Volos: Živahno grško mestece

Urša Uhan

Izkušnja in utrip mesta

Mesto Volos se nahaja severno od Aten na celinski Grčiji ob Egejskem morju. Volos je majhno mestece, vendar vedno izredno živahno in živo. Pomol vzdolž promenade je vedno poln jadrnic, s katerimi lahko obiščeš bližnje otoke, promenada ob morju pa vedno polna otrok, družin, starejših in mladih, ki uživajo v vedno toplem grškem soncu, v odlični grški hrani, se družijo ob pivu, freddu cap- puccinu ali v tavernah pijejo “tsipouro me meze”. Mesto je vedno živo, vedno se nekaj dogaja, ne glede na uro v dnevu ali čas v letu. Bari so ob večerih vedno polni Grkov, ki te radi povabijo, da se podružiš z njimi. Volos obdaja izredno lepa in zelena narava planote Pelion, kjer poleti najdeš prečudovite plaže, pozimi pa lahko smučaš s pogledom na Egejsko morje.
Erasmus študentov na semester je le okoli 40 do 50, kar ti omogoča, da spoznaš prav vsakog- ar in hitro skleneš močna prijateljstva. Tudi mreža ESN je dobro organizirana, pomagajo ti z vsemi administrativnimi zadevami, prav tako organizirajo veliko dogodkov, zabav in izletov za Erasmus štu- dente. Mesto nima študentskih domov, vendar imajo za Erasmus študente dobro organizirano spletno stran, kjer zelo hitro in enostavno najdeš namestitev (sobe v Grčiji so razmeroma ugodne).
Fakulteta za arhitekturo v Volosu je razmeroma majhna šola, programsko je precej podobna našemu programu, vendar je njihova stopnja zahtevnosti glede dela precej manjša kot pri nas. Sama sem izbrala predmete, kjer smo: projektirali muzej v pristanišču Volosa, projektirali samostan na grškem otoku, oblikovali poljubno sakralno arhitekturo, zasnovali spomenik bitki pri Termopilah, pisali o naših vtisih prostora, skicirali mesto in okoliške vasi, urbanistično analizirali mesto Larisa v Grčiji in se ukvarjali s teorijo oblikovanja pokrajine. Ker je uradni jezik predavanj grščina, je odvisno od profe- sorja, kako organizirajo delo za Erazmuse – nekateri naredijo posebej predavanja za Erasmus študente v angleščini, veliko profesorjev pa ti na začetku leta dajo le projektno nalogo, ki jo oddaš na koncu se- mestra z občasnimi korekturami med semestrom. Tako imaš v resnici precej prostega časa, ki pa sem ga sama izkoristila za spoznavanje Grčije in njene kulture. Volos je odlična točka, da lahko obiščeš praktično celotno celinsko Grčijo, prav tako ima dobre povezave z otoki, iz letališč Thessaloniki in At- ene pa imaš tudi ugodne letalske povezave po celotni Evropi.

Fakulteta in študijski proces

Območje osiromašenega ribiškega pomola projekt poskuša obogatiti s paviljonsko zasnovo galerije, ki v svojo arhitekturo poskuša intergretirati pokrajino, ki jo obdaja – na eni strani mirno morje, na drugi strani živahen utrip mesta. Objekt narekujeta dva glavna obstoječa zidova, katerim se pripne serija manjših zidov, ki te popeljejo po galerijskem prostoru. Na zidove je položena lahka valovita streha, ki spominja na valujoče morje ali pa na jadro jadrnice, ki plapola v vetru. Funkcija pomola se ohrani tako, da ta še vedno nudi prostor za privez jadrnic in ribiških čolnov in ti s tem postanejo eden od ekspona- tov galerije. Notranji zidovi galerije se odpirajo z velikimi odprtinami, ki uokvirijo pogled ven. Tako ima okno v prostoru enako moč kot jo ima slika na steni.