Različna utripa v mestih Hannover in Celle

Eva Prevec

Izkušnja mesta

V okviru izmenjave smo obiskale dve mesti. Večino časa smo preživele v Hannovru, kjer smo tudi bivale, en dan pa smo imeli ekskurzijo v manjše mesto Celle, ki smo ga udeleženci izmenjave preučevali za potrebe svojih projektov. Utrip mest se precej razlikuje – v Hannovru se življenje odvija hitreje, je narodnostno bolj raznolik in ima več aktivnosti za mlade. Celle je mesto z lepo ohranjenim starim mestnim jedrom, ima veliko starejših prebivalcev, dogajanje v mestu je bolj umirjeno. Obe mesti sta nam bili zelo všeč – Hannover zaradi svoje raznolikosti in zelo dobre kolesarske infrastrukture, Celle pa zaradi svoje bogate in dobro ohranjene stavbne dediščine in zanimive ter informativne ekskurzije.

Pot in nastanitev

Na KIP – kratko izmenjavo – smo se odpravile 4 punce: Lea, Manca, Eva in Anamarija. Za potovanje smo izbrale okolju prijaznejše prevozno sredstvo – vlak – in potovale 14 ur. Vlaki so zamujali, v Nemčiji so nam zadnjo povezavo odpovedali, tako da smo mislile, da bomo prispele šele naslednji dan. S 5-urno zamudo smo varno prispele v Hannover okoli polnoči. Čeprav pot ni najbolj gladko potekala, je bila zanimiva dogodivščina. V mestu smo kot prevozno sredstvo uporabljale metro ali pa smo se odpravile peš. Prvi dan smo s profesorjem, ki je mesto že dobro poznal, tudi prekolesarili cel Hannover. Mesto ima dobro delujoč javni prevoz, kolesarjenje po Hannovru pa je bilo zelo prijetno.

Nastanitev smo rezervirale preko Bookinga, stanovanje je bilo v bližini železnice, v centru mesta. Stanovanje je bilo zraven gradbišča, kjer nas je že prvo jutro ob 5.00 zbudilo podiranje bližnje poslovne stavbe. Če izvzamemo hrup z gradbišča, smo bile z nastanitvijo zelo zadovoljne.

Študijsko delo na delavnici

Večina dela je potekala na Leibniz Universität Hannover. Ukvarjali smo se z revitalizacijo centra mesta Celle in s potmi uporabnikov teh prostorov. V okviru izmenjave je bila izvedena ekskurzija v prej omenjeno mesto, kjer smo si ogledali staro mestno jedro in njegovo okolico ter se pogovorili z domačini, kaj jim je v mestu všeč, kaj ne in kakšne želje imajo glede izboljšav. Celle smo analizirali že pred ekskurzijo, potem pa smo svoje izsledke nadgradili z izkušnjami in vtisi s terena ter na podlagi vsega tega predlagali urbanistične posege, izboljšave ter izdelali zemljevide in prikaze. Na koncu smo vse skupaj predstavili pred profesorji in ostalimi udeleženci ekskurzije. Način dela se ni bistveno razlikoval od tega, kar nam je že znano, le da je bilo za izdelavo projektov na voljo le nekaj dni in je bilo delo precej zgoščeno in intenzivno. Menimo, da je bila delavnica poučna in koristna, saj smo študenti imeli možnost okrepiti veščine skupinskega dela in pobliže spoznati še eno nemško mesto.