Stuttgart: največje majhno mesto

Živa Potnik

Izkušnja in utrip mesta

Svoje študijsko leto 2022/23 sem preživela v Stuttgartu, mestu na jugozahodu Nemčije. Obiskovala sem Fakulteto za arhitekturo in urbanizem, pod okriljem Univerze v Stuttgartu.

Tja sem se odpravila mesec prej in se udeležila intenzivnega tečaja nemščine, ki je organiziran s strani univerze. Tečaj je dobra odskočna deska za sklepanje prvih prijateljstev in obnovitev znanja jezika. Obenem mi je dodaten mesec pred začetkom študija nudil dovolj časa, da sem se v miru spoznala z okoljem, uredila še potrebne obveznosti in se udeležila spoznavnih dogodkov.

Za bivanje je dobro poskrbljeno, saj se lahko za sobico v študentskem domu prijaviš preko spletnega portala. Večina jih je na voljo v campusu Vaihingen, ki je od centra mesta in fakultete oddaljen 20 minut. Tam sem prebivala tudi sama, zaradi dobro urejenega javnega prometa pa mi oddaljenost ni predstavljala problema. Življenje na campusu daje občutek bivanja v vasici študentov, odmaknjene od vrveža mesta. Presenetljivo veliko je internacionalnih ljudi, s katerimi se ni težko povezati. Dobro je poskrbljeno za razna druženja in dogodke, ki se odvijajo vsak teden.

Posebnost fakultete je, da za študente višjih letnikov nimajo ustaljenega urnika, vendar si predmete izberejo sami. Na voljo je širok nabor – od teoretičnih, urbanističnih, konstrukcijskih, do predmetov, ki se posvetijo materialnosti; tudi 3D tisku naravnih materialov in delu z micelijem. Prijave se začnejo okvirno dva tedna pred začetkom študijskega leta, celoten nabor pa je objavljen nekaj časa prej, kar je rahlo neugodno, saj ob prihodu na fakulteto predmetov še nimaš zagotovljenih. Na voljo so v angleškem in nemškem jeziku. Znanje obeh je zagotovo prednost, saj je ponudba angleških predmetov omejena. Kljub temu pa se da nemške predmete opraviti tudi z manj znanja, saj so profesorji zelo razumljivi, nasploh pa jih velika večina govori tudi angleško.

V bližini Stuttgarta je več manjših tradicionalnih nemških mest, ki se jih splača obiskati. Izlete tja organizirajo tudi študentske organizacije. Prav tako je mesto na dobri lokaciji za potovanja po Evropi. Posebej dobre so povezave do večjih mest znotraj Nemčije kot sta Berlin in Hamburg.

Fakulteta in študijski proces

V prvem polletju sem obiskovala urbanistični Design Studio. Veliko jih obravnava lokacije izven Nemčije, kamor se tudi organizirajo ekskurzije, ki so žal samoplačljive. Imeli smo celo možnost izbrati projekte v Bangladešu, Mehiki in podobno. Delo v večini poteka v dvojicah ali v skupinah.

Proces dela se je začel z enotedensko ekskurzijo v Madrid, ki je bila namenjena obisku lokacije. Nato so korekture potekale enkrat tedensko. Pri izbiri programa in ožje lokacije smo imeli čisto proste roke, zaradi česar smo na koncu razvili res raznolike projekte. Prav tako ni bilo predvidene skupne grafike ali načinov prikazovanja projekta.

Ukvarjali smo se s problematiko velikih mestnih širitev Madrida, znana pod imenom PAU (Proyectos de Actuación Urbanística) in prostorom, ki nastane med njimi in obstoječimi deli krajine. V našem primeru je prišlo do stika med novim naseljem  “El Cañaveral” in linearnim neformalnim naseljem “Cañada Real Galiana”.

El Cañaveral predstavlja zastarelo urbanistično načrtovanje, zasnovano potrebam avtomobila, ki ga v sedanji svetovni podnebni krizi ne bi smeli zgraditi. Načrtovanje odvzema prostor družbenim in kulturnim funkcijam, ki bi bile sicer lahko dostopne peš. Načrtovane ulice so predimenzionirane in ne upoštevajo uporabnika. V projektu smo raziskovali koncepte, ki bi ulico vrnili ljudem. Osredotočili smo se na možnost, da večpasovne avenije, ki so zdaj značilnost območja, spremenimo v živahne bulvarje za pešce, ob njih pa vstavljamo nov program.