Poznan: Mesto, kjer si doma

Amina Emušić

Izkušnja in utrip mesta

Preden sem odpotovala na Poljsko nisem imela veliko pričakovanj, saj tam nisem nikoli prej bila. Poljska se mi tudi zdi ena tišjih Evropskih držav o kateri se ne govori pogosto. Poznan sem izbrala zaradi  pomembne zgodovine, ki je pustila zelo lepe posledice, ki so oblikovale mesto. Mesto je zelo slikovito, predvsem staro mestno jedro, ki ponuja raznolike tradicionalne hrane. Trgovine, muzeji, športni centri, so odprti vsak dan v tednu kar vpliva na delovanje in konstantno aktivnost mesta. Ta živahnost me je zelo pritegnila, da sem se kdaj prav težko odločila za potovanje izven mesta. V mestu prometne komunikacije potekajo brezhibno, saj je vse digitalno. Zaradi tega je mesto tujcem in mladim zelo hitro obvladljivo. Sporazumevanje je potekalo enostavno v angleščini saj večina mladih prebivalcev znajo anglešk, ampak kdaj pa kdaj kakšna poljska beseda pride prav. Poznan je mesto z velikim številom univerz in študentov, ki so zelo internacionalno usmerjeni, tako da je mogoče hitro spoznati ljudi iz različnih držav in kontinentov. Mednarodni vpliv se je čutil tudi v kuhinjah saj mesto ponuja različne jedi iz različnih kultur. Po noči je mesto živahno kot po dnevu, saj je veliko klubov odprtih v centru mesta, ki ponujajo zabavo za mlade in starejše. Zelo všeč so mi bile naravne danosti mesta, saj je v mestu ne tako daleč od fakultete jezero Malta, ki je dolgo približno 2km. Okoli jezera je urejena sprehajalna pot, ki vključuje veliko dejavnosti za mešcane in turiste. Imajo terme, smučarsko stezo, drsališca, ne daleč stran je tudi živalski vrt. Poznan ima svoj mestni park Citadela, ki je prekrasen v času jeseni in spomladi, je eden pomembnejših nacionalno zgodovinskih spomenikov Poljske.

Delo na fakulteti je potekalo raznoliko. Kratko obdobje smo imeli online, večina časa pa smo se srečevali na novi fakulteti, ki je na novo narejena stavba in ima dve različni fakulteti. Ena od njih je fakulteta za arhitekturo. 

Predavanja so bila v angleščini. Angleška predavanja obišče tudi nekaj Poljakov, tako da se zelo hitro povežeš tudi z domačimi. Ta izkušnja mi je bila zelo všeč saj je pomagala k boljšem spoznavanju njihove kulture in navad. Predavanja in vaje so potekale posebaj tako kot pri nas. Pri drugih predmetih ni veliko za izpostavit, saj sem izbirala predmete, ki so morali biti podobni našim. Način dela se razlikuje, ampak vsebina je pa ista. Profesorji so vedno na voljo, in zelo hitro priskočijo na pomoč ko jo rabis. Jim je zelo pomembno, da vsi študentje opravijo predmete s pozitivno oceno posebaj Erasmusovci. Poleg šolskih predmetov, sem obiskala tečaj poljšcine, ki mi je pomagal k boljšem razumevanju jezika in navad. Vsakemu priporočam, saj je lepo širiti svoje znanje, sploh pa ker manjša količina Poljskega jezika mešanica balkanskih jezikov. Tako da nam gre hitreje v glavo. Je veliko zanimivih črk in besed. Definitivno ne gre za dolgočasno predavanje.

Fakulteta in študijski proces

Delo na fakulteti poteka malo drugače kot pri nas. Imajo veliko več predmetov kot mi, ampak nosijo manj kreditov. Za 

seminar sem se  zmenila, da bom delala v Sloveniji saj sem želela imeti vsaj eden dokončan projekt na leto, in več manjših. V nasprotnem primeru bi mogla z predmeti, ki mi je ponujala univerza v Poznanu izbrati več podobnih in tako nadomestiti seminar ter doseči določeno število kreditov. Predmet, ki sem se odločila da ga predstavim se imenuje Arcitectural design of houses 2. Naloga je bila da v Poznanu na ulici Glowna oblikujemo arhitekturo, s katero bi označili križiške in zaključili niz stavb, ki tvorijo ulici. Stavba je namenjena za stanovanja in pritlični javni program. Z Jeanne sva oba kraka ulic poskušale povezati na indirekten način, tako da sva sprojektirale stavbo, ki nadaljuje linijo sosednjih objektov. Pri nalogi je bilo nujno potrebno upoštevati urbanistična pravila mesta, kar mi je zelo pomenilo, saj smo na takšen način delovanja pridobile znanje o poljskem urbanističnem zakonu in ga morale prenesti v prakso. 

Stavba ima 12 stanovanj,  ki ponujajo bivanje za dvočlansko, tričlansko in štiričlansko družino. V pitličju so javni prostori namenjeni gostinskem programu (na desni strani), in javni prostor na drugi (manj prometni) ulici, ki je namenjen za oddajo stanovalcem za javne storitve. Stanovanjski kompleks vsebuje manjši vrt namenjen za stanovalce, doprinese tudi k temu, da je v hodnikih in vertikalnih prehodih prisotne veliko dnevne svetlobe. Glede oblikovnih značilnosti se javni prostor razlikuje od 

stanovanjskega, saj  so steklene površine namenjene za javne prostore in vertikalne komunikacije. Opečnati del stavbe pa je namenjen za stanovanja.