Poznan: internacionalno orientirano mesto

Vanesa Garpova

Izkušnja in utrip mesta

Delo na fakulteti je potekalo online in žal nismo mogli spoznati veliko sošolcev. Bila sem v skupini z rednimi študenti, ki so predmete opravljali v angleščini. Profesorji so bili vedno dosegljivi in pripravljeni pomagati. Razvoj seminarskih projektov ni bil zelo zahteven, ker smo imeli korekture enkrat na teden. Profesorji so bili odprti za ideje študentov in postopoma usmerjali projekte. Lahko rečem, da je fakulteta nekoliko bolj tehnična kot umetniška. Veliko so nas motivirali brati in pisati, tudi skicirati in uporabljat analogne tehnike učenja. Bilo je zanimivo delati na drugačen način kot sem navajena, obenem naučit se več o njihovi arhitekturi in zgodovini o čemer sem prej zelo malo vedela. Poleg seminarske naloge, smo imeli tudi teoretični izpiti in opravljali različne raziskovalne naloge .

Pred odhodom na Poljsko nisem imela veliko pričakovanj, tudi o Poljski nisem veliko vedela. Lokacijo sem izbrala zaradi zanimanja za pregledana mesta, kulture, življenja in nekaj tudi iz osebne radovednosti. Že na samem začetku sem bila presenečena nad razvojem mesta Poznan. Urejenost mesta, mestni promet, dostopnosti, vzdušje mesta. Skupaj s študijem o njihovi arhitekturi mi je bilo zanimivo videti, kako se je mesto razvijalo in odzvalo na vse zgodovinske trenutke. V mestu je bilo vse digitalizirano z veliko natančnostjo, od prometa do urejanje administrativnih zadev preko spleta, kar je bil veliki plus za nas, ki smo prvič prišli v mesto. Vsakemu študentu je dodeljen tutor, ki je vedno dostopen za morebitno pomoč. Skoraj vsi mladi prebivalci so govorili angleško, sporazumevanje je potekalo enostavno. Lahko tudi rečem, da je Poznan mesto z velikim številom univerz in študentov. So zelo internacionalno orientirani in lahko spoznala ljudi s celega sveta, tudi izven Evrope. Vsaka univerza v Poznanu ima svoj kampus in študentske domove, tako da je bilo vse v neposredni bližini. Zelo priporočam bivanje v študentskem domu poznanske Politehnike. Dom je bil nedavno renoviran, dobro opremljen in življenje tam je bila posebna izkušnja. Med epidemijo smo se lahko družili znotraj študentskih domov kjer smo bivali, kuhali in študirali. Univerza ponuja mesto v domu vsakemu študentu, ki pride na izmenjavo. Pomembno je samo, da pravočasno stopite v stik in povprašate po sobi v domu.

Dobro omrežje vlakov od mesta do mesta je omogočalo da lahko študentje potujemo zelo poceni. Potovali smo zelo pogosto in uspela sem obiskat veliko mest in veliko narave. Potovanja so bila velika priložnost povezati se z ostalimi študenti in ustvarit kontakte in prijateljstva, ki so še vedno ostala. Epidemija je omogočala da smo obiskovali mesta brez veliko turistov. Zgodnja jesen in spomlad, ko so bile lažje razmere, sta bili polna izkušenj z mesti kjer so bili vsi lokali in muzeji odprti. Pozimi je življenje potekalo več v študentskem domu poleg sprehodov po snegu, potovanj med mesti in pohodi v hribe. Epidemija ni vplivala negativno na samo izkušnjo. Meni manj všečna stvar na splošno pa so bile zelo nizke temperature in nizko število sončnih ur. Zanimivo je bilo, kako se je pozimi dan končal ob 16:00 uri, v poletju pa ob 23:00 uri.

Fakulteta in študijski proces

Oblikovanje delovnih prostorov kreativne industrije – Workplace design for creative industry

Delo na fakulteti poteka drugače kot pri nas. Seminar traja samo en semester, torej sta dva seminarja na leto torej dva projekta. Naloge so razdeljene po funkcionalnosti stavbe po semestrih, tako da smo vsi imeli isto nalogo. Ker je delo trajalo samo en semester s korekturami enkrat na teden, ni bilo možno razvijati projektov dovolj podrobno. V prvem semestru je bilo eno izmed seminarskih nalog namenjeno oblikovanju delovnega mesta. Imeli smo teoretični predmet o vseh tehničnih zahtevah za projektiranje delovnega mesta in za projekt smo morali oblikovati delovno mesto za kreativno industrijo. Prosili so nas, da opravimo raziskavo za izbrano industrijo. Lokacija projekta je bila v Poznanu, na degradiranem območju. Sodelovala sem s Sofijo, na isti lokaciji in ustvarili sva hibridno stavbo, kjer smo združili dve kreativni industriji. Ustvarili smo skupno dvorišče s paviljoni v katerih se oblikovalci lahko povežejo. Potem pa smo morali ločiti koncepte in vsaka od naju razvit koncept delovnega prostora, ki ga uporabniki potrebujejo. Delala sem na delovnem mestu za videografijo in filmsko industrijo. Prostori se nahajajo na severni strani stavbe. Severna luč ustvarja bolj zatemnjeno vzdušje za delo in ustvarjanje, poleg tega pa je lažje nadzorovati in artikulirati z umetno svetlobo po potrebi. Ustvarjen je prostor za samostojne umetnike in mala podjetja, ki potrebujejo prostor in opremo za ustvarjanje. Glavni koncept prostora so štirje različni volumni znotraj stavbe, ki so sledili vsak drugačni funkciji.  Volumni so “potopljeni“: v prostor in okoli njih ustvarijo odprte so-delavne/bivanjske pisarne. Dvoslojno “kožo”  volumnov se lahko uporablja za shrambo opreme, prostor za posedanje, knjižnico ali kot vitrina in za obešanje plakatov.