Praksa v biroju Moederscheim Moonen, Rotterdam

Filip Perušić

Izkušnja in delo

Za Erasmus prakso sem se odločil en mesec pred koncem Erasmus izmenjave v Eindhovnu. Iskanje zaposlitve je šlo tako, da sem poslal povpraševanje po zaposlitvi na veliko število birojev z arhitekturo, ki mi je bila všeč, in čakal na njihov odgovor.

Eden izmed birojev, ki mi je ponudil intervju, je bil Moederscheim Moonen iz Rotterdama.

Intervju smo imeli na spletu, prek teamsa, in je šlo odlično. Očitno je bilo, da se najini karakterji ujamejo in čutil sem, da so pozitivno mlado okolje. Čez nekaj dni so me poklicali, da sem dobil službo in da jo lahko, če jo še vedno želim, začnem, ko mi ustreza. Ponudili so mi nasvete pri iskanju nastanitve in me povabili na osebno srečanje.

Ker sem službo dobil konec januarja, pripravništvo pa se je začelo drugi teden februarja, je bilo časa za iskanje stanovanja in selitev zelo malo. Seveda vse to poleg zaključnih oddaj na faksu.

Načini iskanja sobe v Rotterdamu so ali preko Facebookovih skupin ali preko ene izmed strani, na internetu katere je treba plačati. Odločil sem se za plačilo naročnine na spletni strani Kamernet, kjer najemodajalci oglašujejo stanovanja. Da najamodalca lahko kontaktiraš, plačaš naročnino. Prek te strani mi je uspelo najti dokaj spodobno stanovanje v središču Rotterdama. Za nenameščeno enoposteljno sobo v stanovanju s 4 osebami sem plačal 600e na mesec. Za preselitev iz Eindhovena v Rotterdam sem imel samo en vikend časa kar je brez lastnega prevoza velik izziv.

Ko so se končale vse turbulence s preselitvijo, začel sem s službo. Ko sem premostil začetno tremo sem res, začel uživati. Biti pripravnik pri MoederscheimMoonen je bila ena najboljših odločitev in izkušenj v moji karieri. Od njih sem se veliko naučil in s ponosom lahko rečem, da sem bil del njihove ekipe. Njihovi dizajni, način dela in ekipa v pisarni so naredili mojo Erasmus prakso nepozabno. Bil sem na Erasmus praksi 5 mesecev in imel sem priložnost delati na veliko različnih projektih v različnih fazah. Od konceptov, načrtov in detajlov do vizualizacija in maket. In vse to z odlično ekipo in v dobrem vzdušju.

Od Erasmus prakse ne pričakujte tega, kar je bila Erasmus izmenjava. Prideš v novo mesto in novo okolje, a na Erasmus praksi moraš sam poskrbeti za navezovanje poznanstev izven pisarne. Ni organiziranih uvajanj vseh Erasmus študentov in podobnih stvari, ki bi jih lahko videli na izmenjavi. Ne hodite več vsi na isto fakulteto in ne delate več vsi skupaj v delavnici. Vsekakor priporočam organizacijo ESN, spremljajte jih na njihovi spletni strani in hodite na dogodke, ki jih organizirajo. Razen tega poskusite znotraj biroja najti ekipo za druženje tudi izven službe.

Za kakršna koli vprašanja glede svojih Erasmus izmenjav sem na razpolago.