Praksa v Pragi: vse kar si želiš in še več!

Nina Beganović

Izkušnje in utrip mesta

Praga je študentom zelo naklonjeno mesto – je živahno, polno kulture in zgodovine, cene so obvladljive. Glavni problem, ki se je pojavil pred odhodom v češko prestolnico, pa je seveda nastanitev. Ker je tujih študentov v mestu ogromno so študentski domovi polni, zasebniki pa niso naklonjeni oddajanju stanovanj za manj kot pol leta. Na koncu sva s fantom dobila stanovanje v centru, v starejši stavbi polni drugih Erasmus študentov, kar se je izkazalo za odlično kombinacijo družabnega življenja in privatnega prostora na istem mestu.

Kot študentka na praksi sem imela zaradi osem urnega delavnika malo drugačen vsakdan kot ostali Erasmus študenti, a sem vseeno uspela spoznati veliko prijateljev iz tujine, se z njimi družiti in hoditi na izlete. Spoznavati druge kulture študentov s celega sveta je sigurno zelo pozitivna izkušnja po kateri se ti zdi svet manjši in dostopnejši kot prej.

Ker sem tam živela v prvi polovici leta, so se dnevi kmalu segreli in podaljšali, prav tako so se covid ukrepi hitro sprostili. Staro mestno jedro je sicer vedno prenatrpano s turisti, a ponuja širši center številne kotičke in dogodke za raziskati. Mesto ponuja bogato nočno življenje, veliko je kavarn in barov s poceni pivom, meni pa se je bilo najljubše usesti na nabrežje Vltave ali v park z razgledom na mesto. V centru je vse na dosegu – po starem jedru se je možno varno sprehajati, v ostale dele mesta pa vodijo avtobusne, tramvaj in metro linije. Mesto sicer kolesarjem ni naklonjeno, a to nadomesti s kvalitetnim javnim prevozom. Poleg tega pa Češka ponuja študentom z ISIC kartico zelo ugodne vozovnice za vlak, s katerimi lahko hitro pripotuješ do različnih točk v regiji. Tako sem uspela potovati do Brna, Berlina, Krakova in nekaterih manjših čeških mest. Sploh v maju in juniju se je izplačalo skočiti tudi v bližnje naravne parke ali pa na kopanje v katerega od številnih manjših jezer. S sodelavci smo se odpravili tudi na teambuilding v zasneženo hribovje Jizerka. 

Delo

Delala sem v biroju Edit! v predelu Žižkov, ki šteje okoli 15 zaposlenih, v času moje prakse pa sta bili na praksi še dve tuji študentki, s katerimi sem se zelo zbližala. Moje delo je obsegalo predvsem pomoč pri manjših stvareh, kot je urejanje načrtov, izdelovanje 3D modelov in priprava vizualizacij v različnih programih. Zaradi neizkušenosti nisem bila ves čas vključena v proces projektiranja, a ga vedno budno spremljala. 

Biro večinoma projektira enodružinske hiše, sodelujejo pa tudi pri nekaterih večjih stanovanjskih projektih. Sama študiram urbanizem, zaradi česar so mi bile nekatere naloge povezane z arhitekturnim in notranjim oblikovanjem nove, a sem se prek njih največ novega naučila. Glavno, kar sem se naučila pri delu, so zame novi načini prezentacije projektov. Postala sem bolj pozorna na nekatere detajle pri projektiranju arhitekture ter javnih prostorov, predvsem pa sem se bolje spoznala s potekom dela v biroju in arhitekturo v praksi.

Delavnik je sicer trajal do 18ih, a delo zame ni bilo prenaporno, poleg tega pa smo si lahko študentke vzele podaljšane vikende za kakšen izlet. Kolektiv v biroju je mlad – sodelavci so nam bili vedno pripravljeni pomagati in nas kaj naučiti, po delu pa nas vedno vključevali v aktivnosti izven službe ter nas povabili na druženja, zaradi česar sem lahko iz prve roke izvedela kaj o Pragi, češki zgodovini in kulturi. Po moji izkušnji se na praksi veliko bolje kot na izmenjavi spoznaš z mestom in državo v kateri si, saj se lažje povežeš z njenimi prebivalci.