Pariz: življenje na izmenjavi

Anej Čalič

Izkušnja in utrip mesta

Svojo študijsko izmenjavo sem opravljal v poletnem semestru (prva polovica leta) 2022/2023 v Parizu. Pariz je ena izmed najpopularnejših destinacij kar se tiče turizma, hkrati pa je prestolnica Francije tudi kulturno eno izmed najbolj diverzitetnih mest na svetu.

Že pred prihodom v Pariz sem od marsikoga slišal, da je za življenje v Franciji potrebno znanje francoskega jezika. Kljub temu, da sem bil pred prihodom popolni začetnik v francoščini me presenetljivo to ni pretirano skrbelo. Poznal sem nekaj osnov, vendar dvomim da bi v realnosti lahko karkoli od predznanja jezika uporabil v praksi. Na koncu se je izkazalo, da bi bil kakršenkoli strah pred dejstvom, da nisem bil vešč jezika popolnoma zaman. Izkazalo se je, da večina ljudi (predvsem mlajša generacija in tudi nekateri starejši ljudje) vsaj v osnovah znajo angleško. Zanimivo mi je bilo predvsem to, da so domačini (delavci v pekarnah, trgovinah, natakarji, …) po večini že ob prvi interakciji vedeli, da sem tuj državljan ter so takoj preklopili na angleščino kljub temu, da sem bil v družbi sošolcev iz Francije. Prav tako se mi zdi, da se je večina domačinov zaradi velike večine turistov že čisto privadila, in te ne gledajo drugače kot bi te na primer v kakšni drugi, manj obiskani državi ali mestu. Res pa je, da se prebivalci Pariza velikokrat obnašajo zelo ignorantno ter gledajo primarno na svoje interese. Zdi se mi, da to najhitreje in najbolj intenzivno izkusiš na metrojih ali tramvajih; na primer na eni izmed linij na metroju, kjer sem stal v zelo natrpanem vagonu, je moški srednjih let tik preden so se zaprla vrata zanalašč samo malo potisnil mlajšega moškega pred sabo. Ta se je opotekel ter pri tem izstopil iz vlaka. V isti sekundi so se vrata zaprla posledično pa je imel moški na vlaku dovolj prostora za udobno vožnjo.

Življenje v Parizu je hkrati izkušnja, izziv in pustolovščina. Mesto takega obsega je zame, ki prej še nisem živel drugje kot v Sloveniji bila popolna novost. Zdi pa se mi, da sem se načina življenja v mestu zelo hitro navadil. Povezanost z javnim prometom je zelo dobra; tako dobra, da velikokrat nimaš sploh občutka, kako veliko je mesto saj lahko z podzemno železnico, iz enega konca mesta na drugega prevoziš v dvajsetih minutah. Mesto ima tako veliko znamenitosti, da kljub temu, da sem si po zaključku semestra vzel še dva meseca za potovanja, nisem videl vsega. Mladih ljudi, predvsem pa študentov, tako domačih kot tujih je veliko, ter je temu primerno tudi veliko dejavnosti in dogodkov, ki se jih lahko udeležiš. Prav tako je pomembno poudariti, da če si star pod 25 let in imaš veljavno študentsko izkaznico, imaš v veliko muzejev, dvorcev in galerij prost vstop.

Stanovanje sem imel najeto pravzaprav izven okrožja Pariza v mestu Fontenay sous Bois. Zanimivo mi je bilo, da kljub temu da je bila moja nastanitev na zemljevidu zelo oddaljena od mesta, sem bil zaradi podzemne železnice (linija RER) v centru v manj kot 15 minutah. Kljub temu, da tehnično stanovanje ni bilo čisto v Parizu je bilo znesek najemnine precej visok. Za garsonjero, ki je imela okrog 12m2 sem na mesec odštel 550 evrov, pri tem pa je potrebno poudariti, da sem stanovanje delil z partnerko. Za iskanje stanovanja pravzaprav nimam pravega nasveta kar se tiče internetnih strani ali kje iskati stanovanje. Omenil bi samo, da lahko iščeš stanovanje tudi izven pariških okrožij samo je treba biti pozoren, da je v bližini linija RER A (podzemna železnica), ki ima direktno povezavo na fakulteto. Slabost pa je, da je slednja železnica pravzaprav edina dobra povezava do fakultete kar pomeni, da ob možni okvari (ki se zanimivo zgodijo skoraj vsak teden) ali stavki (ki se tudi dogajajo precej pogosto) nimaš dobrih opcij za prevoz. Moram pa omeniti, da fakulteta predvsem v dnevih, ko so stavke, predmete prestavijo online ali pa jih prestavijo na drug dan.

Fakulteta se nahaja precej izven mesta, približno 20km vzhodno od robu Pariza. Na fakulteti imaš na voljo tudi toplo malico, kjer cena variira med tri in sedem evrov – glede na meni, ki ga vzameš. Več o fakulteti pa si lahko pogledaš pod točko, kjer govorim o študijskem procesu.

Za konec bi povedal samo nekaj zanimiv dejstev ali “trikov”, ki ji lahko uporabiš če se odločiš za Pariz kot destinacijo za tvojo izmenjavo. Pod prvo točko moram res izpostaviti prednost ki jo imaš, če dobiš stanovanje ob liniji RER A. Slednja linija te pelje čisto do večine večjih postaj, več nakupovalnih centrov, večjih turističnih znamenitosti in fakultete. Za nakup svežega sadja in zelenjave so odprte tržnice, ki so odprte dober del dneva cca 2x na teden na različnih lokacijah odlična izbira. Cenovno, sta sadje in zelenjave lahko tudi do 2x cenejša kot v Sloveniji (bonus: artičoke so zelo dobre). Na primer: za deset evrov sem dobil cca 7kg sadja in zelenjave. Skratka – ugodno. Ostale nakupe sem opravil večinoma v Lidlu (kjer so cene, skoraj identične kot v Sloveniji,) in v Auchanu, ki je malo dražji, vendar si lahko narediš njihovo kartico ugodnosti ter ob vsakem nakupu dobiš 10% cashbacka. Pekovske izdelke vedno kupi v pekarni, saj so veliko boljše kvalitete kot v komercialni trgovini.

