Praksa v Rotterdamu

Amela Dedić

Izkušnja, utrip mesta in delo

Lokacija: Rotterdam, Nizozemska

Podjetje: Powerhouse Company

Čas: 1. februar 2022 – 31. julij 2022 (6 mesecev)

Moj pričetek prakse v tujini se je začel tako: jeseni sem se končno opogumila in se odločila prijavit za prakso v tujini. Na spletu sem iskala veliko birojev, kaj mi je pri njih všeč, če obstajajo komentarji zaposlenih in kaj oni menijo o delu tam. Prvotno sem želela prakso opravljati v Nemčiji, da nadgradim znanje nemškega jezika, vendar so na žalost iskali nekoga, ki nemščino že obvlada. Zato sem se odločila poskusiti svojo srečo še na Nizozemskem. V enem tednu sem dobila nekaj ponudb in intervjujev, bili so zelo odzivni in sem intervju opravljala kar v Barceloni na dopustu, saj nisem imela druge opcije. Najboljši vtis sem dobila od Powerhouse Company, ki bazira v Rotterdamu. Kmalu sem dobila tudi pozitiven odgovor, da mi ponujajo pozicijo interna. Že samo iskanje podjetja in intervjuji so mi povzročali stres, poslala sem namreč več kot 80 prošenj. Vendar se je pravi stres začel, ko sem iskala sobo, kjer bom živela. Na eni točki sem mislila, da bom vse odpovedala in ostala v Sloveniji. Vendar sem imela srečo, da sem stopila v kontakt s še eno punco iz Rusije, ki naj bi v istem času opravljale prakso. Skupaj nama je uspelo poiskat stanovanje in v istem dnevu je bila pogodba podpisana in plačano. Upali sva samo, da naju niso ogoljufali. Skrbele so me tudi finance, vseeno je standard na Nizozemskem višji, vendar sem si z Erasmus financiranjem in ‘plačo’ vse pokrila.
Konec januarja sem se z avtobusom odpravila do Rotterdama, cenovno ugodneje in bolj ekološko, sicer sem se vozila več kot 18 ur, vendar je bilo vredno. Bilo me je strah novega mesta, novih ljudi in kako se bom sporazumela, vendar je to hitro minilo, saj so bili vsi prijazni in so me takoj sprejeli, tudi angleško govorijo vsi. Na delu sem imela srečo, da je slučajno delal kolega s faksa in sem imela nekoga iz domačega okolja.
Takoj prvi dan sem spoznala še ostale interne iz različnih držav. Razporedili so nas po skupinah in delo se je pričelo. Hitro sem se vklopila v ekipo, vsi so bili pripravljeni pomagat in odlično sem se razumela z vsemi. Ob petkih smo imeli druženja po delu ob pivo ali dve, ki se je potem nadaljevala še v mestu, to nas je vse še bolj zbližalo. Delala sem od 9h do 18h vsak dan, z eno urno pavzo za kosilo.
Dodelili so me k največjemu projektu, kjer sem pomagala z izrisom načrtov, modeliranjem, izrisom shem itd. Če karkoli nisem vedela, so mi vse razložili. Počutila sem se kot del velike družine, nikoli ni bilo slabe volje, zelo so delali na tem, da bi se vsi lepo počutili. Stavba v kateri sem delala lebdi na vodi – floating office, kar je bila še ena izkušnja več. Na koncu prakse so mi ponudili, da bi podaljšala prakso in ostala še nekaj mesecev, saj so bili z menoj zelo zadovolji. Vendar sem se vrnila, da dokončam magistrsko, delo tam pa me bo vedno čakalo, kar je velika priložnost za prihodnost.
Rotterdam kot mesto me je takoj navdušilo, saj je tako različno od vseh nizozemskih mest. Visoko in moderno, z veliko mlade populacije je odličen kraj za nove izkušnje. V prvih dneh sem si že sposodila kolo, saj brez njega nimaš kaj tam počet. Rada sem se vozila okoli in s prijatelji odkrivala nove parke in kotičke za druženje. Pridobila sem tudi zelo dobra prijateljstva, ki jih bom cenila za vedo, z nekaterimi sem še vedno v rednem stiku.