Stuttgart: nepozabno (manj) turistično mesto

Laura Lesar

IZKUŠNJA IN UTRIP MESTA

Stuttgart študijsko leto začne v oktobru, sama in številni drugi pa smo v Stuttgart prišli že septembra, saj sem izmenjavo začela z enomesečnim ‘German Language intensive course’. Ta ni obvezen, vendar ga toplo priporočam, saj te počasi uvede v življenje v drugem mestu in na jezik. Privadiš se na mesto in kampus preden je potrebno začeti z študijem.
Univerza je razdeljena na dva kampusa, arhitektura se nahaja v centru pri glavni železniški postaji bivala pa sem na kampusu Vaihingen, kjer se nahaja večina študentskih domov in zato ima tudi dobro študentsko vzdušje, veliko je prostorov za delo, kjer prideš v stik s študenti tudi drugih smeri in vedno je tudi veliko študentskih dogodkov, tako da se vedno nekaj dogaja. Študij se mi je zdel zelo kvaliteten, njihov pristop je drugačen, na izbiro imaš tudi veliko urbanističnih predmetov, saj sta tam smeri povezani, ponujajo tudi številne druge usmeritve, ki jih pri nas ni, npr. ITECH, ki združuje računalniško podprto načrtovanje z raziskovanje novih tehnologij, na voljo ti je vse, tudi če nimaš predznanja. Del predmetov imajo tudi v angleščini, vendar sem izbrala tudi nemške predmete, saj je veliko zanimiv samo v nemščini. Vendar so zelo odprti, sama sem kadarkoli govorila tudi v angleščini in profesorji s tem niso imeli problema in tudi ostali so z veseljem pomagali kadar nisem razumela za kaj se gre. Edina slabost je njihov način izbire predmetov, vendar tudi to je obvladljivo, in imeti izkušnjo študirati še v kakšnem drugem sistemu se mi zdi neprecenljivo.

Stuttgart je zelo zeleno mesto s številnimi hribčki, ki razbijejo monotonost velikega mesta, tudi s fakultete, ki je popolnoma v centru imaš pogled na manjši vinograd. Stuttgart ni tako turističen, na prvi pogled mogoče ne deluje tako posebno, vendar ima številne privlačne kotičke in tudi okoliški manjši kraji so vredni ogleda. Velik plus je nemški javni prevoz, S-Bahni vozijo praktično vedno ko jih rabiš in tudi regionalni vlaki razen manjših zamud nimajo težav in omogočajo številne izlete.

Internationales Zentrum je glavni kontakt, ki ti pomaga pri celem procesu selitve in vsej potrebni dokumentaciji, zagotovijo ti uvodni vodič kjer lahko poiščeš informacije o vsem potrebnem, vedno pa se tudi na voljo za vprašanja.

Možnosti za spoznanje novih ljudi je ogromno, Internationales Zentrum in AEGEE organizirajo sploh v začetku številne dogodke, kjer spoznaš številne druge erasmus študente s katerimi se nato prebiješ čez celo leto življenja v tuji državi, ki kmalu ni čutiti več tuja. Situacija te zelo poveže in navežeš trdna prijateljstva. Meni se to zdi najboljši del izmenjave, spoznala sem veliko različnih kultur in skupaj smo prepotovali številne kraje in naredili nepozabne spomine in tudi sedaj imam povezave po številnih krajih. Življenje v tuji državi je velik korak, vendar omogoča veliko osebno rast in pomembne izkušnje.

PROJEKT

/ MYCELIUM KNITTING WORKSHOP /

delavnica 2023, Institute für Baukonstruktion (IBK2)

v sodelovanju s: Evelyn S, Mahdi J, Weifeng H

Mentor: Dipl. Ing Dr. Eliza Biala, Anne-Kathrin Kühner

Delavnica je bila izvedena v okviru univerzitetnega FuMaLab (Future Materials Lab) kjer raziskujejo kako bi lahko gradili v prihodnosti. Ena izmed tem je tudi micelij kot organski gradbeni material v arhitekturi. Proces poteka v laboratorijskem okolju in se posveča eksperimentaciji dela z micelijskimi kompoziti, spoznavanju izzivov in priložnosti materiala.

Namen delavnice je bil, da z raziskovanjem tehnike pletenja in različnih lastnosti, ki jih z tem pridobimo ustvarimo tridimenzionalno tekstilno strukturo, ki naj bi delovala kot arhitekturni element (steber, zid,…). Začeli smo z raziskavanjem na majhnem merilu pletilnih statvah, kakšne lastnosti lahko s tehniko dosežemo in tudi različne vzorce pletenja. Glede na zahteve delavnice smo se osredotočili na različico pletenja, ki ima po naravi tridimenzionalne lastnosti in izkorišča obe strani statev in razdaljo med njima. Tako smo odkrili rebrasto strukturo, ki lahko deluje kot zid/stena in jo pridobimo z tako imenovanim, “Honeycomb Pattern”. Za preizkus izvedljivosti zasnove je bil nato izdelan prototip v merilu 1:1 iz običajne tkanine.

Optimalna rast micelija je v sterilnih in nadzorovanih pogojih, zato je predpriprava ključnega pomena. Material je moker in težek v začetnem stanju ter se zato začne posedati, ko ga začnemo uporabljati v višino. Zato je potrebna premišljena konstrukcija kjer micelijeva struktura raste in nato tudi suši. To smo izvedli iz aluminijastih profilov Bosch in dodali strateško nameščene sidrne točke, kamor smo kasneje napeli vrvice ki so bile vstavljene v strukturo med pletenjem. Na ta način smo čim bolj enakomerno razporedili težo strukture in ohranili tridimenzionalnost vzorca.

Priprava materiala je kompleksen proces, velika nevarnost je kontaminacija strukture, zato vse poteka v posebnih sobah. Za doseganje naše geometrije smo uporabili stroj za klobase, s katerim smo napolnili 54m povojev z 21,5kg mase micelija. Ko smo ustavili proces rasti in strukturo posušili je tehtala samo še 3.18kg.