado, preostali objekt kina pa zamenja z večjim volumnom, kjer zagotavlja več kino dvoran s spremljevalnim programom. V zgornjem nadstropju se nahajajo konferenčne dvorane z galerijo, ki služi izobraževanju o bogati kinematografski zgodovini območja in razstavi del lokalnih umetnikov.

V vrhnji etaži nad kinom in na vzhodnem delu parcele se nahajajo tudi stanovanja za umetnike in študente umetniških smeri. Na vzhodnem delu parcele se razširijo javne zelene površine namenjene soseski, parkirna mesta, ki so se pred posegom nahajala na tej parceli pa so nadomeščena v garažni hiši z dostopom s Rue des Epinettes.

Poudarek je na ločitvi javnega in zasebnega programa, ohranjanju zasebnosti in unikatnega karakterja ulice Villa des Epinettes.