Fakulteta in študijski proces

Ecole d’urbanisme de Paris je pravzaprav majhen oddelek na velikem institutu, na katerem se poleg urbanizma ubadajo tudi z različnimi, precej nepovezanimi stvarmi (od inžžinrstva, jezikov, arhitekture,…) Prav zaprav šola obstaja v sklopu dveh univerz – Université Paris-Est Marne-la-Vallée in Paris 12 Val de Marne University (UPEC). Dobra plat tega je, da uživaš bonus obeh univerz – organizirane neobvezne ekskurzije, telovadnica,…, slaba stran pa to, da je referat pravzaprav razdeljen med obe univerzi. To mi je v prvih dneh prihoda povzročilo precej stresa, saj so se me tako rekoč “podajali” za potrebe izpolnitve različne dokumentacije. Za primer: learning agreement sem reševal v pisarni UPEC-a, medtem ko sem transcript of records prejel s strani Université Paris-Est Marne-la-Vallée. Skratka, situacija je bila na začetku precej zmedena. Načeloma pa je pomoč z obeh strani vedno na voljo tako da večjih problemov ni.

Fakulteta se nahaja približno 20 min vožnje z RER A linijo stran od roba vzhodnega dela Pariza, in leži v precej mirnem campusu. Od postaje do fakultete rabiš približno 5 minut peš. Na fakulteti imaš na voljo mini kavarno, več kavnih avtomatov, študentsko menzo in kopirnico.

Tukaj bi rad poudaril, da imam mnenje, da se na sledečo šolo ni vredno in smiselno prijaviti samo za en semester. Večina večjih projektov (med njimi tudi predmet ki je kot seminar na naši fakulteti (planning studio), se izvaja v jesenskem semestru. Kljub veliko uporabnih predmetov v drugem semestru se mi zdi, da sem velik del zamudil prav tako pa sem imel pri pripravi Learning agreement-a imel precej težav, saj se nekateri predmeti v drugem semestru navezujejo na obvezujočo prakso, ki je gostujoči študentje ne morejo opravljati – skratka za drugi semester brez ovinkov na fakulteti gostiteljici sploh ni dovolj kreditov na voljo (samo 19). Tako sem na primer za manjkajoče kredit obiskoval lekcije francoskega jezika, da sem bil sploh primeren kandidat za Erasmus štipendijo. Prav tako sem na začetku imel manjše težave z integracijo v skupino, saj so se vsi ostali (razen dveh študentk, ki sta prav tako prispeli samo za en semester) poznali že od prej. Je pa res, da je študijska skupina relativno majhna (max. 25 ljudi). Skratka za sledečo destinacijo priporočam, da se prijavš za celo leto ali samo za jesenski semester.

Predmeti potekajo on ponedeljka do petka v dveh sklopih – med 9:00 in 12:30 ter 14:00 do 17:00. Urbanizem kot veda v Franciji večinsko ne izhaja iz arhitekture (kot pri nas) temveč se jo obravnava kot humanistično vedo. Predmeti so po sledeči logiki tudi tako zastavljeni. Na primer – pri vseh predmetih razen enemu, nismo imeli tehničnega risanja načrtov ali zasnov. Vse je popolnoma teoretično – študiraš in diskutiraš o raznih člankih, idejah, teorijah. Sam sem mnenja, da mi je ta pogled koristil vendar sem mnenja, da se za ta študij verjetno ne bi odločil, če bi vseboval 90%+ teorije. Tudi pri ti. “Planning studio” predmetu, ki sicer poteka v prvem semestru, so mi drugi študentje pozneje povedali da je šlo pravzaprav za vsesplošno študijo in ne urbanistično zasnovo. Veliko je govora o teoriji in evropski prostorski politiki in njenih aktih. Skratka učni proces je precej drugačen kot pri nas, kar pa ne pomeni nujno, da je slabši.

Ena izmed velikih prednosti pa je definitivno to, da je v predmetnik vštet obisk “International Week” dogodka, ki se je prejšjne leto dogajal na Švedskem. Tako smo cela študijska skupina potovala v Malmo, kjer smo s štirimi drugimi univerzami debatirali in z različnimi pristopi reševali problem “mapping the city of Malmo”. Tukaj, je pristop popolnoma odvisen od skupine do skupine – moja skupina je na primer uporabila GIS analize, medtem ko so druge skupine z različnimi – tudi teoretskimi pristopi predstavila že prej omenjeno problematiko. Dobra plat tega je tudi, da ti del stroškov krije fakulteta (hotel, hrana,..) Definitivno je bil to najboljši del semestra pa tudi naučil sem se veliko.

Profesorji so načeloma vredu, so dobro podučeni o temi, o kateri predavajo prav tako pa so pripravljeni na diskusijo. Zanimivo mi je, da je veliko profesorjev spodbujalo to, da se jih po koncu študija kontaktira za potrebe prakse ali dela na različnih področjih.

Skratka, zdi se mi, da kljub drugačnim pričakovanjem sem od izmenjave odnesel veliko, prav tako pa dobil drug vpogled v urbanizem.