Vilna, mesto blizu Baltskega morja, pri -25 stopinjah

Danaja Dvornik

Izkušnje, študij in utrip Litve

Po sprejemu na njihovo fakulteto – Vilnius Tech, smer arhitektura, sem takoj dobila kontakt od svojega tutorja, ki je bil eden izmed študentov na tej univerzi. Vzpostavila sem kontakt po epošti, instagramu, facebooku in whatsappu vsaj dva meseca pred mojo izmenjavo. Tutor mi je bil vedno na voljo za vsa morebitna vprašanja glede študija, predmetov, nastanitve ali življenja v državi. Sam potek študija je bil super organiziran. Po epošti sem dobila informacije o tem, da njihova univerza ponuja nastanitev v  študentske domove za tuje študente. Ker sem želela spoznati ljudi iz različnih držav, sem se odločila za nastanitev v študentskem domu. Študentski domovi so del kampusa in se skupaj z drugimi fakultetami, nahajajo izven centra mesta. Sama Fakulteta  za arhitekturo pa je v središču centra. Stanovanja v Vilni so zelo lepa in cenovno zelo ugodna. Stanovanje si lahko najdeš kar preko facebook strani.

Delo na fakulteti je zaradi epidemičnih razmer potekalo preko spleta. Po aprilu so želeli študij organizirati študij hibridni obliki, vendar jim to ni uspelo. Zaradi tega sploh nisem vstopila v prostore fakultete ali knjižnic. Tako tudi nisem videla njihove opreme in urejenosti. Vsa predavanja so potekala v angleščini. Namenjena so bila Erasmus študentom in tujim študentom. Seminar ali studio je bil za enako število točk samo v enem semestru. Urnik oddaj je bil hiter, saj sem v treh mesecih in pol razvila celoten projekt do detajlov.

Na izmenjavo sem prišla v drugem semestru. Začel se je konec januarja 2021. Ker so se odloki zaradi epidemije hitro spreminjali, sem preživela 10 dnevno karanteno v airbnbju. Nato sem se lahko vselila v študentski dom. Študentski dom je bil polno zaseden. Ker smo se družili samo mi, mladi, in ustvarili mehurček, ni bilo nobene okužbe.

Država je bila dolgo zaprta za javno življenje. Ker je bilo veliko novega, mi ni bilo nikoli dolgčas. Veliko sem se družila in malo tudi zabavala. Litva ima zelo hladno podnebje. V času mojega bivanja, je bilo zelo mrzlo. Temperatura zraka se lahko v sredini februarja spusti pod -25 stopinj. V tako hladnem vremenu so zamrznjena vsa jezera in reke. Zapade tudi veliko snega. Vse to naredi Litvo zares posebno. Ko se je država odprla, smo lahko šli v restavracije poskusit njihovo hrano. Ogledali smo si tudi druga mesta v Litvi in se zapeljali do Baltskega morja. Domačini, kot je tipično za severnjake, so zelo zaprti vase. Populacija nad 40 ne zna dobro angleško, saj so zaradi nekdanje Sovjetske zveze učili verjetno samo ruščino. Mladi ti z veseljem pomagajo in  znajo odlično angleško.

Prevoz v samem mestu je zelo učinkovit. Avtobusi in trolejbusi so zelo točni in njihova aplikacija je super. Imela sem mesečno vozovnico preko svoje internacionalne študentske kartice. Imajo zelo dobro aplikacijo tudi za car sharing, če imaš kdaj več stvari ali bi pa se rad odpeljal izven mesta.

Zaradi pandemije je bilo manj zabav, ki so jih želeli organizirati študenti. Vse so bile prestavljene na splet, kjer smo imeli vsak petek kulturne večere (cultural nights). Vendar smo se proti koncu izmenjave lahko začeli družiti tudi v študentskem domu. Če bi bilo brez epidemioloških ukrepov, se bi organizirala potovanja na Poljsko in Laplandijo na Finskem, kjer bi lahko videli severni sij. Ob koncu semestra smo vendarle obiskali in raziskali Švedsko v toplem, poletnem času.

Kljub temu, da Litve nisem imela za prvo izbiro na svoji prednostni lestvici želja, sem zelo vesela, da sem bila tam. Tudi o Litvi nisem vedela prav veliko. Danes pa z veseljem povem, da sem bila v Litvi in ne v Latviji. Kljub mrazu sem zelo uživala!

Projektno delo in kontekst

Na študiju na fakulteti Architecture and technology smo se osredotočili na eno izmed znanih sosesk v okolici Vilne. Naloga je bila vključiti pet različnih tipov stanovanj, javno pritličje in garažo. Soseska se imenuje Pilaite, ki je zrasla v obdobju 10 let. V severnem delu Pilaita so precej nove zgradbe kot v južnem delu. Število nadstropij se giblje med 5 in 7. Oblike stavbe so zelo preproste. Njihov glavni namen je ujeti čim več sončne svetlobe. Moj koncept je bil preprost, ni bil dramatiziran in se je prilegal soseski. Območje je poraslo z drevesi, tako da del tega ostane javni park za stanovalce v bloku. Lokacija ima veliko jutranje sončne svetlobe. Glavna ideja stavbe je bila ujeti čim več sončne svetlobe in imeti pogled iz vsakega stanovanja z balkona. Ideja za material fasade je bila temna opeka in perforirana fasada tam, kjer so stopnišča in dvigala, da ujame sončne žarke v hodnik. Opečne fasade so v Litvi zelo priljubljene, predvsem zato, ker lahko zadržijo največ toplote v stavbi. Pri seminarju smo se osredotočili na pravila iz Litve, ki določajo, da so vsi balkoni, stopnišča in uvozne klančine porkite zaradi nizkih temperatur. Na sredini semestra se je arhitekturni del končal s končnim plakatom in renderji. Na koncu semestra smo projekt razširili na tri sklope. Eden je bil arhitekturni, ki se je osredotočal na gradbene zapise in načrte, tehnološki, pri katerem smo se osredotočili na energijo, vodo, prezračevanje, kurjavo ter konstrukcijski del, kjer smo obdelali temelje, plošče in kakšni so potrebni stebri. Na koncu se je to vse oddalo v a4 mapi, za kar si dobil tri različne ocene, iz katerih se je potem izračunalo povprečje.