Praga – mesto, ki te ne izpusti

Lucija Ritoša

IZKUŠNJA IN UTRIP MESTA

Želja po življenju v Pragi se je pri meni pojavila že leta 2020, ko sem med pandemijo z družino za štiri dni obiskala češko prestolnico. Takraten vtis Prage me ni izpustil vse do izbire lokacije Erasmus izmenjave. Bogata zgodovina in kultura, pestrost arhitekture in dinamika mesta – vse tisto, kar sem doživela s prvim obiskom mesta, sem še toliko bolje izkusila na Erasmus izmenjavi.

Praga je zelo odprta in prijazna do študentskega življenja, saj ponuja različne možnosti in aktivnosti za vsakogar: od aktivnega nočnega življenja, polnega klubov in barov, do sprehodov po številnih parkih in slikovitih razgledov na mesto. Za mesto je značilna tudi njegova povezanost z reko, ki se kaže s športnimi dejavnostmi na reki in otokih, kjer lahko prideš v neposreden stik z vodo.

Družbe mi ni nikoli manjkalo, zlasti zaradi mnogih aktivnosti, ki jih organizira študentska organizacija ISC, tako na začetku, kot tudi med semestrom. Priporočam udeležbo na začetnih dogodkih, saj je to najlažji način za spoznavanje ljudi, ker so takrat vsi veliko bolj odprti za sklepanje novih poznanstev. Med dogodki ISC-ja lahko izbiraš med izleti, kulturnimi večeri, skupinskimi dejavnostmi in igrami ter češko najljubšo dejavnostjo – druženjem ob pivu.

Predlagam, da se iskanja namestitve lotiš zgodaj. Sama sem živela v študentskemu domu Strahov, kar mi je nekoliko olajšalo prilagajanje življenju v novem mestu. Čeprav sem bila sprva razočarana nad dodeljenim domom, mi je ta sčasoma popestril vsakdan in omogočil, da sem spoznala veliko ljudi, ki jih sicer ne bi. Še ena prednost Prage je cenovna dostopnost. Študentska kartica ISIC ti omogoča popuste pri javnemu prevozu, tako mestnem kot medkrajevnem, pa tudi v muzejih, gledališčih itd. Mesto ima tudi zelo dobro urejen sistem javnega prevoza, ki vključuje metroje, avtobuse in tramvaje, tako da se nikoli ne počutiš preveč oddaljenega od centra. Center je žal vedno prenatrpan s turisti, a ožji del je Prage zelo policentričen in vsako okrožje ponuja nekaj drugega in ima drugačno vzdušje. Čeprav se zdi Praga v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi prestolnicami majhna, je prav zato prijetno in toplo mesto, kjer se hitro znajdeš, in ponuja vse, kar potrebuješ in še več.

Semester izmenjave se je zame zelo hitro končal in zdelo se mi je prezgodaj za vrnitev domov. Ker mi Prage še ni bilo dovolj, sem se odločila, da si poiščem prakso. To je pomenilo, da bom Prago doživela na povsem drugačen način – kot prava prebivalka in v vseh letnih časih. Odločitev za Erasmus izmenjavo je bila zame ena izmed najboljših, ki sem jih kadarkoli sprejela. Spoznala sem veliko različnih ljudi in kultur, življenje v tujini pa me je spremenilo, saj sem postala bolj odprta do novih izkušenj.

FAKULTETA IN ŠTUDIJSKI PROCES

Erasmus izmenjavo sem opravljala na Tehniški univerzi v Pragi (ČVUT/CTU). Program na Fakulteti za arhitekturo je zasnovan tako, da je zelo odprt do Erasmus študentov. Izbiraš lahko med širokim naborom predmetov v angleškemu jeziku, ki so namenjeni prav Erasmus in drugim tujim študentom na fakulteti. Prav tako je veliko seminarjev, ki so pogosto mešane skupine domačinov in tujcev, kar je odlična priložnost za spoznavanje čeških študentov. Pred začetkom semestra potekajo tudi predstavitve vseh seminarjev in njihovih tem tisto leto. Udeležba na predstavitvah sicer ni obvezna, ampak priporočam, da se jih vseeno udeležiš, ker takoj zatem poteka izbira seminarja.

Obiskovala sem seminar Kratky-Marques, kjer se je projekt delalo v parih. Na seminarskem projektu se dela en semester. V primerjavi z našo fakulteto je bil seminar nekoliko bolj sproščen, kakovost in razdelanost končnega projekta pa je v veliki meri odvisna od tebe samega.

Lokacija seminarskega projekta se nahaja v Smichovu, nekdanjemu industrijskemu delu mesta, ki ga zdaj počasi preraščajo stanovanjske stavbe, vendar predel še vedno nima skoraj nobenih kakovostnih javnih površin in programov. Projekt oživlja zanemarjeno območje Smíchovský přístav, območje ob reki Vltavi, dolgo 500 in široko 30 metrov. Trenutno služi predvsem kot pristanišče za tovorne ladje, na njem pa se nahajajo tudi različne stavbe, ki se večinoma uporabljajo kot skladišča in delavnice, bolj ali manj povezane s pristaniščem.  S tem se ustvarja nepregledna mešanica neprijetnih volumnov in prostorov.

Cilj projekta je skoncentrirati niz novih funkcij na lokaciji in poiskati reference v obstoječi mešanici funkcij in njihovih fragmentov ali tistih, ki so v preteklosti obstajale na tem območju. Območje je razdeljeno na tri dele, vsak del pa gosti svoj program – šport, proizvodnjo hrane in preoblikovano pristanišče. Deli so zamišljeni kot različni prostori z edinstvenim ambientom, s čimer se v preveliko vzdolžno območje vnese človeško merilo. Novo dodano zelenje večinoma deluje kot varovalni pas med posameznimi »sobami« in ustvarja nove privlačne javne prostore, ki privabljajo uporabnike vseh generacij. Nov sklop stavb navdihujejo interpretacije industrijskih tipologij – silos, vodni stolp, rastlinjak in horizontalni blok ter dve paviljonski strukturi, ki služita različnim namenom in tako ustvarjata zanimiv genius loci ter na novo opredeljujeta in vračata potencial pozabljenemu prostoru.